Ρωσία – «Όλα τα δυτικά νομίσματα για εμάς είναι πλέον τοξικά»

 

Η Ρωσία αποδολαριοποίησε εντελώς την οικονομίας της και επιστρέφει στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος

Από τις 13 Ιανουαρίου, η Τράπεζα της Ρωσίας θα επιστρέψει ξανά στις συναλλαγματικές παρεμβάσεις, δηλαδή στην αγορά ή πώληση συναλλάγματος στην εγχώρια αγορά κάτι που δεν έχει κάνει από την άνοιξη του 2022, όταν το δολάριο ανέβηκε πολύ πάνω από τα 100 ρούβλια.

Μια άλλη σημαντική διαφορά, η οποία είναι ιστορική: για πρώτη φορά, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πραγματοποιεί παρεμβάσεις όχι με το δολάριο, αλλά με το γιουάν.

Η Ρωσία αρνείται να διατηρήσει τα αποθέματά της στο NWF σε δυτικά νομίσματα και μεταβαίνει σε γιουάν και χρυσό. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο τέλος του έτους. Είναι λογικό ότι και η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τα αποθέματά της σε γιουάν και όχι σε δολάρια και ευρώ.

«Μετά το κλείδωμα των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος, έγινε επικίνδυνο για το NWF να αγοράζει ξένο νόμισμα σε μη φιλικές χώρες:

σχεδόν όλα τα παγκόσμια αποθεματικά νομίσματα, εκτός από το γιουάν, έγιναν τοξικά για τη Ρωσία, επειδή οι κεντρικές τράπεζες των μη φιλικών χωρών μπορούσαν γενικά απαγορεύουν στην Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας οποιεσδήποτε συναλλαγές συναλλάγματος», σημειώνει η Natalia Milchakova, Lead Analyst της Freedom Finance Global.

Η αναλύτρια προτείνει ότι η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να πουλήσει δολάρια και ευρώ από το NWF το 2022, και αυτό δεν το έκανε πλέον ούτε για να υποστηρίξει το ρούβλι – ήταν μάλλον μια παρενέργεια, αλλά για να μειώσει τους κινδύνους για την «αποταμίευση» του κράτους – NWF.

«Προφανώς, οι αρχές αποφάσισαν την επιστροφή του κανόνα του προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του έτους, όταν κατέστη σαφές ότι η πιθανότητα επιστροφής στη Ρωσία του δεσμευμένου μέρους των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Τράπεζας της Ρωσίας είναι εξαιρετικά μικρή και τώρα θα πρέπει να διατηρήσουν τόσο αποθέματα χρυσού όσο και τα συσσωρευμένα κεφάλαια του NWF σε γιουάν και χρυσό, καθώς και σε ρευστούς ρωσικούς τίτλους», λέει η Milchakova.

Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία έχει λίγες επιλογές, αφού το μόνο αποθεματικό νόμισμα που ανήκει σε μια φίλη χώρα είναι το γιουάν.

Επιπλέον, τώρα το γιουάν είναι το κύριο νόμισμα για το NWF και τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας. Η ρευστότητα του γιουάν στο Χρηματιστήριο της Μόσχας έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο και είναι ήδη συγκρίσιμη με το δολάριο, δήλωσε ο Alexander Bakhtin, επενδυτικός στρατηγικός στην BCS Mir Investments.

Ο νέος κανόνας του προϋπολογισμού έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2023. Σύμφωνα με αυτήν, τα υπερκέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πηγαίνουν στο Εθνικό Ταμείο Πρόνοιας. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ότι δεν θα υπάρξουν υπερκέρδη τον Ιανουάριο, επειδή οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Δεκέμβριο λόγω των νέων κυρώσεων της ΕΕ – εμπάργκο πετρελαίου και ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου.

«Ως εκ τούτου, ο κανόνας του προϋπολογισμού αρχίζει να λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση: το κράτος δεν θα πουλήσει το ρούβλι, ανταλλάσσοντας το με ξένα νομίσματα, αλλά, αντίθετα, θα πουλήσει το νόμισμα (γουάν) και θα αγοράσει ρούβλια.

Δηλαδή, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα για την αναπλήρωση του NWF και το ρούβλι, το οποίο έχει πέσει σε τιμή τον Δεκέμβριο, πρέπει να υποστηριχθεί» εξηγεί η Milchakova.

Το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι ο προϋπολογισμός θα λάβει λιγότερα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον Ιανουάριο ύψους 54,5 δισεκατομμυρίων ρούβλια. Αυτό σημαίνει ότι από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου, η Κεντρική Τράπεζα θα πουλά 3,2 δισεκατομμύρια ρούβλια γιουάν κάθε μέρα.

Είναι αξιοπερίεργο ότι δεν ήταν το γιουάν που αντέδρασε στη δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά το δολάριο, το οποίο υποχώρησε κατά 2%.

«Πιθανότατα, αυτό οφείλεται σε ψυχολογικό παράγοντα, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την υποστήριξή του για το ρούβλι, καθώς και δηλώσεις εκπροσώπων της Fed και της ΕΚΤ για μέγιστη αύξηση των επιτοκίων φέτος, η οποία αποδυνάμωσε το δολάριο έναντι άλλων παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων», λέει η Milchakova.

Η επανέναρξη του δημοσιονομικού κανόνα θα συμβάλει στη μείωση της αστάθειας της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου, καθώς ένας νέος σημαντικός παίκτης εμφανίζεται στην αγορά για να εξομαλύνει την ανισορροπία των εξαγωγών και των εισαγωγών, λένε αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας Sinara.

Επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της μέσης συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου το 2023 στο επίπεδο των 67 ρούβλια.

Ο προϋπολογισμός θα λάβει υποστήριξη από την πώληση του γιουάν στην πρώτη θέση.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου τον Δεκέμβριο σε 50,5 δολάρια κατά μέσο όρο ανά βαρέλι μειώνει τη ροή των εσόδων του προϋπολογισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στις αρχές του 2023.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πουλώντας γιουάν, θα παράσχει στο Υπουργείο Οικονομικών ρούβλια ως προς το ποσό της υστέρησης στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης των εσόδων του προϋπολογισμού, οι πωλήσεις γιουάν θα αυξηθούν για να το υποστηρίξουν», αναφέρουν τραπεζικοί αναλυτές.

Ο ίδιος μηχανισμός δημοσιονομικών κανόνων λειτούργησε το 2017-2021, αλλά στη συνέχεια η ρυθμιστική αρχή πούλησε δολάρια και ευρώ.

«Αυτό θα είναι επωφελές για τον πληθυσμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην εγχώρια αγορά ή δεν έχουν έσοδα από εξαγωγές.

Οι εξαγωγείς δεν θα ωφεληθούν από την ενίσχυση του ρουβλίου, ωστόσο, καθώς η Ρωσία αποκαθιστά τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο κανόνας του προϋπολογισμού θα λειτουργήσει ξανά με τον συνήθη τρόπο και οι αγορές του γιουάν στο NWF θα συνεχίσουν», καταλήγει η Natalia Milchakova.

loading...