ΔΙΑΚΌΣΙΑ ΠΕΝΉΝΤΑ

Ένας είναι ο Θεός, δυο οι Δίδυμοι πύργοι, τρείς οι Χάριτες, τέσσερα τα Ευαγγέλια, πέντε οι ήπειροι, έξι οι έδρες ενός κύβου, επτά τα θαύματα του κόσμου, οκτώ οι όμιλοι του Europa League, εννέα είναι οι μούσες … 

Κάθε αριθμός έχει την ιστορία του.

Έτσι, και ο 250.000, έχει τη δική του ιστορία, έχει πολλά να διηγηθεί. Πόσο μάλλον όταν εκφράζεται σε ευρώ.

• 250.000 ευρώ κόστισε η χλιδάτη δεξίωση που ακολούθησε έναν γάμο του ελληνικού τζετ σετ το 2012.

• 250.000 ευρώ έκαναν φτερά, την ίδια χρονιά, όταν κουκουλοφόροι άρπαξαν μια τσάντα που τα περιείχε.

• 250.000 ευρώ φτάνουν, σήμερα ακόμη, για να αγοράσετε ένα μικρό σπίτι στο Εμπορείο Σαντορίνης, ή στο Πράια Ντα Λους της Πορτογαλίας, ή στο μαγευτικό Μπαλί.

• 250.000 δολάρια στοίχισε το νυφικό που έκανε στάχτη η Μαράια Κάρεϊ τον Φεβρουάριο του 2017

• 250.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα, μετά τις κακοκαιρίες του Ιανουαρίου 2021, όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.  

• 250.000 ευρώ έκλεψαν στα Φάρσαλα από ηλικιωμένη γυναίκα που, για άγνωστους λόγους, τα είχε κρύψει σε ένα βαρέλι.

• 250.000 κρύσταλλα Swarovski θα κοσμούν την ολόσωμη φόρμα της 18χρονης Στεφανίας Λυμπερακάκη, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Γιουροβίζιον 2021 με το τραγούδι «Last Dance».

Δε γνωρίζουμε αν ο Κυριάκος ξόδεψε ποτέ 250.000 ευρώ για μια δεξίωση, ούτε αν έχασε ένα παρεμφερές ποσό από μια τσάντα ή ένα έμβασμα που έστειλε στον Παναμά. Δε ξέρουμε καν αν η Μαρέβα έκαψε το νυφικό της, ή άλλο φόρεμα της ZEUS+ΔΙΟΝΕ, που να άξιζε τόσα πολλά λεφτά. Αναρωτιόμαστε αν τα 36 σπίτια του ζεύγους ήταν ανάμεσα στα 250.000 που έμειναν χωρίς ρεύμα ή αν από μία από τις κάβες τους εξαφανίστηκε ένα τόσο σημαντικό ποσό. Τέλος, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας ότι η κυβέρνηση προμηθεύτηκε 250.000 κρύσταλλα Swarovski για να βελτιώσει την εμφάνισή της. 

Ένα πράγμα μόνο ξέρουμε και είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό. Οι σπουδές του κάθε παιδιού του πρωθυπουργού στα πανεπιστήμια της αμερικανικής ελίτ, κόστισαν ή θα κοστίσουν πάνω από 250.000 ευρώ. Τρία παιδιά, 750.000 ή, με τον κατώτερο μισθό των 663 ευρώ, ΜΌΝΟ 94 ΧΡΌΝΙΑ ΕΡΓΑΣΊΑΣ ενός ανειδίκευτου εργάτη. Αν βέβαια υπολογίσαμε σωστά και τα έξοδα δεν ξεπερνούν κατά πολύ τις 750.000.

Αλλά, και υπάρχει πάντα ένα αλλά, με το ποσό αυτό τα “Μητσοτακάκια” θα βγούνε “προικισμένα” ! Δεν είμαστε σίγουροι πως θα βγουν οπωσδήποτε πολύ μορφωμένα ή πανέξυπνα. Όμως είναι μαθηματικά σίγουρο, πως χάρη στα πανεπιστήμια John Hopkins, Boston University και Yale, τα φιντάνια:

– Θα έχουν μια νεοφιλελεύθερη παιδεία και δε θα κινδυνεύσουν να αποκτήσουν αριστερές ιδέες ή να “καταντήσουν” … “επαναστάτες”.

– Θα βρουν δουλειά στην Goldman Sachs, όπως άλλωστε έγινε ήδη με τον μπαμπά τους και με την πρωτότοκή του κόρη, τη Σοφία.

– Θα δώσουν ακόμη έναν, ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ έναν επιπλέον, πρωθυπουργό στην Ελλάδα, διαιωνίζοντας το Μητσοτακέικο.

Βέβαια, ζούμε σε ένα κράτος καπιταλιστικό … Ήμαρτον Κύριε ! Νεοφιλελεύθερο, Νεομητσοτακικό, ήθελα να πω. Τον καπιταλισμό τον γνωρίσαμε, αλλά τούτο το πράμα … ο Θεός να βάλει το χέρι του. 

Γιατί ο κάθε λεφτάς, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πλέον με τα λεφτά του, υπό έναν απαράβατο όρο : Να μην τα δώσει στην εφορία. Μπορεί να τα φάει στα χαρτιά ή στα ποτά, στα κότερα και σε άλλες χλιδές ή επί το “ηθικότερον”, όπως κάνει και ο πρωθυπουργός μας, σε νησιώτικες βίλες ή στις σπουδές των παιδιών του.

Ηθικό, ίσως, για οποιονδήποτε πολίτη, αλλά όχι και γι’ αυτόν που κουτσούρεψε τις εισαγωγές στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα προς όφελος των ιδιωτών, αφήνοντας τουλάχιστον 25.000 νέους εκτός.

Ανήθικο σίγουρα για όποιον, λόγω θέσης, θα έπρεπε να εμπιστεύεται το κράτος και την εθνική παιδεία και να μη δέχεται εξαρχής πως τα παιδιά του θα σπουδάσουν καλύτερα σε ιδιωτικά πανεπιστήμια και δη του εξωτερικού. 

.

loading...