ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ "ΕΡΓΑΛΕΙΑ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ...

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Η αγωνία της εποχής μας είναι αν ο αιώνας αυτός που ζούμε θα είναι η καμπή μιας σωτήριας μεταμόρφωσης ή ο αιώνας της μεγάλης...
οπισθοδρόμησης, ακόμα και της απόλυτης καταστροφής.

Η αρχική αισιοδοξία για το “πλανητικό χωριό” έχει προ πολλού διαψευσθεί και όλο και πιο πολλοί άνθρωποι αποκαρδιώνονται από το μέγεθος της βίας που μας απειλεί εμφανέστερα από κάθε άλλη φορά. 

Ιδιαίτερα η σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και του Αραβομουσουλμανικού κόσμου, η οποία, μετά το φρικαλέο “σώου” της 11/9, έχει πάρει πλανητικές διαστάσεις, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα φονική, αν οι αντιμαχόμενοι καταφύγουν κάποια στιγμή στα “μη συμβατικά” όπλα.

Από τον Ιανουάριο του 2017, το Ρολόϊ της Αποκάλυψης (Doomsday Clock) προχώρησε στα 2,5 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, την δεύτερη πιο κοντινή προσέγγιση στην 12η ώρα από την έναρξή του πριν από εβδομήντα χρόνια, το 1947, στην αρχή της πυρηνικής εποχής.

Το Ρολόϊ της Αποκάλυψης είναι ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει την πιθανότητα μιας παγκόσμιας καταστροφής με ανθρώπινη υπαιτιότητα. Η δημιουργία του αποδίδεται στην διεθνή ομάδα ερευνητών, τους Chicago Atomic Scientists, που είχαν συμμετάσχει στο Σχέδιο Μανχάταν. 

Μετά τις ατομικές βόμβες στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, άρχισαν να εκδίδουν το περιοδικό Bulletin of the Atomic Scientists, το οποίο, από την εμφάνισή του, απεικονίζει το Ρολόϊ σε κάθε του εξώφυλλο. Τα “Μεσάνυχτα” έχουν βαθύτερο νόημα, εκτός από την σταθερή απειλή του πυρηνικού πολέμου μεταξύ των υπερδυνάμεων.

Η “σύγκρουση των πολιτισμών” μπορεί “να γίνει πυρηνική” με διάφορους τρόπους ... και υπόγειες μεθοδεύσεις. Ο πιο ανεξέλεγκτος από αυτούς είναι να κλέψουν οι τρομοκράτες μια έτοιμη βόμβα ή πυρηνικό υλικό κατάλληλο για τέτοιου είδους όπλα και να κατασκευάσουν μ' αυτά μια βόμβα. Ή να τα προμηθευθούν από κάποιες μυστικές υπηρεσίες.

Οι τρομοκράτες, μάλιστα, σίγουρα είναι πιο αποφασισμένοι από τα κράτη στο να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά όπλα που έχουν αποκτήσει. Οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και ψυχολογικές διαταραχές που θα προκαλέσει μια τέτοια χρήση θα είναι ολέθριες.

Το πλήθος στην πλατεία Σαν Κάρλο, στο Τορίνο, που έβλεπε στις αρχές Ιουνίου τον τελικό ποδοσφαίρου σε γιγαντοοθόνες καταλήφθηκε από πανικό, πράγμα που είχε πολύ μεγαλύτερες συνέπειες. Το γεγονός αυτό δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα: μια ψύχωση τρομοφοβίας που πριμοδοτείται καταλλήλως από το πολιτικο-μιντιακό σύστημα.

Έτσι, η απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας αποτελεί ιδιαίτερο παγκόσμιο κίνδυνο λόγω και της συγκυρίας πολλών παραγόντων, όπως:

- της αυξημένης συχνότητας, της εξέλιξης και της φονικότητας των συμβατικών μορφών τρομοκρατίας

- των προφανών ενδείξεων κρατικής υποστήριξης, ακόμα και χρηματοδότησης, των τρομοκρατικών και τζιχαντιστικών ομάδων

- της αποθήκευσης και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε περιοχές όπου υπάρχει πυκνή τρομοκρατική δραστηριότητα

- του αυξανόμενου αριθμού δυνητικών στόχων σε πολιτικά πυρηνικά προγράμματα

- των πολλών “μαύρων” και “γκρίζων” αγορών για πυρηνικό εξοπλισμό και υλικά.

Τέλος, σήμερα βλέπουμε το ISIS να επιχειρεί να σκορπίσει τον τρόμο σε μεγάλη κλίμακα, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρώπη.

Ο φόβος της κλιμάκωσης

Δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι το ISIS θα κλιμακώσει την τρομοκρατία του με πυρηνικές επιθέσεις, αν μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε τέτοια όπλα. Δεδομένης της αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων σχάσιμων υλικών σε ολόκληρο τον κόσμο, μερικά από τα οποία δεν φυλάσσονται επαρκώς, η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας πυρηνικής βόμβας μπορεί να είναι απολύτως εφικτή.

Συνεπώς, μια πυρηνική τρομοκρατική ενέργεια αποτελεί εφιάλτη σήμερα, μεγαλύτερο από τον πυρηνικό κίνδυνο που αντιμετωπίσαμε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουν.
Κι όμως, ειδικοί επιστήμονες, όπως ο Νομπελίστας φυσικός Frank Barnaby, λέει ότι είναι έκπληκτος που αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη...

“Το πραγματικά τρομακτικό θέμα με το εμπλουτισμένο ουράνιο (HEU) είναι ότι από αυτό μπορεί πολύ εύκολα να κατασκευαστεί μια ατομική βόμβα. Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές και μια μικρή ποσότητα υλικού. Πιστεύω ότι πρέπει να φοβόμαστε πολύ την πιθανότητα πυρηνικής τρομοκρατίας”, τονίζει στην Daily Telegraph.

Ανάλογη προειδοποίηση είχε κάνει και ο Κόφι Ανάν, πρ. Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο BBC πριν από αρκετά χρόνια: “Η πυρηνική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται ακόμα σαν επιστημονική φαντασία. Θα ευχόμουν πραγματικά να είναι έτσι, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο επικίνδυνα υλικά και μπόλικη τεχνογνωσία, όπου ορισμένοι τρομοκράτες δηλώνουν σαφώς την πρόθεσή τους να καταφέρουν πραγματικά καταστροφικά πλήγματα με πολλές απώλειες. 

Έτσι και γίνει μια τέτοια επίθεση, όχι μόνο θα προκαλέσει παντού θάνατο και καταστροφή, αλλά θα κλονίσει και την παγκόσμια οικονομία”. Επίσης, πολλές μελέτες από πανεπιστήμια και ιδρύματα έχουν καταδείξει τα πολύπλοκα ζητήματα ετοιμότητας, αντιμετώπισης και αποκατάστασης μετά από πυρηνική τρομοκρατία. 

Σε αντίθεση με τους ακαδημαϊκούς, οι οποίοι τείνουν σε μια πιο θεωρητική προσέγγιση, οι διαχειριστές καταστροφών, των οποίων η προσοχή επικεντρώνεται κυρίως στα πραγματικά προβλήματα που θα προκληθούν, εκτιμούν ότι, μετά από πυρηνική έκρηξη σε μια μεγάλη πόλη, ο συντονισμός των υπηρεσιών ασφαλείας και νοσηλείας θα είναι δύσκολος. 

Μεγάλο μέρος των επικοινωνιακών υποδομών θα καταστραφεί ή θα αχρηστευθεί.Τα τραύματα, τα εγκαύματα και οι βλάβες από την ακτινοβολία θα θέσουν σε τρομερή δοκιμασία το σύστημα περίθαλψης λόγω της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης της έκρηξης και του αριθμού των θυμάτων που θα προκαλέσει.


Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το αρμόδιο προσωπικό, σε ποσοστό 30%-50%, θα απουσιάσει ή δεν θα μπορέσει να φθάσει στο πόστο του λόγω των επιπτώσεων μιας πυρηνικής καταστροφής. Πολλοί από αυτούς που δεν θα ανταποκριθούν θα προτιμήσουν να μείνουν με τις οικογένειές τους, ενώ άλλοι θα φοβούνται την απειλή της ακτινοβολίας για της υγεία τους.

Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]