Το 2018 αγρότης στην Κρήτη πάρκαρε το αυτοκίνητό του. Επέλεξε ένα σκιερό σημείο κάτω από ένα δέντρο στην ιδιοκτησία του έξω από το Κεντρί. Σε μια τρομακτική στιγμή, η γη κάτω από το όχημά του βυθίστηκε αλλά ο αγρότης κατάφερε να οδηγήσει προς ασφάλεια. Περίεργος, γύρισε πίσω και έμεινε έκπληκτος βλέποντας τα απομεινάρια από κάτι αρχαίο πολύ πιο κάτω.

Οι αρχαιολόγοι ήταν εκστασιασμένοι. Αποδείχθηκε ότι ήταν ένας ανενόχλητος Μινωικός τάφος (1400-1200 π.Χ.). Λείπει μεγάλο μέρος της ιστορίας του Μινωικού πολιτισμού. Αυτό κάνει κάθε ιστοσελίδα που δεν έχει λεηλατηθεί πολύ πολύτιμο. Μόλις ληστευτεί ένα μέρος, πολλά από τα τεχνουργήματα χάνουν το περιεχόμενο τους, ακόμα και αυτά που μένουν πίσω.

Αυτός ο τάφος ήταν μια υπόγεια υπόθεση σκαλισμένη από ασβεστόλιθο σε τρεις περιοχές. Υπήρχαν δύο λάρνακες (πήλινα φέρετρα με ανάγλυφες λεπτομέρειες), το καθένα περιείχε έναν άντρα. Θάφτηκαν με πολύχρωμα και υψηλής ποιότητας κεραμικά, συμπεριλαμβανομένων 14 αμφορείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζευγάρι απολάμβανε υψηλή κατάσταση στη ζωή. Οι αρχαίοι μασόνοι σφράγισαν τον τάφο και διατήρησαν το περιεχόμενο για χιλιάδες χρόνια.

loading...