Η αποκομματικοποίηση προϋπόθεση προόδου

Η εξυγίανση της πάσχουσας δημόσιας διοίκησης, αναγκαία προϋπόθεση εύρυθμης και αποδοτικής λειτουργίας του κράτους

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Η αποκομματικοποίηση του κράτους, κατά γενική παραδοχή, είναι αδήριτη ανάγκη για την ομαλή, εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία του κράτους. Τούτο όμως παραμένει ένας ευγενής πόθος, μια ευχή η οπoία είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Η αλλοίωση και η βαθιά διάβρωση της δημόσιας διοίκησης, σε συνδυασμό με την άκρατη κομματικοποίηση, βρίσκεται, χωρίς υπερβολή, σε κατάσταση βαθιάς αποσύνθεσης, έτσι ώστε η θεραπεία να καθίσταται αδύνατη με τον όποιο κανονικό παραδοσιακό τρόπο, αφού έχει καταλάβει ολόκληρη την κοινωνία.

Η Δημόσια Διοίκηση στην παρούσα της μορφή, αποτελεί ένα μείγμα κομματικοποίησης και συντεχνιακού ατομικισμού. Στην μεγαλύτερη ή μικρότερη πλειοψηφία της, ενεργεί κυρίως με προσωπικά κριτήρια και ατομικά συμφέροντα, από ευρύτερα μέχρι στενότερα και απολαμβάνει μια ιδιότυπη ασυλία, σε τέτοιο βαθμό και βάθος, που πολλές φορές ακυρώνει, αν δεν αναστρέφει, το ρόλο και τον σκοπό της ύπαρξής της.

Η αναγκαία αυτή εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης, χρειάζονται ρηξικέλευθα και δραστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης της μονιμότητας, με την αντίστοιχη τροποποίηση του Συντάγματος. Η πολιτική ηγεσία, με τον τρόπο που λειτουργεί, δεν είναι σε θέση να ελέγξει, ποσώ δε μάλλον να ψέξει, αν χρειαστεί, τους δημόσιους υπαλλήλους. Αισθάνομαι την ανάγκη στο σημείο τούτο, να δηλώσω ότι τα προαναφερθέντα, όχι μόνο δεν είναι υπερβολή, αλλά αντιθέτως είναι μια επιεικής αποτύπωση της πραγματικότητας. Τούτο από προσωπική τραυματική εμπειρία, για να μην την χαρακτηρίσω καταστροφική.

Ο Γενικός Γραμματέας κάθε Υπουργείου, είναι ο πιο κοντινός στις Υπηρεσίες και έτσι ο πλέον αρμόδιος να ελέγξει και νουθετήσει όπου χρειάζεται, τις Υπηρεσίες του. Είναι, όπως λένε, ο λοχίας του λόχου. Για να δυνηθεί όμως να είναι αποτελεσματικός, πρέπει να έχει τα απαιτούμε προσόντα και προϋποθέσεις. Ήτοι γνώσεις, διοικητική εμπειρία και ανεξάρτητη συνείδηση. Για το λόγο τούτο θα πρέπει να αποκλειστεί ο σημερινός τρόπος επιλογής του, ο οποίος συνήθως είναι ένας μη εκλεγείς βουλευτής, ή άλλο κομματικό πρόσωπο κοντινό στον υπουργό ή υφυπουργό και έτσι απλά συνεχίζεται και διαιωνίζεται η παθογένεια της δημόσιας διοίκησης. Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι, η επιλογή του Γενικού Γραμματέα να γίνεται με διαγωνισμό, να επιλέγεται ο έχων τα καλύτερα προσόντα και ως ανεξάρτητος να έχει πενταετή θητεία, μακριά από Κυβερνήσεις και κόμματα. Η λύση αυτή αποτελεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και συγχρόνως την τάση για την αποκομματικοποίησή της.

Ένα δεύτερο βήμα αναφέρεται στις ΔΕΚΟ και κάθε άλλο Οργανισμό ή Δημόσια Υπηρεσία, όπου οι διοικήσεις τους ορίζονται από την εκάστοτε Κυβέρνηση και δυστυχώς η θητεία τους ακολουθεί την κυβέρνηση ή ακόμη χειρότερα, τον υπουργό που τους όρισε. Είναι αδύνατο να προκόψει ή όποια διοίκηση και κατά συνέπεια το κράτος υπό αυτές τις προϋποθέσεις. Έτσι κατά κανόνα, αποτυγχάνουν ουσιαστικά στο έργο τους και γεμίζουν με χρέη τον οργανισμό τους, χρέη τα οποία καταχρηστικά και αντισυνταγματικά δημιουργήθηκαν, με τα οποία βρήκε αφορμή ο περιβόητος Ανδρέας Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, αποφάσισε ως μονάρχης να τα φορτώσει στο δημόσιο, χωρίς να ρωτήσει ούτε κάν το ΔΣ του. Κατ’ εντολή όπως αποδεικνύεται, αφού έχουν πέσει όλοι οι διεθνείς παράγοντες να τον προστατεύσουν, αναιδέστατα και απροκάλυπτα. Ευτυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη επιτελεί ανεπηρέαστη το καθήκον της.

Είναι εύκολο να δούμε πως λειτουργούν τα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι διοικήσεις αυτές δεν αλλάζουν με την αλλαγή κυβέρνησης. Ευχής έργο θα ήταν να επιλέγονται οι διοικήσεις και εδώ από δημόσιο διαγωνισμό, τουλάχιστον ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος όπου υπάρχει, να εξασφαλιστεί έτσι η αποδοτική λειτουργία του οργανισμού, με επακόλουθο την απομάκρυνση της κομματικής επιρροής. Μέχρι να πετύχουμε το όπτιμο όμως, ας συγκροτήσουμε τις Διοικήσεις αυτές, με διακομματική διαδικασία.

Διακομματική διαδικασία σημαίνει οι διοικήσεις όλων αυτών των οργανισμών να συγκροτούνται από όλα τα κόμματα, όπως π.χ. οι διάφορες Επιτροπές της Βουλής και οι ανεξάρτητες Αρχές, από την συνεδρίαση των Προέδρων, ή κάποιον παρόμοιο αποδεκτό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ, η οποία τώρα δεν βλέπεται στην κυριολεξία, έστω και αν έχει προσλάβει και μερικούς άλλων κομμάτων, αφού γνωρίζοντας ότι απολύονται με το πρώτο παραστράτημα, σιωπούν στην μονομέρεια. Λίαν χρήσιμο και αποτελεσματικό θα ήταν η Κυβέρνηση να μην έχει την πλειοψηφία, όπως είχε κάνει δεκτό ο Κώστας Καραμανλής ως Πρωθυπουργός στη συγκρότηση των ανεξάρτητων Αρχών. Σε κάθε περίπτωση όμως, η παρουσία και αντιθέτων στη διοίκηση, θα εμποδίζει την πλειοψηφία να αυθαιρετεί και ο έλεγχος εκ του σύνεγγυς, θα αναγκάζει πολλές φορές την πλειοψηφία να είναι ή να πλησιάζει την αντικειμενικότητα.

Όλα τα πιο πάνω, ως ένα προκαταρκτικό στάδιο, με στόχο την εξάλειψη της κομματικότητας, με δεδομένο ότι μια προσπάθεια απ’ ευθείας στον στόχο αυτό, όσο ειλικρινείς και αν ήταν οι προθέσεις και επίμονη η προσπάθεια, είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα αποτύγχανε. Αν πράγματι τα κόμματα αντιλαμβάνονται το μέγα όφελος για την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους, αλλά και γενικότερα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ας αποφασίσουν να μελετήσουν μια τέτοια προσπάθεια, είτε με τις πιο πάνω προτάσεις, είτε τις όποιες άλλες που θα τείνουν στην επίτευξη του κεντρικού στόχου, δηλαδή της αποκομματικοποίησης του κράτους. Οι πολιτικοί να είναι βέβαιοι ότι θα κερδίσουν την χαμένη αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και καταξίωσή τους και θα μπορούν να επιτελούν ανεπηρέαστοι και αποδοτικά τον ρόλο τους, προς όφελος της κοινωνίας.

Νίκος Αναγνωστάτος e-mail: [email protected]Thiakos.blogspot.com
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ΠΡΟΟΔΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΑ "προϋπόθεση" ...

  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΕΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ, ΜΕ ...

  • 1. Η καταγγελία του χρέους και η οριστική παύση αποπληρωμής του.

  • 2. Ακύρωση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου που άλλαξε το νομικοπολιτικό καθεστώς της χώρας και επέβαλε την κατοχή.

  • 3 Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη

  • 4. Η καθιέρωση εθνικού κρατικού νομίσματος.

  • 5. Η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

  • 6. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

  • 7. Η εκκαθάριση σε καθεστώς λειτουργίας των «συστημικών» τραπεζών.

  • 8. Η εξασφάλιση της ομαλότητας των συναλλαγών στη μεταβατική περίοδο.

  • 9. Η εξασφάλιση της επάρκειας των αγαθών.

  • 10. Η προστασία και ο έλεγχος της αγοράς και των τιμών των προϊόντων.

  • 11. Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων.

  • 12. Η «σεισάχθεια» των εσωτερικών χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων.

  • 13. Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.

  • 14. Ο έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

  • 15. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και το νέο Σύνταγμα

  ΟΛΟΙ Ε.ΠΑ.Μ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΑΠΙΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.!!!!!

  Ε.ΠΑ.Μ. : Τα 15 άμεσα βήματα για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της χώρας
  https://www.youtube.com/watch?v=hxoEvF1jxUM

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΙΤΖΗΔΩΝ.!!!!
   ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ..!!!
   ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ...ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ...!!!
   Δημήτρης Καζάκης : «Είναι ο τρόπος για να αποδείξουμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
   Ερευνούσαμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την καλύτερη, κατά το δυνατόν, νομική δέσμευση έναντι του ελληνικού λαού. Το Ε.ΠΑ.Μ. δεν έχει κανένα πρόβλημα να υιοθετήσει μια σκληρή δέσμευση για να πεισθούν οι Έλληνες ότι οι πολιτικές και οικονομικές προτάσεις μας θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση.»
   https://epamhellas.gr/?page_id=66647
   «Η Νομική Δέσμευση» του Ε.ΠΑ.Μ. στον Ελληνικό λαό
   Τη νομική δέσμευση ενώπιον του ελληνικού λαού ψήφισαν οι σύνεδροι του 5ου Συνέδριου του ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΛΛΑΪΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στο κλείσιμο την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, σε περίπτωση που εκλεγεί και αναδειχθεί στην εξουσία.
   Στη ΔΕΣΜΕΥΣΗ τους αναφέρεται «Ότι τυχόν αδυναμία υλοποίησης των δεσμεύσεων υπό ομαλές συνθήκες «μη εμπόλεμης κατάστασης ή φυσικής καταστροφής», εντός τριμήνου από την ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών θα έχει ως συνέπεια την ΑΜΕΣΗ και καθολική ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ των μελών του Ε.ΠΑ.Μ. που κατέχουν θέσεις κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής ευθύνης».
   Παράλληλα η ηγεσία του Ε.ΠΑ.Μ. και οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο του Μετώπου αποδέχονται την δήμευση του συνόλου των περιουσιακών τους στοιχείων υπέρ του ελληνικού λαού, ως ποινική ρήτρα για την αθέτηση ή καταπάτηση των δεσμεύσεών τους. https://www.youtube.com/watch?v=DoCM37o0VtE

   Διαγραφή
  2. Μόνο με την ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ έρχεται η Ελευθερία και η τελική ΝΙΚΗ

   Το Ε.ΠΑ.Μ. έχει ως σκοπό να ενώσει όλους τους Έλληνες πολίτες που αγαπούν την Πατρίδα τους και θέλουν επιτέλους να την δουν ελεύθερη από κάθε λογής εξάρτηση από εγχώρια και ξένα συμφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό, είναι με την ενδυνάμωση του Λαού μας, έτσι ώστε να μπορέσει να απαιτήσει τα αυτονόητα.
   Για τον σκοπό αυτό, χρειάζεται να οργανωθούν όσοι περισσότεροι συμπατριώτες μας.

   Το Ε.ΠΑ.Μ. χρειάζεται όλους εσάς να έρθετε να σας γνωρίσουμε και να γίνετε μέρος του Μετώπου ώστε να αγωνιστούμε στις κρίσιμες και ιστορικές στιγμές που ζούμε.
   Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο.
   Είναι φανερό πλέον ότι κάτι πρέπει να γίνει από εμάς τους πολίτες.
   Οργανωμένα, Ε Λ Α ! https://epamhellas.gr/?page_id=52924

   Διαγραφή
  3. Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ :
   Αν χρειαζόταν να πει κανείς με λίγα λόγια το τι είναι και τι θέλει το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (ΕΠΑΜ) θα έλεγε ότι απηχεί την προσπάθεια να συγκροτηθεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συμμαχία του ίδιου του λαού, η οποία να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας στις γραμμές του στη βάση ορισμένων άμεσων στόχων ανατροπής της σημερινής κατάστασης και ανοίγματος του δρόμου για μια ριζικάδιαφορετική πορεία του τόπου.

   Το ΕΠΑΜ έχει σαν σκοπό να πάρει πίσω ότι έχει στερήσει από τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα το καθεστώς της δουλοπαροικίας του χρέους που έχει επιβάλει η τρόικα και η ντόπια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία.

   https://www.youtube.com/watch?v=ggAVgaebQPs

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]