Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας - Μείωση της βουλευτικής θητείας θέλουν οι πολίτες

Να μην οδηγεί σε εκλογές η διαδικασία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμφωνούν οι πολίτες που μετείχαν στην πρώτη φάση του διαλόγου
- Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την διαφάνεια στην λειτουργία των κομμάτων - Τι απαντούν για Δικαιοσύνη, σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους και δημοψηφίσματα

Την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και παράλληλα η διαδικασία να μην οδηγεί σε γενικές εκλογές ζητούν με μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες, όπως φαίνεται από την πρώτη φάση του διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Παράλληλα, προβληματίζονται σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και ζητούν να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτικών θητειών που μπορεί να κάνει κάποιος.

Πλέον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η β' φάση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση για λίγες ακόμη, ημέρες, με κεντρικό μότο, «αν θέλεις η γνώμη σου να μετρήσει, πάρε μέρος».

Η Επιτροπή έως τώρα οργάνωσε και συμμετείχε σε 16 δια ζώσης πολύωρες διαδικασίες στην Αθήνα, ενώ υψηλό το ενδιαφέρον ήταν και έξω από την πρωτεύουσα, καθώς συμμετείχε σε 8 ημερίδες/ διημερίδες, στις πρωτεύουσες των Περιφερειών. Συμμετείχε, ακόμη, σε 12 επιστημονικές και άλλες συναντήσεις. Ιδιαίτερα ποιοτική, επιπλέον, ήταν η συμμετοχή των πολιτών και συλλογικοτήτων στην α' φάση διαλόγου, σε μια διαδικασία δύσκολη μεν, αδιάβλητη δε. Γεωγραφικά ισορροπημένη η συμμετοχή ενώ η υποεκπροσώπηση των γυναικών και των νέων σε αυτήν την α' φάση εξισορροπείται από την αυξημένη συμμετοχή τους στην β΄ φάση. Στα «συν», το γεγονός ότι η Επιτροπή κέρδισε σε νομιμοποίηση.

Στα συμπεράσματα με αρνητικό πρόσημο, η απουσία επίσημων φορέων των εργαζομένων -παρότι όπως θα φανεί και από τη συνέχεια, το Σύνταγμα αφορά ευθέως τον κόσμο της εργασίας.


Τα πρώτα κύρια συμπεράσματα

Από αυτήν την α' φάση διαλόγου, όπως και από τις συναντήσεις που είχε η Επιτροπή, διαπιστώθηκαν κάποιες κυρίαρχες «τάσεις», θα μπορούσε να πει κανείς ανά θέμα ή 'Αρθρο. Αυτές είναι οι εξής:

-Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Από τις πρώτες επαφές-απαντήσεις συνάγεται διχασμός ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες αναφορικά με την αύξηση αρμοδιοτήτων και την άμεση εκλογή. Η επιστημονική κοινότητα αντίθετη, όταν οι συμμετέχοντες πολίτες προκρίνουν τις αλλαγές στην κατεύθυνση αυτή. Αντιθέτως, απόλυτη σχεδόν, είναι η σύγκλιση στη θέση ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να οδηγεί σε γενικές εκλογές.

-Για τη Βουλή: Οι απόψεις συγκλίνουν στην ιδέα περιορισμού των θητειών των βουλευτών. Διαπιστώνεται επίσης ισχυρή συμφωνία στην ανάγκη περιορισμού των βουλευτικών ασυλιών.

-Για τα πολιτικά κόμματα: Η διαφάνεια στη λειτουργία των πολιτικών φορέων όπως και οι περιορισμοί χρηματοδότησης από ιδιώτες είναι δύο ισχυρές απόψεις.

-Για τις Ανεξάρτητες Αρχές: Διατυπώνονται έντονες όσο και σοβαρές επιφυλάξεις για το ρόλο, τη λειτουργία και τον τρόπο εκλογής των μη συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.

-Για τα δημοψηφίσματα: Στο θέμα αυτό συναντά κανείς ισχυρές επιφυλάξεις στην επιστημονική κοινότητα. Στον αντίποδα οι πολίτες είναι ανοιχτοί σε προτάσεις «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας».

-Για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας: Διατυπώθηκε μεγάλος προβληματισμός -αντιρρήσεις για την αναθεώρηση των 'Αρθρων 3 και 13. Σοβαρές προτάσεις κατατέθηκαν από πολίτες, επιστημονικούς φορείς αλλά και μέρος της εκκλησίας για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, αλλά όχι για χωρισμό πάντως.

-Για τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες: Προτάσεις για πιο ουσιαστική προστασία τους.

-Για τη Δικαιοσύνη: Υπήρξαν προτάσεις για «αυτοδιοίκητο» και συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική επιλογή.

-Για τη σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου: Έχουν κατατεθεί αντιρρήσεις για την εισαγωγή του θεσμού τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και από την πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχαν.

-Για την εκκρεμοδικία: Έντονος ο προβληματισμός στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης. Χαρακτηρίζεται «στίγμα» για τη Δημοκρατία.

-Για τα εργασιακά δικαιώματα: Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είναι σαφής η πρόθεση να ενισχυθεί η προστασία τους, με έμφαση στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης του μισθού. Ακόμη, υπήρξαν προτάσεις για μετριοπαθή ενίσχυση των απεργιακών δικαιωμάτων. Και για την ανταπεργία, είναι σαφής η τάση να μην επιτραπεί κάτι τέτοιο.

-Για τα κοινωνικά δικαιώματα: Ισχυρότατη είναι η τάση για απόλυτη προστασία του νερού και της ενέργειας ως κοινωνικών αγαθών, επίσης της δωρεάν πρόσβασης όλων -ανεξαρτήτως, δηλαδή, οικονομικής δυνατότητας- σε Παιδεία και Υγεία. Επίσης, ισχυρή βούληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επίσης διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των φορέων που την διαχειρίζονται.

-Το τελευταίο θέμα που τέθηκε είναι το επονομαζόμενο «Οικονομικό Σύνταγμα». Μέρος του επιχειρηματικού κόσμου και ορισμένοι επιστημονικοί φορείς τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, κατατέθηκαν ισχυρές προτάσεις από κοινωνικούς φορείς και κινήματα για τη συνταγματική αναγνώριση της αρχής της κοινωνικής αλληλεγγύης και του θεσμού της κοινωνικής οικονομίας.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. ..αφου τους αφηνουμε να κανουν ο,τι γουσταρουν καλα να παθουμε, ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ.!!!!
  ΔΕΝ εχουμε αναγκη ενα ματσο δωσιλογους.!!!


  Η απελευθέρωση της χώρας από χρέος και ευρώ σε 15 βήματα…
  Αυτά είναι:
  • 1. Η καταγγελία του χρέους και η οριστική παύση αποπληρωμής του.
  • 2. Ακύρωση όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου που άλλαξε το νομικοπολιτικό καθεστώς της χώρας και επέβαλε την κατοχή.
  • 3 Η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη
  • 4. Η καθιέρωση εθνικού κρατικού νομίσματος.
  • 5. Η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • 6. Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.
  • 7. Η εκκαθάριση σε καθεστώς λειτουργίας των «συστημικών» τραπεζών.
  • 8. Η εξασφάλιση της ομαλότητας των συναλλαγών στη μεταβατική περίοδο.
  • 9. Η εξασφάλιση της επάρκειας των αγαθών.
  • 10. Η προστασία και ο έλεγχος της αγοράς και των τιμών των προϊόντων.
  • 11. Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων.
  • 12. Η «σεισάχθεια» των εσωτερικών χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων.
  • 13. Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης.
  • 14. Ο έλεγχος των στρατηγικών τομέων της οικονομίας και των αντίστοιχων επιχειρήσεων.
  • 15. Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και το νέο Σύνταγμα
  Ε.ΠΑ.Μ. : Τα 15 άμεσα βήματα για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της χώρας
  https://www.youtube.com/watch?v=hxoEvF1jxUM

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αν θέλουν να μας λένε και να μας κάνουν Ευρωπαίους,θα πρέπει να είμαστε,αν όχι σε όλα,τουλάχιστον στα σπουδαιότερα,όπως στα εξελιγμένα κράτη της Ευρώπης,και όχι λαός με τριτοκοσμικές παροχές. Να υπάρχει κοινωνικό κράτος,που να επεμβαίνει στην ζωή μας για το καλό μας,και όχι μόνο να μας ξεζουμίζει στην φορολογία. Και κάτι που άκουσα προχθές σε μια συζήτηση,και είναι σωστότατο,όπως συμβαίνει και έξω. Αν έχεις μια επιχείρηση,είτε μεγάλη είτε οικογενειακή,και έχεις πληρώσει κανονικά και με τον νόμο,όλες τις εισφορές, αλλά για κάποιο λόγο έκανες παύση της επιχείρησης,γιατί να μή δικαιούσαι κάποια σύνταξη από τα 5 ή 10 χρόνια που πλήρωνες εισφορές; Γιατί να πάνε τα χρήματά σου χαμένα; Δεν είναι πιο δίκαιο να πάρεις κάτι όταν έρθει η ώρα; Τέτοια παρόμοια θέματα,που περνούν στα ψιλά γράμματα,που είναι όμως πολύ σοβαρά,εξ ίσου σοβαρά θα πρέπει να τα εξετάσει η κυβέρνηση, και κάθε μελλοντική κυβέρνηση,αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε κράτος δικαίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. MIA BΔΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΘΑΤΣΕΡ ΚΑΙ ΕΔΩ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΡΟΒΑΤΑ ΠΟΥ ΓΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ ΠΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ ΕΙΝΑΙ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΜΕ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΝΑΠΕ.
  ΑΝ ΞΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΘΑ ΡΙΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ, ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΔΕΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ή ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΑΛΛΑ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΕΝΑ ΕΤΣΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ πΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ? ΟΧΙ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΙΑ ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΤΥΧΕΙ ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΒΩΛΑΡΑΚΙ ΑΣ ΤΟ ΧΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΚΕΙ ΜΕ 2-3 ΧΙΛΑΡΙΚΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. ΑΚΟΥ 200.000 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΣΙΜΟΥΣΙΑ....ΡΕΕΕ ΟΥΥΥΣΤ ΚΟΠΡΙΤΕΣ ΟΥΥΥΣΤ ....ΕΙΧΜΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΛΕΠΡΟ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο ΣΚΑΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΟΧΩΡΙΑΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΛΑΧΑ ΚΑΙ ΣΗΛΚΩΣΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΣΑΓΚΑΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΠΕΚΙΝΟ ΝΑ ΓΟΡΑΖΕΙ ΔΙΑκοσμητικα και μπουφεδες σκαλιστους λες και τους πληρωσε η χαμουρα η καριολα...ξανα ουυυστ ρε βρωμιαρηδεσ κανενασ σεβασμοσ στα σκατα να οατε βοθροι

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]