Ο «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ προειδοποιεί: «Υπάρχει κίνδυνος να μας πάνε σε συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο» – «Να κινηθούμε γρήγορα πριν είναι αργά»

Σε αποκαλύψεις που θα συζητηθούν προχώρησε ο πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ, Θ. Καρυώτης. Σχολίασε μαζί με τον δημοσιογράφο Γ. Σαχίνη τις εξελίξεις με την επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ.

Την δική της απάντηση και νομικές αξιώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατέθεσε η Τουρκία στον ΟΗΕ σε μια μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019 μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον ΟΗΕ Feridun H. Sinirlioglu.

Μέσω της επιστολής η Τουρκία επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο προβάλλει τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας όπου ισχυρίζεται ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 «E. Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Ο κ. Καρυώτης είπε ότι η Ελλάδα και η Λευκωσία πρέπει να απαντήσουν άμεσα, ενώ σχολίασε και τις δηλώσεις Ντόκου στο θέμα περί συνεκμετάλλευσης. Επίσης ανέφερε πως η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μία ΑΟΖ μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Άγκυρας και είναι αποφασισμένες κάτι τέτοιο να το μπλοκάρουν.

Αναλυτικά:

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μέρυλαντ της Ουάσιγκτον και θεωρούμενος ως ο «πατέρας της Ελληνικής ΑΟΖ», Θεόδωρος Καρυώτης μιλώντας σήμερα στον 98.4 εξήγησε τι συνιστά η αποστολή από την Τουρκία ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ με την οποία ανακηρύσσει, πρακτικά, την δική της ΑΟΖ μέχρι την Αίγυπτο και δεν αναγνωρίζει ούτε την ελληνική αλλά ούτε και την οριοθετημένη κυπριακή, με μακροσκελή επιστολή ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον Οργανισμό, Feridun H. Sinirlioglu.

Όπως είπε , πέραν του παραλογισμού που όμως αναδεικνύει την στρατηγική βάθους στον Αναθεωρητισμό της Άγκυρας, η ρηματική διακοίνωση δεν αποτελεί βέβαια επίσημη ανακήρυξη αλλά ενέχει τον χαρακτήρα φωτογραφικής αποτύπωσης της ΑΟΖ που λέει ότι διαθέτει η Τουρκία.

Ο κ. Καρυώτης εξήγησε γιατί η Τουρκία έτσι θέλει εκτός επήρειας το νησιωτικό σύμπλεγμα στο Καστελόριζο , φτάνοντας μέχρι και νότια της Κρήτης. Τόνισε δε ότι το «κλειδί» σε όλα αυτά είναι οι οριοθετήσεις ΑΟΖ άμεσα με την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την Αίγυπτο.Δ ιαφορετικά με την ελληνική παλινδρόμηση διαρκώς στο θέμα, στο τέλος θα μας προκύψει συνεκμετάλλευση επί δικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Ακούστε το ηχητικό:

loading...