Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων εν μέσω της έξαρσης αναπνευστικών ιώσεων – Πού οφείλεται

 

Την ώρα που οι αναπνευστικές ιώσεις είναι σε έξαρση και «ρίχνουν» ολοένα και περισσότερους πολίτες στο κρεβάτι, διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε παιδικά αντιπυρετικά, αντιικά και αντιβιοτικά φάρμακα.

Όπως αναφέρουν καταναλωτές και φαρμακοποιοί, οι ελλείψεις είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη χρονιά και η αιτία δεν είναι μόνο η αυξημένη ζήτηση κάποιων προϊόντων. Οι φαρμακοποιοί τονίζουν πως σημαντικό ρόλο στην απουσία σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων παίζουν και οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες, ειδικά σε κάποια προϊόντα που η τιμή του εξωτερικού είναι πιο συμφέρουσα από την ελληνική αγορά.

«Υπάρχει έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα παιδιά -και στην Ευρώπη-, είναι μία δύσκολη κατάσταση» εξήγησε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και συμπλήρωσε:

«Έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλες ελλείψεις, ιδιαίτερα σε αντιικά φάρμακα. Θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να το δει».

«Κάποιοι ευνοούνται να κάνουν εξαγωγές φαρμάκων»

Στα αίτια της έλλειψης των φαρμάκων ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής ανέφερε το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών και επεξήγησε ότι λόγω ότι τα φάρμακα είναι πολύ φθηνότερα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, κάποιοι ευνοούνται να κάνουν εξαγωγές. «Υπάρχει ειδική νομοθεσία που επιβάλλει πρώτα να καλύπτεται πρώτα η αγορά της Ελλάδας και μετά να γίνονται εξαγωγές», τόνισε ο κ. Μπουλμπασάκος και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα.

newsbreak.gr

loading...