Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Η τομεάρχης Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΝΔ κατέθεσε νέα ερώτηση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι
αρνείται να προσέλθει στη Βουλή για να συζητήσει το θέμα

Το ζήτημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων “σηκώνει” η Νέα Δημοκρατία, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.
Η τομεάρχης Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και ο βουλευτής Θανάσης Μπουρας κατέθεσαν νέα ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
“Η ΝΔ έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων”, ανέφερε σε δήλωση της η κ.Μπακογιάννη.
“Σε τρεις σχετικές ερωτήσεις που κατέθεσα από την αρχή του έτους, η Κυβέρνηση απάντησε με τρόπο ελλιπή και ασαφή.
Απεδείχθη ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο προθέσεις και ευχολόγια.
Επιπλέον, αρνήθηκε να προσέλθει στη Βουλή για να συζητηθεί το θέμα, παρόλο που ήταν υποχρεωμένη να το πράξει”, προσέθεσε η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ.
“Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μαρτυρούν την απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 300.000.000 ευρώ από την ελλιπή πάταξη του λαθρεμπορίου.
Αυτό είναι αποτέλεσμα επιπολαιότητας και, ενδεχομένως, σκόπιμης κυβερνητικής αδιαφορίας”, υποστηρίζει η κ.Μπακογιάννη, καταλήγοντας:
“Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων και, ως Κυβέρνηση, θα παρουσιάζει σε ετήσια βάση τα αποτελέσματά του».”
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
"Ερώτηση στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δήμο Παπαδημητρίου
ΘΕΜΑ: Απαράδεκτοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο ζήτημα της πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων
Η Νέα Δημοκρατία έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Στην υπ’ αρ. 2936/27.01.2017 ερώτησή μας περί «πειραγμένων» αντλιών σε πρατήρια, το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε ότι η πολυπλοκότητα των ελέγχων και η ανάγκη συντονισμού με άλλες υπηρεσίες απαιτεί χρόνο. Αργότερα, στην υπ’ αρ. 4165/14.03.2017 ερώτηση για το ίδιο θέμα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί μόλις ολοκληρωθεί το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα αξιολόγησης δεδομένων και διασυνδεθεί με τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Καθώς οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν πρωτοφανείς, επανήλθαμε με την υπ’ αρ. 4681/31.03.2017 ερώτηση περί ενίσχυσης του λαθρεμπορίου καυσίμων μετά τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε στην αναλυτική περιγραφή των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο πρόβλημα του λαθρεμπορίου που απασχολεί εμπόρους και καταναλωτές καυσίμων. Δεν υπήρχε καμία αναφορά στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για το λαθρεμπόριο καυσίμων παρά μόνο προθέσεις και ευχολόγια.
Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι οι παλινωδίες δεν έχουν τελειωμό. Μετά από πολύμηνη απραξία, το Δεκέμβριο του 2016 υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην υποχρεωτική τοποθέτηση συστημάτων εισροών – εκροών στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και πωλητών θέρμανσης, καθώς και στα πλωτά μέσα μεταφοράς πετρελαιοειδών. Όπως ορθώς είχε επισημάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, οι υπουργικές αποφάσεις ήταν ασαφείς και ουσιαστικά ανεφάρμοστες. Ενάμιση χρόνο αργότερα, το φετινό Αύγουστο, εκδίδεται νέα απόφαση με σκοπό την άρση των ασαφειών. Μόνο που και τώρα η κυβερνητική αδιαφορία είναι πρωτοφανής: από το κείμενο της νέας απόφασης απουσιάζει η αναφορά σε δημιουργία μητρώου δεξαμενών.
Στην ουσία, η κυβέρνηση αρνείται να καταγράψει τους χώρους αποθήκευσης καυσίμων. Έτσι, με την ανοχή των αρμοδίων, οι λαθρέμποροι μπορούν να διαθέτουν αδήλωτους αποθηκευτικούς χώρους απ’ όπου κάνουν την παράνομη διακίνηση καυσίμων.
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό για να διασταυρώνει τα στοιχεία που συλλέγει από το σύστημα εισροών – εκροών των 5000 πρατηρίων που λειτουργούν στην επικράτεια. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προετοιμάσει την πολυδιαφημισμένη πλατφόρμα κεντρικής παρακολούθησης και αξιοποίησης παραγόμενων στοιχείων.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων οδηγεί σε απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους 300.000.000 ευρώ, δηλαδή ποσού ίσου με την περικοπή του ΕΚΑΣ για το 2018. Η κυβέρνηση, σε πανηγυρικό τόνο, είχε υποσχεθεί έσοδα 1,5 δισ. από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και τελικά κατάφερε να εισπράξει λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο. Κι ενώ τα δημόσια ταμεία αιμορραγούν εξαιτίας των πλημμελών ελέγχων στην αγορά καυσίμων, η κυβέρνηση αφαιμάζει τους νομοταγείς φορολογουμένους μέσω της υπερφορολόγησης και πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους μέσω των κοινωνικών περικοπών.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:
-Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και την αύξηση των δημοσίων εσόδων;
-Υπάρχουν στοιχεία των ελεγκτικών υπηρεσιών σχετικά με τους διεξαχθέντες ελέγχους και τα αποτελέσματά τους, από το 2015 μέχρι και σήμερα;
-Πότε θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η πλατφόρμα κεντρικής παρακολούθησης και αξιοποίησης παραγόμενων στοιχείων;
-Ποια τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων στο σύστημα εισροών – εκροών των πρατηρίων καυσίμων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ντόρα Μπακογιάννη
Θανάσης Μπούρας"
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. και αφου εφαγε τον καπνιστο σολομό της,ηπιε ενα ποτηρι Γαλλικη σαμπανια Moet & Chandon Dom Perignon των 832 ευρω,και τοτε της ηρθε η εμπνευσις...και αμεσως στο μετεριζι του αγωνα για να καταγγειλει το λαθρεμποριο καυσιμων η Ντορα μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΝΩ ΕΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΥΣΙΜΩΝ.ΑΕΙ ΡΕ ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΒΡΩΜΟΚΟΜΑΤΩΝ ΣΑΣ.ΒΡΕ ΟΥΣΤ.ΨΩΦΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟ ΣΤΟ ΦΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.ΟΥΣΤ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ.ΟΥΟΥΟΥΟΥΘΣΤ...............

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσυ μωρη μπουχλαβω τριαντα χρονια που εισαι στην βουλη και καμια δεκαρια στην κυβερνηση γιατι δεν εκανες κατι για να παταχθει το λαθρεμποριο καυσιμων;
  Εκρουες τον κωδωνα ή το καμπαναριο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΤΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ,ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΤΣΙΤΑΚΕΙΚΟ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟΠΟ ΣΑΤΑΝΑΘΡΩΠΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ντοράκουλα : «Ειμαστε οικογένεια κρατικοδίαιτων Μιζαρπαχτικών Α.Ε.»

   Η οσία φαμίλια του Μητσοτάκουλα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής όλα τα μέλη της (υιός, θυγατέρα , εγγονός ,ανιψιός και λοιποί συγγενείς ,υποτακτικοί και παρατρεχάμενοι … ) να αμείβονται πλουσιοπάροχα από το δημόσιο ταμείο.

   Η άπληστη οικογένεια του λαομίσιτου Δράκουλα θεωρεί ότι είναι υποχρέωση του Ελληνικού Λαού να της παρέχει δια βίου πλουσιοπάροχο σίτιση από το Δημόσιο Πρυτανείο. 

   Εχουν εισπράξει οι αχόρταγοι τόσα όσο και το… χρέος μας.

   Έζησαν & συνεχίζουν να ζουν δημοσία δαπάνη.
   Αλλά μην τους ζητήσεις εξηγήσεις, γιατί θίγονται εύκολα.
   Αξιοπρέπεια πάνω απ΄όλα!

   Διαγραφή
 5. ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ ΖΟΜΠΙ !

  ΤΟ ΑΝΤΡΑ ΣΟΥ ΤΟΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΦΑΓΕ ?

  Ο ΚΟΥΛΗΣ ΤΙΝΟΣ ΓΥΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ?

  ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ?

  Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1963 ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΒΟΗΤΗ
  "ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ?" ΟΤΑΝ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΣ ΤΑ ΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ Β΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ
  ΔΥΣΤΥΧΗ ΕΛΛΑΔΑ ?

  ΚΑΙ ΤΑ "ΑΝΑΡΡΥΘΜΙΣΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ " ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΕΛΗΓΑΝ ΤΟ 2009, ΕΠΙ ΠΡΟΔΟΤΗ Γ.Α.Π !

  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΡΕ ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΗ ΠΡΟΔΟΤΡΑ-ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ?

  ΕΞΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΛΙΟ- ΑΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ !

  ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΜΑΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΑΤΣΑ ΣΟΥ ΚΙ' ΕΣΥ, ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ΚΑΙ ΣΦΟΥΓΓΑΡΟΠΑΝΟ. ΨΟΦΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μιλάει και η πουτανα της Siemens ας μην ξεχνάμε το καριόλα τον άντρα της που ξέχασε να δηλώσει κάτι λεφτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]