Η ΑΑΔΕ θα προσλάβει ιδιώτες «κυνηγούς επικηρυγμένων» φορολογουμένων για χρέη!

H αμοιβή τους θα οριστεί σε ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίζουν!

O νέος Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτών «κυνηγών επικηρυγμένων» φορολογουμένων οι οποίοι θα βοηθάνε στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία!

Μάλιστα, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ΑΑΔΕ θα μπορεί να… εισβάλει στα σπίτια των φορολογουμένων χωρίς ειδοποίηση, όποτε θέλει, ακόμα και Κυριακές, γιορτές και… νύχτες για να κατάσχει επίσης ότι θέλει για χρέη προς το Δημόσιο!

Πλέον δεν χρειάζεται να βλέπουμε δυστοπικές ταινίες τύπου «Bladerunner», «Minority Report» ή «Judge Dredd», αφού δεν πρόκειται πια για επιστημονική φαντασία αλλά για νοσηρή πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί, προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των υπόχρεων ή συνυπόχρεων προσώπων και να διασφαλιστεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, να ανατίθεται η έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόρους ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.

Με όμοια απόφαση καθορίζονται η ειδική διαδικασία ανάθεσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα στις αναθέσεις αυτές, ο τρόπος της αμοιβής του αναδόχου, που μπορεί να συνδέεται και με το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας ή της είσπραξης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Δηλαδή, όσο περισσότερα βρίσκετε τόσο περισσότερα θα πάρετε!

Αυτό σημαίνει ότι υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ, έχουν την ευχέρεια να προσλαμβάνουν ιδιώτες στους οποίους θα αναθέτουν την εύρεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οφειλετών του δημοσίου!

Η ανάθεση αυτή, θα αφορά σε οφειλέτες, οι οποίοι έχουν μεγάλα χρέη και εμφανίζονται επισήμως, να μη διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικές καταθέσεις.

Μάλιστα, η αμοιβή τους, το πιθανότερο είναι να οριστεί σε ποσοστά επί της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εντοπίσουν, ώστε να αποτελεί κίνητρο για ενδελεχή έρευνα.

Όπως ορίζει ο Κώδικας δεν επιβάλλεται κατάσχεση ακινήτων, καθώς και κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ύψος του χρέους υπολείπεται των 500 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ μπορεί να επιλέγει κατά προτεραιότητα τις προς επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υποθέσεις με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά και με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και δεν δημοσιοποιούνται.

Η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη ενεργείται από δικαστικό επιμελητή ή υπάλληλο της ΑΑΔΕ με την παρουσία ενός ενήλικα μάρτυρα, μετά από έγγραφη παραγγελία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, που περιέχει το ονοματεπώνυμο του οφειλέτη, και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο την επωνυμία του, καθώς και τον Α.Φ.Μ. του, εφόσον υπάρχει, το είδος και το ποσό της οφειλής.

Σε περίπτωση άρνησης του προσκληθέντος μάρτυρα, ο εντεταλμένος για την κατάσχεση ενεργεί μόνος και αυτός που αρνείται διώκεται κατά το άρθρο 169 του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.).

Για την κατάσχεση συντάσσεται, παρουσία όσων συμπράττουν και του τυχόν παρόντος οφειλέτη, έκθεση, στην οποία περιγράφονται συνοπτικά τα κατασχεθέντα, και αναφέρεται η, κατ’ εκτίμηση του ενεργούντος την κατάσχεση, αξία αυτών, καθώς και:

α) ο τόπος και ο χρόνος της κατάσχεσης,

β) ο αριθμός και η χρονολογία της παραγγελίας κατάσχεσης, καθώς και το ονοματεπώνυμο του παραγγέλοντος,

γ) το ονοματεπώνυμο και το όνομα πατρός των συμπραττόντων προσώπων.

loading...