Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Διαγραφή χρεών σε αγρότες

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτικός σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των αγροτών παρουσιάστηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης,
ο οποίος τοποθετήθηκε για το ζήτημα που “καίει” χιλιάδες αγρότες.Υπενθυμίζεται ότι πλήρη διαγραφή πανωτοκίων και «κούρεμα» λογιστικού υπολοίπου έως 50% προβλέπει, ανά περίπτωση, ο παράλληλος εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕbank, ο οποίος μπαίνει σε εφαρμογή από τις 20 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να δώσει σημαντική ανάσα σε τουλάχιστον 80.000 επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και συνεταιρισμούς.
Το σχέδιο επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση της βιώσιμης οφειλής, όπως αυτή καθορίζεται από τα περιουσιακά στοιχεία του αγρότη-δανειολήπτη. Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται η δυνατότητα διαγραφής κεφαλαίου, μέχρι το ύψος της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, μειωμένης σε ποσοστό 10%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί (και, φυσικά, έχει την οικονομική δυνατότητα) να κλείσει τους λογαριασμούς του με την πρώην Αγροτική, καταβάλλοντας άμεσα ένα ποσό, η διαγραφή μπορεί να ξεπεράσει και το 50% της συνολικής οφειλής.
Για παράδειγμα, αγρότης με οφειλή 100.000 ευρώ και πραγματική εμπορική αξία της ρευστοποιήσιμης περιουσίας του στα 50.000 ευρώ, θα μπορεί να διευθετήσει οριστικά το χρέος του, πληρώνοντας 45.000 ευρώ, να επιτύχει δηλαδή διαγραφή του 55% της οφειλής.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα εκ νέου υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3259/2004 (σ.σ. ο γνωστός νόμος «περί πανωτοκίων), κάτι που οδηγεί σε υπολογισμό εκ νέου και επαναπροσδιορισμό της οφειλής. Ο παράλληλος μηχανισμός για τα δάνεια της πρώην Αγροτικής έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, την PQH (εταιρεία που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕbank) και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Έρχεται να καλύψει το κενό που αφήνει ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στις διατάξεις του οποίου δεν μπορεί να υπαχθεί η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου, καθώς δεν έχει πτωχευτική ικανότητα. Διαφέρει ως προς αυτόν στο ότι αφορά μόνο έναν πιστωτή (την πρώην ΑΤΕbank) και δεν οδηγεί, υποχρεωτικά, σε συμφωνία πιστωτών και αντίστοιχη συνολική μείωση του βάρους του οφειλέτη.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]