Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ ΠΟΤΕ – ΜΕΡΟΣ (Ι)

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥΣ;



Του Arthur Firstenberg 

Το 1995, η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών ετοιμαζόταν να εισαγάγει ένα νέο επικίνδυνο προϊόν στις Ηνωμένες Πολιτείες: το ψηφιακό κινητό τηλέφωνο. Τα υπάρχοντα κινητά τηλέφωνα ήταν αναλογικά και

ακριβά, ανήκαν κυρίως στους πλούσιους και χρησιμοποιούνταν μόνο για λίγα λεπτά κάθε φορά.

Πολλά ήταν τηλέφωνα αυτοκινήτου, των οποίων οι κεραίες βρίσκονταν έξω από το αυτοκίνητο, όχι στο χέρι και όχι δίπλα στον εγκέφαλο. Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούσαν μόνο σε μεγάλες πόλεις ή κοντά σε αυτές. Οι λίγοι πύργοι κινητής τηλεφωνίας που υπήρχαν βρίσκονταν κυρίως σε κορυφές λόφων, βουνών ή ουρανοξύστες, όχι κοντά στο σημείο όπου ζούσαν οι άνθρωποι.

Το πρόβλημα για τη βιομηχανία τηλεπικοινωνιών το 1995 ήταν η ευθύνη . 

Η μικροκυματική ακτινοβολία ήταν επιβλαβής. Τα κινητά τηλέφωνα επρόκειτο να βλάψουν τον εγκέφαλο όλων, να κάνουν τους ανθρώπους παχύσαρκους και να προκαλέσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Και οι πύργοι κινητής τηλεφωνίας επρόκειτο να καταστρέψουν τα δάση, να εξαφανίσουν τα έντομα, να βασανίσουν και να σκοτώσουν τα πουλιά και την άγρια ζωή.

Όλα αυτά ήταν γνωστά. Είχαν ήδη γίνει εκτεταμένες έρευνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Σοβιετική Ένωση, την Ανατολική Ευρώπη και αλλού. Ο βιολόγος Allan Frey, με συμβόλαιο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ήταν τόσο θορυβημένος από τα αποτελέσματα των μελετών του σε ζώα που αρνήθηκε να πειραματιστεί σε ανθρώπους.

“Έχω δει πάρα πολλά”, είπε στους συναδέλφους του σε ένα συμπόσιο το 1969. “Αποφεύγω πολύ προσεκτικά να εκτεθώ ο ίδιος, και το κάνω εδώ και αρκετό καιρό. Δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να πάρω ανθρώπους σε αυτά τα πεδία και να τους εκθέσω και με κάθε ειλικρίνεια να τους υποδείξω ότι πηγαίνουν σε κάτι ασφαλές”.

Ο Frey ανακάλυψε ότι η ακτινοβολία μικροκυμάτων βλάπτει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό – τον προστατευτικό φραγμό που κρατάει τα βακτήρια, τους ιούς και τις τοξικές χημικές ουσίες έξω από τον εγκέφαλό σας και διατηρεί το εσωτερικό του κεφαλιού σας σε σταθερή πίεση, αποτρέποντάς σας από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ανακάλυψε ότι τόσο οι άνθρωποι όσο και τα ζώα μπορούν να ακούσουν τα μικροκύματα.

Ανακάλυψε ότι μπορούσε να σταματήσει την καρδιά ενός βατράχου με τη χρονική τοποθέτηση παλμών μικροκυμάτων σε ένα ακριβές σημείο του καρδιακού ρυθμού. Το επίπεδο ισχύος που χρησιμοποίησε για το πείραμα αυτό ήταν μόλις 0,6 μικροβάτ ανά τετραγωνικό εκατοστό, χιλιάδες φορές χαμηλότερο από την ακτινοβολία των σημερινών κινητών τηλεφώνων.

Ο οφθαλμίατρος Milton Zaret, ο οποίος είχε συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, καθώς και με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών, ανακάλυψε τη δεκαετία του 1960 ότι η χαμηλής στάθμης ακτινοβολία μικροκυμάτων προκαλεί καταρράκτη. 

Το 1973 κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. “Υπάρχει σαφής, παρών και συνεχώς αυξανόμενος κίνδυνος”, είπε στους γερουσιαστές, “για ολόκληρο τον πληθυσμό της χώρας μας από την έκθεση σε ολόκληρο το μη ιονίζον τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...