ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΚ! Τέλος το λαδόξυδο από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια

Από την 1η Ιανουαρίου 2018, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» θα απαγορεύεται η χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών με
ελαιόλαδο στον κλάδο της εστίασης και θα είναι υποχρεωτική η χρήση συσκευασιών μιας χρήσης με επώνυμο προϊόν.

Η παραπάνω ρύθμιση θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις καινούργιες αγορανομικές διατάξεις, στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), όπως έχουν μετονομαστεί εδώ και λίγα χρόνια, που πρόκειται να εκδοθούν το προσεχές διάστημα.

H σχετική δημόσια διαβούλευση επί των νέων ΔΙΕΠΠΥ έχει ολοκληρωθεί από τις 24 Απριλίου 2017, όμως τώρα αναμένεται να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Η χρέωση ή μη στον καταναλωτή θα επαφίεται στη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου.

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη του κλάδου των εστιατόρων. Η ρύθμιση για το ελαιόλαδο έρχεται να ικανοποιήσει με σημαντική καθυστέρηση ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ. Το χειρότερο για την Ελλάδα είναι ίσως ότι παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε όλα τα άλλα ελαιοπαραγωγά ευρωπαϊκή κράτη και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία από το 2013, στην Ιταλία από το 2014, ενώ πλέον εφαρμόζεται και στην Κύπρο. Γιατί δεν είχε γίνει έως τώρα; Η κουλτούρα που επικρατεί τόσο στους παραγωγούς όσο και στους τελικούς καταναλωτές είναι αυτή της χύμα κατανάλωσης.

Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται χύμα στην Ιταλία, όπου τυποποιείται, ενώ η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί ελαιόλαδο από τον γνωστό τενεκέ. Το μέτρο αναμένεται να ενισχύσει τους παραγωγούς και τις εταιρείες τυποποίησης ελαιολάδου, ενώ ωφελημένος αναμένεται να είναι και ο κλάδος εστίασης, καθώς αφενός το εστιατόριο μπορεί να χρεώνει τη φιάλη μιας χρήσης και αφετέρου, ενισχύει το κύρος του, ειδικά εάν επιλέξει κάποια γνωστά βραβευμένα ελαιόλαδα.

Αυτοβούλως, άλλωστε, ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ειδικά στην περιοχή της Κρήτης, έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιολάδου, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που το ζητούν, με χρέωση 1,5 ευρώ (η φιάλη των 100 ml).
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Σωστή απόφαση. Δεν είδατε; Τώρα, μόλις ο πελάτης βγει από το μαγαζί, τον πιάνουν οι πόνοι από τη δηλητηρίαση που έπαθε από το λαδόξυδο και κυλιέται στο δρόμο! Δεν έχετε δει που οι δρόμοι έξω από τα εστιατόρια είναι γεμάτοι από ανθρώπους που κυλιούνται κάτω; Πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο!
  Σα δεν ντρέπονται λίγο, λέω εγώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπράβο, σωστός, επιτέλους, ντροπή με αυτό το χάλι. Τώρα θα κυλιούνται χάμω γιατί θα στοιχίζει 1,5 ε τα 100 γρ., δηλαδή 15 ευρώ το κιλό !

   Διαγραφή
 2. Φάε λάδι κι έλα βράδυ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αλλά το ξίδι τι να το κάνει;

   Διαγραφή
 3. ρε όλοι όσοι ασχολείστε με τα κοινά πόσο μαλάκες μπορεί να είστε; Μας εξαπατήσατε με τις ψεύτιές σας και τις κολωτούμπες σας και αντί να ασχολειθείτε με κανένα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τον κοσμάκη ασχολείστε με παπαριές. Τίποτα καλύτερο στην κοινωνία δεν μπορείτε να προσφέρετε .Θα περάσει η τετραετία σας και θα θυμόμαστε τις μαλακές που κατέβασε η κούτρα σας. βρε αν στον διάβολο και ακόμα ποιό παραπέρα και αφήστε να διοικήσεις κανένας ποιό άξιος από σας. Γιατί υπάρχει ελπίδα κάτι να καταφέρει να διωρθώσει.Με εσάς το μέλλον είναι κατάμαυρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο μικροκαλλιεργητής επειδή δεν είναι σε θέση να αναλάβει το κόστος τυποποίησης και προώθησης άμεσα στην αγορά θα αναγκάζεται να πουλάει το λάδι ενάμισι με δύο ευρώ το οποίο θα καταλήγει στον καταναλωτή μέχρι δεκαπέντε ευρώ το κιλό. Όσοι έχετε τη δυνατότητα, να αγοράζετε κατευθείαν από παραγωγούς που εμπιστεύεστε και να πάνε να ........ μεσάζοντες και κυβερνήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λεει η βλαχα στον βλαχο...βλαχομ πες αλευρι...αλευρ' λεειο βλαχος η γελαδε σε χαλευ''' α χα χα χαααα γελαει η βλαχα....να σι πω κι'εγω ενα? ρωταει ο βλαχος...αχχ ναι πες μου....βλαχα'μ πες λαδι...λαδ λεει η βλαχα....να στουν βαλου απο πισω της λεει ο βλαχος....μα αυτο βλαχομ δεν παει....αμ γιαυτο βαζουμι του λαδ για να παει !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]