Ελληνική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία

 Η Ελληνική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Γράφει ο Πέτρος Λάζος*

Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι μία ιστορική, κάποτε κραταιά αλλά και πολύπαθη επιχείρηση. Είτε σε χέρια ιδιωτών, είτε σε αυτά του δημοσίου έχει περάσει από… χίλια σαράντα κύματα και έχει “φορτώσει” τον Έλληνα φορολογούμενο με δεκάδες δισ. ζημιών, αποζημιώσεων κ.λπ.

Πριν κάποιες δεκαετίες θεωρούνταν και ήταν μία από τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου της παγκόσμια. Εξαιρετικά κακοί χειρισμοί από ανίκανο management, κάκιστες συγκυρίες αλλά και (κυρίως) εξαιρετικά μεγάλες και παράλογες συνδικαλιστικές απαιτήσεις, την οδήγησαν σε αμέτρητες ζημιογόνες χρήσεις, εν τοις πράγμασι χρεοκοπίες και, τελικά, στην απόλυτη απαξία. Με μοναδικά επί της ουσίας θύματα διαχρονικά, τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους.

Πριν λίγες ημέρες φάνηκε να υπάρχει ένα ορατό τέλος στις πολύχρονες περιπέτειες για τη δύσμοιρη επιχείρηση και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Ο εφοπλιστής Γεώργιος Προκοπίου, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα $2 δισεκατομμύρια, κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό και έδειξε να έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για το μέλλον των ναυπηγείων. Σχέδια τα οποία, με βάση τη μακρόχρονη καριέρα του, έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας.

Αμ δε! Εδώ είναι Ελληνική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία, δεν είναι παίξε γέλασε! Μέσα σε ελάχιστες ημέρες από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ο δήμος Χαϊδαρίου “ανακάλυψε” πως είχε διεκδικήσεις στην παραλία όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις μίας δεξαμενής ναυπήγησης και επισκευών (Νο4) και μάθαμε πως σκοπεύει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Είδαμε δηλαδή να συμβαίνει ακριβώς ό,τι έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει δεκάδες φορές, όταν σε μία περιοχή ανακοινώνεται μια σημαντική επένδυση, όταν δηλαδή οι τοπικοί άρχοντες και κομματάρχες “μυριστούν” αίμα και… ψωμί!

Εδώ και πολλές εβδομάδες συζητείται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της CoViD-19 στους εκπαιδευτικούς. Λόγω του τρόπου δράσης της νόσου, τα σχολεία μπορούν ευκολότατα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης και είναι κρισιμότατος παράγοντας για τον έλεγχο και την καταπολέμηση της πανδημίας. Η λειτουργία τους με σχηματισμένο “τείχος ανοσίας” και από τους μαθητές/σπουδαστές και από τους εκπαιδευτικούς.

Προχθές μάθαμε ότι όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να μην εμβολιαστούν, μπορούν να το κάνουν αλλά θα πρέπει να προσκομίζουν 2 αρνητικά τεστ την εβδομάδα. Μέχρι την τελευταία στιγμή πριν την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να πετύχουν την παροχή τουλάχιστον του ενός τεστ δωρεάν. Δηλαδή ζητούσαν να πληρώνουμε εσείς, εγώ και ο κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα τη διστακτικότητα, την άγνοια, τον πσεκασμό (sic) και την “επαναστατική γυμναστική” ορισμένων εκπαιδευτικών.

Από εχθές έχει ξεκινήσει στη χώρα ένα νέο κύμα καύσωνα το οποίο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να έχει πρωτοφανή ένταση και να διαρκέσει περί τις δέκα ημέρες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως το κόμμα του προτείνει ως λύση την ανακήρυξη της επόμενης Δευτέρας σε… αργία. Της Δευτέρας, ούτε καν της Τετάρτης, όταν και προβλέπεται να σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες. Βλέπετε η Τετάρτη, βρίσκεται στο μέσον της εβδομάδας και δύσκολα “κολλάει” με Παρασκευοσαββατοκύριακο και άρα δεν θα βολέψει τους… πελάτες!

Θα μπορούσα να γράψω τουλάχιστον άλλα δέκα παρεμφερή περιστατικά στους τελευταίους μήνες, τα οποία διέπονται και προέρχονται από την ίδια νοοτροπία άκρατου και ανεξέλεγκτου κρατισμού. Δεν θα το κάνω διότι δεν έχει κανένα νόημα αυτή η επανάληψη. Ας μην γελιόμαστε, όλοι ξέρουν τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει…

Χρειάζεται όμως να τονιστεί σε τυχόν υπερασπιστές αυτής της νοοτροπίας ότι, αν όλα αυτά τους φαίνονται φυσιολογικά και πρέποντα για μία Δυτική, φιλελεύθερη Δημοκρατία, έχουν άμεση ανάγκη ενδελεχούς ιατρικής εξέτασης. Έχω την αίσθηση πως υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα η ασθένεια να είναι σοβαρότατη και εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία και την διανοητική τους κατάσταση…

Πέτρος Λάζος

[email protected]

capital.gr

loading...