Η Γαλλία τινάζει το ΝΑΤΟ στον αέρα! – Ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία!

Με μία πρωτοφανή – αλλά και άκρως αποφασιστική κίνηση – η Γαλλία δείχνει τα δόντια της στις ΗΠΑ προκαλώντας το πρώτο σημαντικό ρήγμα στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες.

Ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας Λε Ντριάν, ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας σε Ηνωμένες Πολιτείες και Αυστραλία, ως απάντηση στο πισώπλατο μαχαίρωμα από ΗΠΑ – Αυστραλία και Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για την αιφνίδια συμμαχία που ανακοίνωσαν οι τρεις χώρες, γνωστή ως AUKUS. Με πρόσχημα την αντιμετώπιση του κινεζικού κινδύνου, αλλά ουσιαστικά για να συνθλίψουν τη γαλλική πολεμική βιομηχανία, αφού αυτή η κίνηση οδηγεί στην ακύρωση του συμβολαίου – μαμούθ για ναυπήγηση υποβρυχίων από τη γαλλική NAVAL για λογαριασμό της Αυστραλίας.
Η ακύρωση αυτή προκαλεί ζημιά άνω των 30 δις για τη Γαλλία γεγονός που θεωρήθηκε προδοσία των συμμάχων κατά των γαλλικών συμφερόντων.
Ουσιαστικά όμως αυτή η κίνηση συνιστά το πρώτο ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ. Διότι μέχρι τώρα η αμφισβήτηση της συμμαχίας από την Γαλλία έμενε σε λεκτικό επίπεδο, με τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ ως εγκεφαλικά νεκρό!
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ΗΠΑ – Αυστραλία.
loading...