Ο Ερντογάν “απαλλάχθηκε” από τον Ιμάμογλου- Τον βάζουν φυλακή και τον αποκλείουν από τις εκλογές

 

Σε φυλάκιση καταδικάστηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο μετά την απόφαση του δικαστηρίου, όπου κατηγορούνταν για εξύβριση δημοσίων υπαλλήλων.

Από το γραφείο του Ιμάμογλου ανακοινώθηκε ότι του επιβλήθηκε ποινή 2 ετών, 7 μηνών και 15 ημερών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που βρισκόταν στο Βερολίνο για επίσκεψη, μόλις έμαθε την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισε να επιστρέψει με ειδική πτήση στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου, ο οποίος ήταν ο ανερχόμενος αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής όταν εξελέγη το 2019 αναμένεται, να παραμεριστεί από την πολιτική ζωή μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Από νωρίς σήμερα το πρωί και όπως είχε συμβεί και κατά τις προηγούμενες ακροαματικές συνεδριάσεις, η περιοχή γύρω από το δικαστήριο, το οποίο βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, είχε  κλείσει τελείως για την κυκλοφορία και η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μέλος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του κύριου κόμματος που αντιπολιτεύεται τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο 52χρονος δήμαρχος εκτιμά πως η δίκη του είναι «πολιτική».

«Είναι αληθινά θλιβερό το ότι έχουμε φθάσει εδώ, όμως θέλω, παρόλα αυτά, να εμπιστευτώ τους δικαστές», δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TV100.

Ο Ιμάμογλου βρέθηκε στο στόχαστρο του καθεστώτος αφού προκάλεσε το Μάρτιο 2019 την πιο ταπεινωτική ήττα στο κόμμα του Ερντογάν, κερδίζοντας τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε επί 25 χρόνια το κυβερνών κόμμα AKP.

Η εκλογή του αρχικά ακυρώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία αναγκάσθηκε ωστόσο να υποχωρήσει τρεις μήνες αργότερα μπροστά στην κινητοποίηση του εκλογικού σώματος που προσέφερε στον αντιπολιτευόμενο μια ακόμη ευρύτερη νίκη.

Μερικούς μήνες αργότερα ο Εκρέμ Ιμάμογλού χαρακτήρισε «ηλίθιους» αυτούς που είχαν ακυρώσει την πρώτη εκλογή του και εξαιτίας αυτού του χαρακτηρισμού διώκεται από την τουρκική δικαιοσύνη.

Από την πολιτική, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, που αποτελείται από έξι κόμματα, μεταξύ των οποίων το CHP, δεν έχει καταφέρει ακόμη να ορίσει ένα κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είναι μεταξύ των λίγων ηγετών της αντιπολίτευσης που οι δημοσκοπήσεις τους φέρουν να κερδίζουν τον Ερντογάν.

Όμως ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα προτιμούσε να είναι υποψήφιος ο ίδιος, σύμφωνα με πολυάριθμους παρατηρητές.

Ενώ δηλώνει την υποστήριξή του προς τον αρχηγό του κόμματός του, ο Ιμάμογλου δεν έχει κλείσει την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του και διαβεβαιώνει ότι «οι ώμοι (του) είναι ικανοί να σηκώσουν κάθε είδους ευθύνες».

loading...