Ιταλός Ευρωβουλευτής: Σύντομα «απαραίτητος συνομιλητής» οι συντηρητικοί της Ευρώπης

 

Μετά τις επόμενες εκλογές της ΕΕ, η ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) θα αυξηθεί σημαντικά και θα γίνει απαραίτητος συνομιλητής για τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών, δήλωσε ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Βιντσέντζο Σόφο σε συνέντευξή του στη EURACTIV Ιταλίας.

«Το βέβαιο είναι ότι το συντηρητικό εκλογικό σώμα αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη και ζητάει από τα σχετικά κόμματα να δημιουργήσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία στις Βρυξέλλες σε σχέση με αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα», δήλωσε ο πολιτικός των Αδελφών της Ιταλίας (ECR).

Ο Σόφο προέβλεψε ότι το ECR θα αυξηθεί σημαντικά μετά τον επόμενο εκλογικό γύρο, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του «απαραίτητου συνομιλητή» για τη δημιουργία ισχυρών συμμαχιών.

«Από αυτή την άποψη, η ιταλική κεντροδεξιά είναι ένα μοντέλο νίκης στο οποίο οι πολιτικές δυνάμεις άλλων χωρών κοιτάζουν με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδίως μετά την άνοδο της Τζόρτζια Μελόνι στην κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πιθανότητα αντιγραφής αυτού του μοντέλου στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Ιταλός νομοθέτης της ΕΕ.

Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, επίσης πρόεδρος της ομάδας ECR στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μέλος του οποίου είναι η Forza Italia.

Οι δύο ηγέτες επεξεργάζονται μια συμμαχία για τις επόμενες ευρωεκλογές, αν και φαίνεται ότι δεν έχει τις ευλογίες των κεντροδεξιών κομμάτων στο Βερολίνο.

Η Μελόνι φέρεται να θέλει να εκμεταλλευτεί το σκάνδαλο Qatar-gate για να δημιουργήσει μια εναλλακτική πλειοψηφία σε σχέση με αυτή που υπήρχε μέχρι σήμερα μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Η εικόνα του τελευταίου έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκονται αρκετοί νομοθέτες της σοσιαλιστικής ομάδας.

Ήδη το ECR και το ΕΛΚ συνεργάζονται σε διαφορετικά θέματα και ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο, σημείωσε ο Σόφο και πρόσθεσε: «Οι συμμαχίες γίνονται με βάση κοινές αξίες και σχέδια».

Εντάσεις με την ψηφοφορία για τον αντιπρόεδρο του ΕΚ

Από την εικόνα αυτή λείπει, ωστόσο, το τρίτο κόμμα της ιταλικής κεντροδεξιάς συμμαχίας: η Λέγκα, η οποία ανήκει στην ομάδα της ταυτότητας και της δημοκρατίας (ID) στην Ευρώπη.

Το γραφείο Τύπου της ομάδας ID δήλωσε στη EURACTIV Ιταλίας ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ΕΛΚ και του ECR και επισήμανε την ψηφοφορία που διεξήχθη στην ολομέλεια την Τετάρτη (18 Ιανουαρίου) για την εκλογή του νέου αντιπροέδρου του Σώματος της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντηρητικοί ψήφισαν υπέρ της υποψήφιας που πρότεινε το ID, Αναλίστα Ταρντίνο.

Με 185 ψήφους, η Ταρντίνο δεν εξελέγη για να αντικαταστήσει την Εύα Καϊλή, την πρώην αντιπρόεδρο που έχει συλληφθεί λόγω του σκανδάλου Qatargate. Αντ’ αυτού, εξελέγη ο σοσιαλιστής Μαρκ Έιτζελ, προκαλώντας την αγανάκτηση της ομάδας ID.

«Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όλα αλλάζουν για να μην αλλάξει τίποτα. Με την εκλογή ενός σοσιαλιστή για μια θέση που, σε κάθε πραγματικά δημοκρατικό θεσμό, θα έπρεπε να ανήκει στην ομάδα ID, για να δοθεί επαρκής και δίκαιη εκπροσώπηση στις μειονότητες και στη μόνη ομάδα που αποκλείεται από το προεδρείο», αναφέρεται στο σημείωμα των ευρωβουλευτών της Λέγκα Μάρκο Ζανί, προέδρου της ομάδας ID, και Μάρκο Καμπομενόσι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Λέγκα.

Η υποψήφια Ταρντίνο ψηφίστηκε από την ομάδα ID, την ECR και, σύμφωνα με τον αριθμό των ψήφων, από ορισμένους βουλευτές του ΕΛΚ, αν και η επίσημη γραμμή ήταν να ψηφίσουν τον Έτιζελ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ευρωβουλευτές Ζανί και Καμπομενόσι κάλεσαν το ΕΛΚ, χαρακτηρίζοντάς το ως εμπόδιο στην «ενότητα της κεντροδεξιάς στην Ευρώπη».

«Εν όψει του 2024, υπάρχουν εκείνοι που, όπως οι Λαϊκοί (Epp), πρέπει να αποφασίσουν αν θα βγουν από μια ορισμένη ασάφεια: αν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τους Σοσιαλιστές και θα παραμείνουν στο λουρί της αριστεράς όπως τα τελευταία χρόνια ή θα επιστρέψουν για να υπερασπιστούν τις αξίες της κεντροδεξιάς που εγκαταλείφθηκαν από αυτούς», αναφέρεται στο σημείωμα.

Οι συντηρητικοί είναι επιφυλακτικοί για το σύστημα Spitzenkandidat[Κορυφαίου Υποψήφιου]

Η θέση της ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μέλος της οποίας είναι οι Αδελφοί της Ιταλίας, για το σύστημα Spitzenkandidat είναι «επιφυλακτική».

«Πιστεύουμε ότι η επιλογή του προέδρου της Επιτροπής πρέπει να παραμείνει στα χέρια του Συμβουλίου, όπως έγινε τελικά το 2019», δήλωσε ο Σόφο.

«Ωστόσο, τώρα είναι μια πρόωρη συζήτηση», προσθέτοντας, «πολλά πράγματα θα αλλάξουν από τώρα μέχρι το 2024, θα το ξανασυζητήσουμε».

Η λεγόμενη «διαδικασία Spitzenkandidaten» είναι μια διαδικασία με την οποία τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, πριν από τις ευρωεκλογές, ορίζουν επικεφαλής υποψηφίους για τον ρόλο του Προέδρου της Επιτροπής, με την προεδρία της Επιτροπής να ανατίθεται στη συνέχεια στον υποψήφιο του πολιτικού κόμματος που είναι σε θέση να συγκεντρώσει επαρκή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Ωστόσο, οι συνθήκες της ΕΕ υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η θέση των κρατών μελών της ΕΕ.

Στις ευρωεκλογές του 2019, το ΕΛΚ σημείωσε το πρώτο αποτέλεσμα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψήφιό του για το τιμόνι της Επιτροπής.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ αγνόησαν τη διαδικασία και αντ’ αυτού επέλεξαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Επιτροπής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Βέμπερ.

https://www.euractiv.gr

loading...