Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Σκασίλα μου» αν δεν με μνημονεύει η Ρωσική Εκκλησία

 Μιλώντας σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της 12ημερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Μακριά από κάθε εκκλησιαστική διπλωματία, χρησιμοποιώντας τη λέξη «σκασίλα μου» εμφανισθηκε στη Νέα Υόρκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην αντιδραση της ρωσικής ορθόδοξη εκκλησίας να μη μνημονεύεται το όνομά του και να εξαιρεθεί από τα εκκλησιαστικά της δίπτυχα, λόγω της αναγνώρισης της Εκκλησίας της Ουκρανίας ως αυτοκέφαλης εκκλησίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής κατά την υποδοχή του στη Νέα Υόρκη, τελευταίο σταθμό της 12ημερης επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ και ενώπιον επιφανών μελών της ομογένειας, ο κ. Βαρθολομαίος κάθε άλλο παρά μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για αγνώμονα συμπεριφορά της ρωσικής εκκλησίας προς το οικουμενικό πατριαρχείο – τη μητέρα εκκλησία.

«Τους βοηθήσαμε και εκκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου» με αφορμή την αναγνώριση της Ουκρανικης εκκλησίας ως αυτοκέφαλης.

Αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Πατριαρχείου και έχει δοθεί αυτοκεφαλία σε πολλές εκκλησίες, γιατί όχι και στην Ουκρανία. Γιατί τα 40- 50 εκατομμύρια των ουκρανών πιστών να μην καταυναστεύονται από τη Μόσχα; Εκοψαν την επικοινων´, με έβγαλαν από τα δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν. Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύουν», είπε και συνέχισε: «Εμείς μνημονεύουμε τον Κύριλλο και είπα στον Επιφάνιο (επικεφαλής της Ουκρανικής εκκλησίας) να κάνει το ίδιο».

loading...