Στα Σκόπια μεταβαίνει αύριο ο υπουργόςΕξωτερικών Ν.Κοτζιάς

Τη δεύτερη, μέσα σε έναν χρόνο, επίσκεψή του στα Σκόπια πραγματοποιεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με κύριο αντικείμενο των συνομιλιών την περαιτέρω προώθηση
της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην πορεία εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης και με έμφαση στην εφαρμογή και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι συνομιλίες θα εστιάσουν επίσης στις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις

Ως προς το θέμα της ονομασίας, και μάλιστα σε συνέχεια της συνάντησης πριν από ενάμιση μήνα στις Βρυξέλλες του Ν. Κοτζιά με τον απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα, Μάθιου Νίμιτς, η επίσκεψη συνιστά ευκαιρία για μια πρώτη συζήτηση διερεύνησης προθέσεων, αν και από σκοπιανής πλευράς, μέχρι τώρα, δεν έχει γίνει καμία κίνηση επί του πρακτέου πέραν των διακηρύξεων περί καλών προθέσεων από την κυβέρνηση Ζάεβ, ούτε έχει κατατεθεί κάποια σχετική πρόταση ή σκέψη.

Ο κ. Κοτζιάς, όπως και πέρυσι, θα επισκεφθεί τα Σκόπια, οδικώς από τη Θεσσαλονίκη, αυθημερόν, και θα έχει εκεί συνομιλίες με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανώφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται υπό τη σκιά συνεχιζόμενων αλυτρωτικών συμπεριφορών από πλευράς ΠΓΔΜ που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με πλέον πρόσφατο περιστατικό τη συμμετοχή του γενικού προξένου της χώρας στον Καναδά- τώρα τον Αύγουστο- σε αλυτρωτική εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη. Νωρίτερα, τον περασμένο Ιούνιο ο γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη ανήρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του μπροστά από τον Ήλιο της Βεργίνας και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας».

Βέβαια η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές ότι παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας -βάσει της οποίας απαγορεύονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ήλιος της Βεργίνας- δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Ο κ. Κοτζιάς σε κάθε συνάντηση με τους ομολόγους του τα τελευταία δύο χρόνια δεν παύει να καλεί τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό, θέτοντας τη θέση αυτή ως απαράβατο όρο για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας.

Τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, συμβάλλοντας και στην εμπέδωση μιας κουλτούρας συναίνεσης και συμβιβασμού προς όφελος της σταθερότητας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως επίσης ότι η χώρα μας υποστηρίζει εμπράκτως την σταθερότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της ΠΓΔΜ, ότι είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία δεν έχει ουδεμία βλέψη σε βάρος της βορείου γείτονός της. Και φυσικά ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία όλων των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, ωστόσο, χωρίς «εμείς να κάνουμε περισσότερα για την ΠΓΔΜ απ' όσα προτίθεται η ίδια να κάνει για την ένταξή της στις ευρωατλαντικές δομές».
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, ΔΙΑΔΩΣΤΕ...

  Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Ε.ΠΑ.Μ.
  σχετικά με τις αποκαλύψεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κέρκυρας.
  Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Κερκύρας (Σ.Σ.Ε.Κ.), με την από 28/8/2017 πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, ξεμπροστιάζει όλο το διαπλεκόμενο παρασκήνιο μιας θλιβερής κυβέρνησης που προκειμένου να εφαρμόσει πιστά τις εντολές των δανειστών και του ευρωσυστήματος, δεν διστάζει να παραδώσει την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού βορά στα χέρια των τοκογλύφων. Το αποκαλυπτικό παρασκήνιο αφορά τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε η κυβέρνηση για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μετά από τη συμφωνία της με τους αποκαλούμενους «θεσμούς» να δεχθεί τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
  Τί διαπιστώνει κανείς από τα αποκαλυπτικά στοιχεία της εν λόγω ανακοίνωσης;
  - Τη διαπλοκή κυβέρνησης & ιδιωτικού τομέα με συγκεκριμένη εταιρεία για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, και την απόφασή της να ανατεθεί το έργο στον ανάδοχο χωρίς δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό.
  - Το «σπάσιμο» του έργου σε 9 υποέργα των 20.000€ το καθένα, έτσι ώστε να δικαιολογηθεί η απ’ ευθείας ανάθεση.
  - Τη μετάθεση του κόστους της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στους 9 συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, με τη σύμφωνη γνώμη πολλών προέδρων τους να χρηματοδοτήσουν οι σύλλογοί τους κάθε «υποέργο» της επένδυσης, υπογράφοντας σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.
  - Το τελείως παράνομο των ενεργειών της κυβέρνησης που για να τις επιβάλλει άσκησε πιέσεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, φτάνοντας μέχρι την απόλυση του βοηθού νομικού συμβούλου της ΑΑΔΣ λόγω μη συμμορφώσεώς του στις ανομίες.
  ------------------------

  Το Ε.ΠΑ.Μ., κάνοντας το καθήκον του απέναντι στο λαό και την πατρίδα, καταγγέλλει την παράνομη και αντισυνταγματική αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας και υπενθυμίζει ξεκάθαρα και προς όλους την υπόσχεσή του πως όλες οι περιουσίες που πλειστηριάστηκαν στα χρόνια της μνημονιακής κατοχής, θα επιστρέψουν πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους αμέσως με την αποκατάσταση της νομιμότητας στην πατρίδα μας και την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.
  Αθήνα, 30 Αυγούστου 2017
  Πολιτική Γραμματεία Ε.ΠΑ.Μ.
  https://www.facebook.com/metopo/posts/1852091651474642

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]