Μ.Ζαχάροβα: «Οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα φέρουν περισσότερα προβλήματα στην ΕΕ»

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου κάλεσε τις Βρυξέλλες να άρουν όλους τους περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων

«Ο τελευταίος γύρος κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας απλώς θα επιδεινώσει τα προβλήματα εντός του μπλοκ», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να παράσχουν 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση προς την Ουκρανία τον ερχόμενο χρόνο και να επιβάλουν στη Μόσχα ένα ένατο πακέτο κυρώσεων.

Μεταξύ άλλων, τα τελευταία μέτρα τοποθετούν σε μαύρη λίστα σχεδόν 200 ακόμη πρόσωπα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στην μεταλλευτική βιομηχανία.

Το πακέτο κυρώσεων «θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις με όλα τα προηγούμενα, την επιδείνωση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων στην ίδια την ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ζαχάροβα.

Η ίδια κάλεσε τις Βρυξέλλες να άρουν όλους τους περιορισμούς που άμεσα ή έμμεσα έχουν επιπτώσεις στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα επεκτείνει την εμπορική συνεργασία με νέους εταίρους, περιλαμβανομένης της ραγδαίας αύξησης εξαγωγών φυσικού αερίου στην Κίνα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δυτικές κυρώσεις.

loading...