Ο Α.Βούτσιτς ζήτησε την ευλογία του Σέρβου Πατριάχη Πορφύριου για να υπερασπιστεί του Σέρβους του Κοσόβου!

O Σέρβος Πρόεδρος Α.Βούτσιτς συναντήθηκε δύο φορές με τον Πατριάρχη της Σερβίας, Πορφύριο τον Α’ μέσα σε διάστημα λίγων ωρών όπου του παρέθεσε το έκτακτο της κατάστασης στο Κόσοβο και εν συνεχεία του ζήτησε να δώσει τις ευλογίες του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, όπως έκανε ο Πρίγκηπας Λάζαρος πριν από τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389 με τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ο Α.Βούτσιτς έθεσε σε ετοιμότητα τον σερβικό Στρατό για να επέμβει τις επόμενες ώρες με ρητή εντολή η οποία αναφέρει «Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί ο σερβικός λαός στην Μιτρόβιτσα».

Με απλά λόγια έδωσε το «πράσινο φως» στην ηγεσία των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων να κάνουν ότι κρίνεται… απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έγινε μια ημέρα μετά την απαγόρευση από την διοίκηση της Πρίστινα στον Σέρβο Πατριάρχη Πορφύριο να εισέλθει στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια και να μεταβεί στο Πατριαρχείο του Πετς.

Ο Πατριάρχης δήλωσε μετά την απαγόρευση ότι πήγε στην πρώτη και πιο σημαντική έδρα της εκκλησίας του για να είναι με τους δικούς του την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά ότι η πόρτα του σπιτιού του ήταν κλειδωμένη γι’ αυτόν.

«Ως πατριάρχης πήγα στην πρώτη και πιο σημαντική έδρα της εκκλησίας μου. Ως ιερέας πήγα να είμαι με τον λαό μου την παραμονή της πιο χαρούμενης γιορτής. Ως πολίτης πήγα στο σπίτι μου, στο δικό μου σπίτι», είπε χθες ο πατριάρχης στον λογαριασμό του στο Instagram.

Πρόσθεσε ότι οι πόρτες του σπιτιού του είναι κλειδωμένες για αυτόν και ότι προσεύχεται στον Θεό να ξεκλειδώσει τις καρδιές όσων τις έκλεισαν και ότι η αγάπη των Χριστουγέννων και η γέννηση του Σωτήρος αγγίζουν τα μυαλά και τις συνειδήσεις όλων των ανθρώπων.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς, σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Πορφύριου στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία.

Το πατριαρχικό μοναστήρι του Ιπεκίου, (σερβικά: Манастир Пећка патријаршија, λατ.: Manastir Pećka patrijaršija) είναι μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι της Σερβίας που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη του Πετς, στο Κοσσυφοπέδιο.

Από το 1252 ως το 1766 ήταν η έδρα του Πατριαρχείου του Ιπεκίου, ενώ σήμερα φιλοξενεί κατά παράδοση τις τελετές ενθρονίσεων των σέρβων Πατριαρχών.

Από το 2006, αποτελεί- μαζί με τρία άλλα μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- μέρος των «Μεσαιωνικών Μνημείων του Κοσόβου», μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς .

Το μοναστήρι διοικείται εκκλησιαστικά από την Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης, αλλά έχει ιδιαίτερο (σταυροπηγιακό) καθεστώς, δεδομένου ότι υπάγεται στην άμεση δικαιοδοσία του Σέρβου Πατριάρχη, του οποίου ο τίτλος περιλαμβάνει τον Αρχιεπίσκοπο του Ιπεκίου (Peć).

Χθες ο αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, ανακοίνωσε πως εστάλη από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στα όρια με το Κόσοβο.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο, «η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη».

Πρόσθεσε ακόμη πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας δήλωσε επίσης πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».

Τέλος ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτικού παρουσία, στους 5.000.

Εκατοντάδες από τους 120.000 Σέρβους του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία υποστηρίζει στη σελίδα της στο Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

ΜΜΕ στην Πρίστινα υποστήριξαν πως στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μια περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR). Ο Κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών Τζελάι Σβέτσια υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Η KFOR ανακοίνωσε από την πλευρά της πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο». «Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Εκατοντάδες Σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους στις αρχές Νοεμβρίου, για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί- της διοίκησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.

Την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς προειδοποίησε πως η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης».

loading...