Φράγμα Αποσελέμη: «Δεν προχωρά το έργο χωρίς τα αντισταθμιστικά»

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους φορείς, απέστειλαν σύλλογοι και φορείς του Οροπεδίου Λασιθίου, για τα αντισταθμιστικά οφέλη του φράγματος Αποσελέμη.


Στην επιστολή τονίζουν ότι δεν είναι ενάντια στο έργο, αλλά απαιτούν να γίνουν πράξη τα αντισταθμιστικά έργα και τα έργα ασφαλείας αλλιώς δεν θα επιτρέψουν να προχωρήσουν τα έργα.

Στο έγγραφο γίνεται λόγος για υποσχέσεις οι οποίες δεν κρατήθηκαν ενώ υπογραμμίζουν ότι χωρίς τα αντισταθμιστικά, δεν πρόκειται να αφήσουν να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.

Τα αιτήματα των τοπικών αρχών και φορέων έχουν να κάνουν με τα εξής έργα:

Κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το σύνολο του κάμπου, του Οροπεδίου Λασιθίου
Εξασφάλιση υδάτινου δυναμικού για την ύδρευση και την άρδευση του Οροπεδίου Λασιθίου. Συντήρηση και λειτουργία διυλιστηρίου Αγίου Κων/νου. Δημιουργία νέας Λιμνοδεξαμενής.
Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού δικτύου για το δυτικό μέρος του κάμπου, (τοπικές κοινότητες Πλάτης και Κάτω Μετοχίου αλλά και η περιοχή μεταξύ Αγίου Γεωργίου – Αγίου Κων/νου).
Δεσμεύσεις με συγκεκριμένες εγγυήσεις περί μη διατάραξης της ισορροπίας των συνθηκών πρωτογενή τομέα (καλλιέργειας και κτηνοτροφίας) στο Οροπέδιο Λασιθίου, προς εξασφάλιση των καλλιεργητών – κτηνοτρόφων – ιδιοκτητών.
Αναλογική συμμετοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, στον φορέα διαχείρισης του φράγματος Αποσελέμη.
Κατάργηση Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην περιοχή «Λιμνοδεξαμενή» Δ.Ε. Αγίου Γεωργίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου (65.000 περίπου στεμμάτων από Κρυσταλλένια – Μέσα Λασίθι – Μέσα Λασιθάκι – Άγιο Κων/νο έως και Άγιο Γεώργιο), το οποίο θεσμοθετήθηκε με το ΦΕΚ 168/24-4-2014. Ζητάμε την κατάργηση του και την εκ νέου σωστή οριοθέτηση περιμετρικά των δύο λιμνοδεξαμενών σε ακτίνα βεληνεκούς κυνηγετικού όπλου, σύμφωνα και με την προσφυγή της Α΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου.
Να μας κάνετε γνωστές, την τελική μελέτη για τη διάνοιξη της στοάς – τούνελ για την απορροή των υδάτων καθώς και τις περιβαλλοντολογική, εγγειοβελτιωτική, γεωλογική κλπ μελέτες του έργου που αφορά το Οροπέδιο Λασιθίου και τις επιπτώσεις που θα έχει από το συγκεκριμένο έργο.
Την ολοκλήρωση του ημικόμβου Μαλίων σε κόμβο με τη δημιουργία εισόδου και εξόδου από και προς Άγιο Νικόλαο.
Βελτίωση, επισκευή, διαπλάτυνση, συντήρηση και νέα χάραξη όλου του περιφερειακού οδικού δικτύου από Ηράκλειο προς Οροπέδιο Λασιθίου (Χερσόνησο, Μάλια, Μοχό κλπ.) καθώς και από Άγιο Νικόλαο προς Οροπέδιο Λασιθίου. Για ταχύτερη και ασφαλέστερη πρόσβαση από ΒΟΑΚ προς Οροπέδιο Λασιθίου.
Καθώς και τα προαπαιτούμενα όπως: Μελέτη – χρηματοδότηση και κατασκευή Αποχετευτικού δικτύου και Βιολογικού σε όλο το Οροπέδιο Λασιθίου.
Στην επιστολή αναφέρονται επίσης τα εξής:

Το Οροπέδιο Λασιθίου, κατά τους αιώνες που πέρασαν προσέφερε σε όλους τους τομείς και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, να προσφέρει τα μέγιστα στο κράτος και τους πολίτες του, αλλά το κράτος και οι πολίτες του, δηλαδή οι ωφελούμενοι δεν έκαναν και δεν πρόσφεραν ποτέ τίποτα για το Οροπέδιο Λασιθίου και τους κατοίκους του.

Ακόμη και σήμερα, με το συγκεκριμένο έργο, που θέλετε να ολοκληρώσετε «Φράγμα Αποσελέμη», το οποίο ξεκίνησε το έτος 2004, το Οροπέδιο Λασιθίου δίνει Γή και ύδωρ, χωρίς να λαμβάνει το παραμικρό, ούτε καν τα χιλιοειπωμένα Αντισταθμιστικά οφέλη, (που άλλες περιοχές τα έχουν λάβει), αν τώρα θυμηθείτε και θέλετε να αναφερθείτε στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, να σας υπενθυμίσουμε, ότι τη συγκεκριμένη λιμνοδεξαμενή, σε όλα τα έγγραφα του το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την ανάφερε ως βοηθητικό έργο του φράγματος Αποσελέμη. Οπότε ως Αντισταθμιστικό έργο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κανένα.

Κυρίες και κύριοι, κύριε Καζάση,

Με λύπη ακούσαμε σε έγκριτη ραδιοφωνική εκπομπή, δήλωση που ούτε λίγο, ούτε πολύ επικαλούμενος και το κοινωνικό καλό, να δηλώνεται ότι αποφασίζεται και «διατάζεται» και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας (Αστυνομική διάταξη) (ως άλλος Ζαγοριανάκος – οδυνηρής δυστυχώς μνήμης και εποχής της δικτατορίας), για το καλό και την τύχη των κατοίκων του Οροπεδίου Λασιθίου, για την ομαλή συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του φράγματος Αποσελέμη.

Θεωρούμε ότι κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει και να «διατάζει», για εμάς χωρίς εμάς. Γιατί εμείς αποφασίζουμε για το καλό και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, για το τόπο μας, τις περιουσίες μας και τις επενδύσεις που έχουμε κάνει σε αυτό τον ευλογημένο τόπο, στον τόπο που γεννήθηκε και ανατράφηκε ο «Ξένιος Ζευς», στο τόπο των Θεών και των Θρύλων.

Επίσης θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό, ότι δεν είμαστε εναντίον αυτού του έργου, ούτε και κανενός έργου το οποίο ωφελεί το κοινωνικό σύνολο και προπαντός ενός έργου (φράγμα Αποσελέμη) το οποίο στοίχισε εκατομμύρια στα Ελληνικά ταμεία και στις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων. Αλλά δεν επιτρέπουμε και δεν δεχόμαστε να μας αγνοείτε και να αποφασίζεται για εμάς. Ζητάμε όμως τα αυτονόητα για την διασφάλιση του μέλλον του δικού μας και των παιδιών μας. Συμφωνούμε, εγκρίνουμε, στηρίζουμε και συνστρατευόμαστε με τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Και σας ενημερώνουμε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να μην αφήσουμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο, αν πρώτα απ’ όλα δεν υλοποιηθούν τα έργα τα οποία έχει υποσχεθεί – δεσμευτεί και οφείλει να υλοποιήσει η πολιτεία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Οπότε θα έχετε καταλάβει από τα μέχρι τώρα γραφόμενα μας, ότι χωρίς τα παραπάνω δεν πρόκειται να αφήσουμε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο.

Είμαστε έτοιμοι και διατεθειμένοι για όλα ακόμη και με την παρουσία όχι μόνο Αστυνομίας αλλά στρατού και τανκς να φέρετε, δεν θα μας φοβίσετε ή πτοήσετε. Γιατί είμαστε Έλληνες, Κρητικοί μα προπαντός Λασιθιώτες που υπερασπίζονται το τόπο τους, όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας πριν από εμάς.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]