Αλ. Τσίπρας: Αναπόφευκτες, ίσως, οι εκλογές

Ετοιμοι να απαντήσουν στην πρόκληση των εκλογών, εφόσον χρειαστεί, δηλώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, με την κουβέντα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να έχει ανοίξει για τα καλά στην Κουμουνδούρου. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή παρέμβασή του στο Πολιτικό Συμβούλιο επιχείρησε να επικοινωνήσει πως η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μπορεί να είναι επιβεβλημένη. «Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση σε όλη την Ευρώπη και αυτό θα έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρόωρες εκλογές όσο και αν οι συνθήκες δεν τις ευνοούν ούτε τις επιτρέπουν, ίσως να καταστούν αναπόφευκτες, δεδομένου ότι αυτό που έρχεται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να το δικαιολογήσει», τόνισε σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Με το εκλογικό «καμπανάκι» που χτυπάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πετάει για άλλη μία φορά το γάντι στο ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας στη συνεδρίαση του διευρυμένου οργάνου ότι «οι εκλογές με απλή αναλογική θα είναι ταυτόχρονα και η ευκαιρία για τη διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας και κυβέρνησης συνεργασίας πάνω σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης».

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν πως ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πραγματοποιηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης εξαιτίας της άρνησής της να υιοθετήσει το εμπροσθοβαρές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα ενίσχυσης της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, αφού εκτιμάται πως στο Μαξίμου γίνεται επεξεργασία διάφορων σεναρίων, χωρίς όμως ο πρωθυπουργός να έχει πάρει τελικές αποφάσεις. Η πλειονότητα των στελεχών εξακολουθεί, πάντως, να θεωρεί πως η πανδημία και οι επιπτώσεις της πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν να τρέξουν ακόμη και μέσα στο φθινόπωρο οι πολιτικές εξελίξεις.

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, που θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, είναι μια καλή ευκαιρία για τον Αλ. Τσίπρα να ξαναφέρει στην επικαιρότητα την αστοχία του Μαξίμου με τα voucher για τον επιστημονικό κλάδο ζητώντας εξηγήσεις από τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και να επιμείνει στην επίκαιρη ερώτηση που έχει κατατεθεί προς τον πρωθυπουργό.

Συμμαχίες στο εξωτερικό

Αφού στο εσωτερικό η Φ. Γεννηματά δεν ανταποκρίνεται στις συνεχείς προσκλήσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει να οικοδομεί συμμαχίες με τους σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης. Συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία, Β. Μπόργιανς, αλλά και με τον γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος PD της Ιταλίας Ν. Ζινγκαρέτι, τονίζοντας την ανάγκη να σχηματιστεί ένα ευρύ μέτωπο για τη θέσπιση του ευρωομολόγου. Συμφωνήθηκε και με τους δύο επικεφαλής να συνεχιστεί η συνεργασία με νέες τηλεδιασκέψεις στελεχών.

Σήμερα ο Σωκρ. Φάμελλος θα συνομιλήσει με τους Πράσινους της Γερμανίας.

loading...