Αφρικανοί θέλουν να απαλλαγούν από τον γαλλικό στρατό: “Ρωσία η ΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”

 

Οι αρχές της Μπουρκίνα Φάσο ζήτησαν αυτή την εβδομάδα την αποχώρηση από τη χώρα των γαλλικών στρατευμάτων, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δυο χωρών και την ώρα που η Μόσχα προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

“Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κατήγγειλε την προηγούμενη Τετάρτη τη συμφωνία η οποία διέπει από το 2018 την παρουσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της χώρας”, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων AIB.

“Βάσει των όρων της συμφωνίας της 17ης Δεκεμβρίου 2018 οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν διορία ένα μήνα για να εγκαταλείψουν το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο”, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή “δεν σημαίνει τη διακοπή των σχέσεων με τη Γαλλία. Η ανακοίνωση αφορά μόνο τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας”.

Την Τρίτη ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο λοχαγός Ιμπραχίμ Τραορέ, που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα στα τέλη Σεπτεμβρίου – το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες—είχε δηλώσει μιλώντας σε φοιτητές ότι “η μάχη για την κυριαρχία” έχει “ξεκινήσει”.

“Τις επόμενες ώρες θα δείτε έναν αριθμό πληροφοριών που θα αφορούν τις σχέσεις μας με κάποιες χώρες”, είχε προσθέσει.

Η παρουσία στη Μπουρκίνα Φάσο της Γαλλίας, πρώην αποικιοκρατικής δύναμης, αμφισβητείται εδώ και πολλούς μήνες. Πολλές διαδηλώσεις, η πιο πρόσφατη από τις οποίες την Παρασκευή, έχουν πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου με αίτημα την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων.

“Η Ρωσία, η λογική επιλογή”

Εξάλλου οι αρχές της χώρας είχαν εκφράσει πρόσφατα την επιθυμία τους να διευρύνουν τις συμμαχίες τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Ο Τραορέ έχει δηλώσει ότι στόχος της κυβέρνησής του είναι “η ανακατάληψη των εδαφών που έχουν καταλάβει αυτές οι ορδές τρομοκρατών”.

Την Πέμπτη σημειώθηκε στη Μπουρκίνα Φάσο σειρά επιθέσεων σε πολλές περιοχές στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της χώρας προκάλεσε τον θάνατο περίπου 30 ανθρώπων.

Μεταξύ των νέων συνεργασιών που εξετάζει η Ουαγκαντούγκου αναφέρεται συχνά η Ρωσία.

“Η Ρωσία είναι μια λογική επιλογή σε αυτή τη δυναμική” και “πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να ενισχυθεί”, είχε υπογραμμίσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξέι Σαλτίκοφ. Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε επισκεφθεί τη Μόσχα.

Το προηγούμενο καλοκαίρι η χούντα που κυβερνά το Μαλί είχε ζητήσει από τις γαλλικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα έπειτα από 9 χρόνια παρουσίας. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ήδη από τα τέλη του 2021 άρχισαν να φτάνουν στο Μαλί μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner.

(απεμπε 

loading...