Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια αν έχετε διόγκωση προστάτη

Η διόγκωση προστάτη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ούρηση και άλλα συμπτώματα.

Η διόγκωση προστάτη είναι γενικά μια αρκετά κοινή πάθηση στους άντρες. Ο προστάτης αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό σύστημα των ανδρών. Είναι περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του πινγκ-πονγκ ή ενός καρυδιού και βρίσκεται μεταξύ της βάσης του πέους και του ορθού.

Η λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή υγρού που, όταν συνδυάζεται με σπερματοζωάρια και άλλα υγρά, παράγει σπέρμα. Είναι επίσης υπεύθυνο για την αλλαγή της ορμόνης τεστοστερόνης στη βιολογικά ενεργή μορφή της, διυδροτεστοστερόνη.

Σε πολλούς άντρες ο προστάτης συνεχίζει να αναπτύσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Όταν ο προστάτης γίνεται μεγαλύτερος από τον τυπικό, τότε λέμε ότι υπάρχει διόγκωση προστάτη ή καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Ένας διευρυμένος προστάτης δεν είναι καρκινικός.

Διόγκωση προστάτη: Συμπτώματα

Καθώς ο προστάτης μεγαλώνει, μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και σε προέκταση την ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη διέλευση των ούρων και να σας δυσκολέψει την ούρηση. Με την πάροδο του χρόνου, ο μυς της ουροδόχου κύστης μπορεί ακόμη και να εξασθενήσει και να μην αδειάζει εντελώς, γεγονός που μπορεί να οδηγεί σε συχνότερες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Λιγότερο συχνά, η ροή των ούρων εμποδίζεται εντελώς, κάτι που αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.
Πολλά συμπτώματα από διόγκωση προστάτη σχετίζονται με την ούρηση, όπως:αυξημένη ανάγκη ούρησης
ξυπνώντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να ουρήσετε
πιο συχνά προβλήματα ούρησης
αδύναμη/αργή ροή ούρων ή ούρηση που σταματά και ξεκινά ξανά
διαρροή ούρων μετά την ούρηση σε τακτική βάση
τακτική αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας
πλήρης αδυναμία ούρησης
Τα λιγότερο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:πόνος κατά την ούρηση ή μετά την εκσπερμάτιση
ούρα που μυρίζουν ασυνήθιστα ή έχουν ασυνήθιστο χρώμα


Παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα όπως η διόγκωση προστάτη

Ορισμένες παθήσεις μοιάζουν πολύ με διόγκωση προστάτη και έχουν κοινά συμπτώματα. Είναι δυνατό να έχετε περισσότερες από μία από αυτές τις παθήσεις ταυτόχρονα, αλλά η μία δεν οδηγεί απαραίτητα σε άλλη.Προστατίτιδα: Φλεγμονή του προστάτη λόγω βακτηριακής λοίμωξης. Υπάρχουν τρεις τύποι αξιόπιστης πηγής προστατίτιδας.
Καρκίνος του προστάτη: Εμφανίζεται όταν καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται στον αδένα του προστάτη.
Ουρολοίμωξη ή πέτρες στους νεφρούς ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη: Μπορεί να προκαλέσουν πόνο και την ανάγκη για συχνή ούρηση.
Υπερδραστήρια κύστη: Εμφανίζεται λόγω σπασμών στην κύστη την κάνουν να συστέλλεται. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχετε μόλις πάει στην τουαλέτα, δίνοντάς σας την παρόρμηση να ουρήσετε ξανά.
Διαβήτης: Ένα πιθανό σημάδι -μεταξύ άλλων- είναι και η ανάγκη για συχνή ούρηση.
Παχυσαρκία: Μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας την αίσθηση της ανάγκης για συχνή ούρηση.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Είναι πιθανός εάν υπάρχει αίμα στα ούρα σας μαζί με συχνοουρία.
Διάμεση κυστίτιδα: Δημιουργεί την ανάγκη για επείγουσα και συχνή ούρηση και προκαλεί επίσης πυελικό πόνο.
Μπορεί ένας διευρυμένος προστάτης να επιστρέψει σε φυσιολογικό μέγεθος;

Μόλις ένας προστάτης έχει διευρυνθεί, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωσή του. Σταματούν την διόγκωση προστάτη, μειώνουν το τρέχον μέγεθος και χαλαρώνουν το ουροποιητικό σύστημα, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής των ούρων.

Πηγή: https://www.healthline.com

loading...