Τι παζάρεψαν Τραμπ και Ερντογάν! Όλο το παρασκήνιο που δείχνει ότι η Τουρκία μπορεί να ΄ναι χαμένη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη, ανακοίνωσε την απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Η απομάκρυνση θα ολοκληρωθεί άμεσα εντός 60-100 ημέρες. Ταυτόχρονα εγκρίθηκε από την αμερικανική πλευρά η πώληση Patriot στην Τουρκία.

Αυτή η στροφή της Ουάσιγκτον προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ερωτηματικά στο διεθνή Τύπο. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.

Ποιο είναι το παρασκήνιο αυτών των αποφάσεων και τι παζάρεψε ο Τραμπ με τον Ερντογάν;

Το τοπίο είναι ομιχλώδες, αβέβαιο και ακατανόητο. Σταχυολογώντας μερικές απόψεις ίσως να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Ας αρχίσουμε από το δημοσίευμα του Kemal Halef που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Rai Al Youm. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο λόγος που ο Ερντογάν θέλει να πραγματοποιήσει μια στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη είναι οι δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Σαουδική Αραβία είναι παρούσα στην περιοχή. Αρχικά , άρχισε να ενισχύει οικονομικά τους Άραβες νομάδες που ζουν στα ανατολικά του Ευφράτη. Στη συνέχεια έστειλε στρατιωτικές αποστολές. Μερικές εβδομάδες πριν στρατιωτική επιτροπή επισκέφθηκε την πόλη Menbic και συναντήθηκε με τους εκεί στρατιωτικούς αξιωματούχους. Όπως είναι γνωστό στην στρατιωτική Βάση Rimeylan (βόρεια της πόλης Haseke) παραμένουν μόνιμα αξιωματικοί από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Vail Isam έγραψε στην εφημερίδα Kuds El Arabi που εκδίδεται στο Λονδίνο, ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν για στρατιωτική επιχείρηση στερούνται σοβαρότητας. “Με τι θα πλήξει η Άγκυρα την περιοχή αυτή; Μήπως με βόμβες κρότου; Αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για να κάνουν θόρυβο, να προκαλέσουν πανικό για πολιτικά οφέλη”.

Φωνές διαμαρτυρίας και σκεπτικισμού άρχισαν να εκφράζονται και στην αμερικανική ήπειρο. Όπως έγραψαν οι New York Times ο υπουργός άμυνας Mattis χαρακτήρισε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία “ως προδοσία των Κούρδων”. “Οι Κούρδοι θα εκτεθούν στις τουρκικές επιθέσεις”.

Μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της απομάκρυνσης των Αμερικανών από την Συρία θα είναι η διεύρυνση και η ενίσχυση της Ρωσικής και Ιρανικής παρουσίας. Γεγονός που ανησυχεί τους υπευθύνους του Πενταγώνου.

Ασφαλώς η απόσυρση των Αμερικανών στρατιωτών δεν σημαίνει ότι ανάβει πράσινο φως για την τουρκική επεκτατικότητα.

Ο Max Hoffman του Center for American Progress χαρακτήρισε κακή την απόφαση για την ασφάλεια της Τουρκίας μακροπρόθεσμα. Η κατάσταση , είπε, μοιάζει σαν αυτή του σκύλου που προσπαθεί να πιάσει την ουρά του. Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν με τον Άσαντ. Η Δαμασκός θα εξασφαλίσει τον έλεγχο στα ανατολικά της χώρας. Δεν αποκλείεται ο Σύρος Πρόεδρος να χρησιμοποιήσει τους Κούρδους μαχητές για να εκδικηθεί την Τουρκία. Με λίγα λόγια η Τουρκία έμεινε μόνη έναντι των δυνάμεων που στηρίζουν τον Άσαντ.

Ο γρίφος της επιχείρησης ίσως βρίσκεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας BasNews που πρόσκειται στον Μεσούτ Μπαρζανί. Η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση Κούρδων και Αράβων στα ανατολικά του Ευφράτη. Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία σημαίνει ότι σχηματίζεται ένα αντι-τουρκικό, επικίνδυνο μέτωπο στα σύνορα της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ:militaire.gr

loading...