Θα έτρωγε σφαίρα ο σημαιοφόρος για τη σημαία που κρατάει;

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Πολλή κουβέντα έγινε για την απόφαση του υπουργού Παιδείας η επιλογή των σημαιοφόρων στα δημοτικά σχολεία να γίνεται κατόπιν κλήρωσης και να μην αποδίδεται στον καλύτερο σε επιδόσεις μαθητή.
Ακούστηκαν απόψεις υπέρ και κατά τόσο σε επίπεδο κομμάτων όσο και στα κοινωνικά δίκτυα. Οι μεν έβλεπαν την συμβολική κατάργηση της αριστείας, οι δε έκαναν λόγο για αποσύνδεση του εθνικού συμβόλου από τη βαθμοθηρία. Η δική μου άποψη είναι ότι όλο αυτό είναι μια λάθος συζήτηση η οποία μας απομακρύνει από το κεντρικό ζήτημα και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά  τη ρηχότητα του πολιτικού συστήματος ακόμη και σε θέματα που αφορούν στη διαχείριση συμβόλων.

Το μεγάλο πρόβλημα από το οποίο μας απομακρύνει η συγκεκριμένη δημόσια αντιπαράθεση είναι το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα που έχουμε επιλέξει ως χώρα και ως κοινωνία να έχουμε. Ένα σύστημα που αναλώνει ολοένα και περισσότερες δυνάμεις στην αποστήθιση παρά στην κατανόηση, στην παπαγαλία και τη συγκέντρωση χαρτιών έναντι της κριτικής σκέψης. Δείτε το παράδειγμα – ρωτάς κάποιον σήμερα αν ξέρει αγγλικά και σου απαντά «έχω lower και proficiency». Στην πράξη όταν θα κληθεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα σπανίως μπορεί να τη χειριστεί πέρα από τις λέξεις που αποστήθισε για να πάει στις εξετάσεις.

Δημιουργήσαμε ανθρώπους με πτυχία αλλά χωρίς δεξιότητες. Με λύπη μου διαπιστώνω οτι άνθρωποι ανώτατης εκπαίδευσης αποδεικνύονται λειτουργικά αναλφάβητοι και ανεπαρκείς όταν κληθούν να χειριστούν πρακτικά ζητήματα μέσα σε μια εταιρεία. Είναι αυτό που θα λέγαμε κομψά «μη ανταγωνιστικοί» αντανακλώντας το συνολικό πρόβλημα της χώρας μέσα στον παγκόσμιο χάρτη. Κι αν κάποιοι ονειρεύονται τη μετανάστευση ως λύση στη ματαιότητα της ελληνικής πραγματικότητας σπανίως αντιλαμβάνονται οτι με τις «δεξιότητες» και τα χαρτιά που νομίζουν οτι διαθέτουν αντί για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον «Λύκο της Wall Street» μοιάζουν περισσότερο με σερβιτόρο που φέρνει καφέ και αυγά σε diners.

Τις δεκαετίες του εύκολου χρήματος η κοινωνία μας εθίστηκε στη μετριότητα και την ευκολία. Όσο εύκολα έρχονταν τα πτυχία τόσο η μέση Ελληνίδα πίστευε οτι ο κανακάρης της έκανε για διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής. Τώρα που τα όνειρα κατέρρευσαν και συνειδητοποιήσαμε οτι η χώρα δεν παράγει τίποτε άλλο από συγκεκριμένες υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα (πχ τουρισμός) αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πόσο λάθος δρόμο πήραμε. Είναι ευτυχές ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι δηλώνουν σε έρευνες πως θα γύριζαν στα χωριά τους. Δεν αρκεί όμως η καλή προαίρεση ούτε η μεταφυσική προσμονή ενός ΕΣΠΑ και μιας επιδότησης. Η αποκαλούμενη «πιο μορφωμένη γενιά» της Ελλάδας πρέπει να αναπτύξει τις δεξιότητες εκείνες που θα κάνουν τα προϊόντα της ανταγωνιστικά στο παγκόσμιο στερέωμα και όχι μια ακόμα αναπαραγωγή του χειρότερου εαυτού μας με μια «χρυσόσκονη» τεχνολογίας και μεταπτυχιακού.

Αυτό είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που μας λείπει και το εχθρεύονταν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά για τον απλό λόγο οτι όλα τα κάλυπτε η πελατειακή σχέση και η θέση σε μια ΔΕΚΟ. Αντί να εστιάσουμε στις παθογένειες τώρα που είδαμε τη γύμνια μας αναλώνουμε πάλι τη συζήτηση για το αν η σημαία είναι τρόπαιο και αριστεία. Η αριστεία δεν προκύπτει από αποστήθιση της Αντιγόνης ή του πυθαγορείου θεωρήματος- αποδεικνύεται και επιβραβεύεται με τρόπο που να ενισχύει ουσιαστικά την προσπάθεια. Αντί για υποτροφίες και προγράμματα εκπαίδευσης εμείς θεωρούμε οτι δίνοντας τη σημαία βγάλαμε την υποχρέωση.

Η κοινωνία πρέπει να στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα προς τα κόμματα: το εθνικό σύμβολο δεν πρέπει να προσφέρεται για τέτοιου είδους εκμετάλλευση.

Η πραγματική ερώτηση  είναι αν ο σημαιοφόρος θα έτρωγε μια σφαίρα για τη σημαία που κρατά στα χέρια του.

Η διατύπωση αφορά μεν στον πόλεμο αλλά δεν εξαντλείται σε αυτόν, μεταγράφεται και στη σύγχρονη πραγματικότητα. Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία, όπου νέες δυνάμεις αναδύονται και οικονομικά συστήματα ολοκληρώνονται και δοκιμάζονται μπορούμε να τιμήσουμε τη σημαία μας; Μπορούμε να τιμήσουμε την καταγωγή μας και να βρούμε τη θέση μας;

Αυτή την ερώτηση οφείλουμε να κάνουμε συλλογικά -αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά- αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας με το μέλλον.

πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. για σφαιρα δεν ξερουμε,αλλα ενα πιτογυρο με διπλη πιτα σιγουρα θα ετρωγε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάλιστα. Αυριο πρωί-πρωί θα ρωτήσω τον εγγονό μου αν θέλει να ... "φάει" μία σφαίρα για την Σημαία, που πιθανόν να κρατήσει στα χέρια του ( στην παρέλαση;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ Η ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ...

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΝΙΒΑΛΟΥΣ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΩΜΟΝΕΡΑ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ...

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΑΤΣΑ ΑΛΛΑ ΓΕΝΟΣ!
  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ!

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝΙΒΑΛΟΙ ΟΥΤΕ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΛΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΖΕΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ. ΡΕΟΥΝ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΤΑ 33 ΕΛΛΑΝΙΑ ΑΞΙΑΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΑΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ.

  ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΔΟΓΜΑ. ΑΝ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΜΑΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΕΣ ΤΟΤΕ ΚΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ (ΠΑΤΕΡΕΣ) ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΑΤΡΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΜΑΣ ΡΗΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΔΙΟΤΙ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΝΤΑ.

  ΔΕΝ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΒΡΩΜΟΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΔΟΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΜΑΣ ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΥΔΩΡ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΚΟΥΣΕ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ. ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΥΔΩΡ (ΝΕΡΟ) ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ Ο,ΤΙ ΑΚΟΥΣΕ. Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 75% ΝΕΡΟ. ΑΡΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.

  ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΩΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ.

  ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ! Ο ΜΟΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!

  ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΑ ΗΡΘΕ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΣΤΙΓΜΗ. Ε.ΣΥ. ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΘΕΣΗ; Ε.ΣΥ. ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΟΥ; Ε.ΣΥ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ. Ε.ΣΥ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΛΙΘΑΡΑΚΙ ΔΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο ορθογραφε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]