Μικρή ΑΝΑΣΑ! Ο καλός καιρός εξασφαλίζει την πτώση-ΡΕΚΟΡ του φυσικού αερίου

 

Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας (TTF) υποχώρησε στις αρχές του 2023 στο επίπεδο των 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε κάτω και από τα 65 ευρώ) χαμηλότερα από την περίοδο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε ξεπεράσει τα 340 ευρώ. Σημαντική είναι η πτώση και από τις 19 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αποφασίστηκε η επιβολή πλαφόν, οπότε η τιμή κυμαίνονταν στα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το πλαφόν, αν δεν συνέβαλε στην πτώση, σίγουρα δεν οδήγησε σε άνοδο των τιμών όπως προέβλεπαν ορισμένοι, ενώ ευνοϊκό περιβάλλον για τη συγκράτηση των τιμών δημιουργήθηκε από σειρά παραγόντων, όπως:

-Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη που οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για θέρμανση.

-Η εξασφάλιση εναλλακτικών (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΩΝ) πηγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο, κυρίως με την ταχεία ανάπτυξη νέων σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

-Η μείωση της ζήτησης που προέκυψε από την εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ.

-Τα αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι αποθήκες την 1η Ιανουαρίου ήταν γεμάτες σε ποσοστό 83,5 %, που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η ανησυχία από μερίδα της αγοράς μετατοπίζεται τώρα σε πιθανές επιπτώσεις του ευρωπαϊκού πλαφόν στο TTF στην κάλυψη των αναγκών για τον επόμενο χειμώνα (2023/2024), εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) από την Κίνα.

(ΑΠΕΜΠΕ

loading...