Τέλη κυκλοφορίας: Πώς να βάλετε το όχημά σας σε εκούσια ακινησία – Βήμα- βήμα η διαδικασία

 

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα για όσους δεν καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2023. Πάντως, η διαδικασία έχει πάρει παράταση μέχρι τις 28/2 τόσο για την πληρωμή των τελών όσο και για τη δήλωση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία.

Όσον αφορά στην ψηφιακή ακινησία, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που θέλουν να θέσουν το αυτοκίνητο ή το δίκυκλο τους σε εκούσια ακινησία θα πρέπει να το κάνουν ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή myCAR στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

Πώς βάζετε σε ακινησία το όχημά σας

Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σε περίπτωση που χώρος στάθμευσης του οχήματος κατά την «ψηφιακή ακινησία», λόγω του γεγονότος ότι ήταν ενοικιασμένος, είναι διαφορετικός θα πρέπει να προμηθευτείτε πινακίδα προσωρινής άδειας κυκλοφορίας (Μ), προκειμένου να γίνει η μεταφορά του οχήματος στο νέο χώρο.

Εάν συμπληρώσετε λάθος τα στοιχεία στάθμευσης του οχήματος στην αίτηση ψηφιακής ακινησίας έχετε τη δυνατότητα εντός της ίδιας ημέρας, να διορθώσετε τη διεύθυνση στάθμευσης. Σε επόμενο χρόνο θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Η ακινησία του οχήματος δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

Πλειστηριασμού του οχήματος.

Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Πώς εκδίδεται η πινακίδα Μ

Για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία υπάρχει και η δυνατότητα της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας λίγων ημερών αποκλειστικά και μόνο:

για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή

για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή

για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται

Πρόκειται για την πινακίδα «Μ» η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία ενός οχήματος για τρεις συνεχόμενες ημέρες ή δύο φορές εντός του έτους για συνολικό διάστημα έως τριών ημερών.

Σημειώνεται πως σε αυτή την περίπτωση ο υπόχρεος καλείται να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας που ανέρχονται σε 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.

Η έκδοση γίνεται μέσα από την πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, ενεργοποιώντας την επιλογή, «Έκδοση πινακίδας Μ: Υποβολή Δήλωσης» και απαιτείται:

Η ύπαρξη ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου και

Η ύπαρξη ενός πληρωμένου – ενεργού παραβόλου (τουλάχιστον για μία μέρα κυκλοφορίας) (κλικ εδώ)

Σε περίπτωση περισσότερων ιδιοκτητών στο ίδιο όχημα απαιτείται η «αποδοχή» της διαδικασίας από όλους τους συνιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, με την υποβολή αίτησης από έναν συνιδιοκτήτη για την προσωρινή κυκλοφορία του οχήματος με πινακίδα «Μ», οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω μηνύματος στην «Προσωποποιημένη πληροφόρηση» του TAXISnet και email, προκειμένου να αποδεχτούν την ενέργεια αυτή.

Τέλη «με τον μήνα»

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν τη δυνατότητα και φέτος να προχωρήσουν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, ωστόσο το δικαίωμα προσωρινής άρσης ακινησίας με πληρωμή αναλογικών τέλη κυκλοφορίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα είναι αργία.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος επιθυμεί να κινήσει το όχημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από το ήδη επιλεγμένο, θα πρέπει να καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

ethnos

loading...