Ναπολεόντειο σχέδιο Ερντογάν: Μέσω του ΟΤΚ ετοιμάζει τον στρατό του «Μεγάλου Τουράν»- Ρωσικά ΜΜΕ: «Καταδικασμένο σε αποτυχία»

«Το φουτουριστικό σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με την πρώην ισχύ της, αναγκάζοντας τελικά όλο τον κόσμο, ειδικά μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, είναι ξεκάθαρα καταδικασμένο σε αποτυχία»

Με ύστατο σκοπό να δημιουργήσει έναν στρατό του Μεγάλου Τουράν υπό τη δική της σημαία, η Άγκυρα ανακήρυξε με χαρά το 2023 ως έτος ανάπτυξης του τουρκικού πολιτισμού.

Το πρώτο στάδιο των ναπολεόντειων σχεδίων της είναι να γιορτάσει σε μεγάλη κλίμακα τη 10η επέτειο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTΚ), προσκαλώντας ευγενικά όχι μόνο τα μέλη του, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν, αλλά και παρατηρητές, όπως η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν, αναφέρει το ρωσικό ritmeurasia.org. Αποφασίστηκε να γίνει ο εορτασμός όχι οπουδήποτε, αλλά στο Καζακστάν, ή, όπως το αποκαλεί χαϊδευτικά ο αρχηγός του κράτους Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγεφ (Kassym-Jomart Tokayev), στη «γη των πατέρων του τουρκικού κόσμου», αφού, κατά τη γνώμη του, ήταν αυτή η χώρα που ξεκίνησε τις περισσότερες από τις οργανώσεις που έγιναν ο καταλύτης για την τουρκική συνεργασία.

Σε γενικές γραμμές, η ηγεσία του Καζακστάν ευνοεί υπερβολικά τον OTΚ, το οποίο έχει προσφωνήσει με πολλά κολακευτικά λόγια τον τελευταίο καιρό. Ειδικότερα, ο Τοκάγεφ είναι πεπεισμένος ότι ο ρόλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών αυξήθηκε σημαντικά το 2022 και το Καζακστάν ενδιαφέρεται για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και την επίτευξη ενός θεμελιωδώς νέου επιπέδου με ενίσχυση της δύναμης και της εξουσίας στον κόσμο. Φαίνεται ότι στο Καζακστάν δεν έχουν ακόμη πλήρη επίγνωση του τι κρύβεται πίσω από τη φωτεινή πινακίδα αυτής της τουρκικής οικογένειας, καθώς και τι σκελετούς κρύβουν στην ντουλάπα τους οι Τούρκοι αδερφοί του.

Εν τω μεταξύ, η Άγκυρα, στην επιθυμία της να κάνει «ένα έθνος έξι κράτη», ετοιμάζει μια ωρολογιακή βόμβα για τους φίλους της από την Κεντρική Ασία, ονειρευόμενη να σχηματίσει σύντομα μια στρατιωτική συμμαχία που θα περιλαμβάνει όλες τις τουρκόφωνες χώρες. Προφανώς, η Τουρκία εμπνεύστηκε πολύ από τα αποτελέσματα της κατάταξης Global FirePower – 2022, στην οποία ο στρατός του Ουζμπεκιστάν αναγνωρίστηκε ως αρκετά ισχυρός (62η θέση), ακολουθούμενο από το Καζακστάν – 63η θέση, το Τουρκμενιστάν – στην 82η θέση, το Κιργιστάν – στην 107η , Τατζικιστάν – στις 120.

Κεντρο-ασιατικό προγεφύρωμα για το ΝΑΤΟ

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι δεν χάνουν πολύ χρόνο σε μικροπράγματα, έχοντας έντονη επιθυμία να οργανώσουν έναν ισχυρό ενιαίο στρατό 10 εκατομμυρίων στρατιωτών, κάτι που φυσικά συνεπάγεται την προφανή αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών με τη δημιουργία στην Κεντρική Ασία ενός στρατηγικά σημαντικό προγεφύρωμα για τις χώρες του ΝΑΤΟ, που κάποτε ήταν η χαμένη πλέον τοποθεσία στο Αφγανιστάν.

Έτσι, στα τέλη του περασμένου έτους κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις του στρατιωτικού προσωπικού των χωρών-μελών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στο τουρκικό κέντρο εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων στην πόλη Ισπάρτα. Στους στρατιωτικούς ελιγμούς συμμετείχαν το στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του ψευδοκράτους της Κύπρου, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, εκ των οποίων τα δύο τελευταία κράτη, παρεμπιπτόντως, είναι μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO). Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στη διορατικότητα του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν, που απομακρύνθηκαν από μια τέτοια εκδήλωση, παρά τις μακροχρόνιες και επίμονες προσκλήσεις των Τούρκων.

Και οι χώρες της Κεντρικής Ασίας έχουν κάτι να χάσουν… Η πεντάδα της Κεντρικής Ασίας θα πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, είναι πρωτίστως μια μαριονέτα στα χέρια της Ουάσιγκτον. Και πίσω από τις αλαζονικές υποσχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «σύντομα ο Ήλιος θα ανατείλει ξανά από την Ανατολή» κρύβεται στην πραγματικότητα η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκατασταθούν σταθερά στο έδαφος της Κεντρικής Ασίας, σχηματίζοντας στρατό εκεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Φυσικά, εδώ οι Αμερικανοί επιδιώκουν έναν βασικό στόχο: να απωθήσουν πλήρως τη Ρωσία, όχι μόνο εντός του CSTO, SCO και EAEU, αλλά και να σταματήσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Το Καζακστάν θα πρέπει να αξιολογήσει τέτοιες πρόσφατες ενέργειες της Άγκυρας όπως η πώληση στο Κιργιστάν του τουρκικού επιθετικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους μεσαίου ύψους Bayraktar του μοντέλου Akinci. Τώρα το Μπισκέκ είναι οπλισμένο με UAV που ελέγχονται άμεσα από την Τουρκία, δηλαδή είναι σε θέση να αναπτύξει αγορασμένα drones εναντίον του ίδιου του Κιργιστάν.

Ταυτόχρονα, η ίδια η Άγκυρα αγοράζει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει ακόμη και λόγω ισχυρής πίεσης των ΗΠΑ, αφού συνειδητοποιεί ότι όλος ο εξοπλισμός του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να στοχεύει άλλα όπλα των χωρών μελών του.

Καταδικασμένη σε αποτυχία η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ολόκληρος ο πληθυσμός των τουρκικών κρατών είναι περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι, η συνολική έκταση είναι 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα, ο όγκος του ΑΕΠ υπολογίζεται σε περίπου 1,5 τρισ. – 13η θέση στην παγκόσμια οικονομία. Επιπλέον, για τη συγκρότηση ενός ισχυρού στρατού του Μεγάλου Τουράν, είναι απαραίτητη η πλήρης ολοκλήρωση τόσο στον πολιτικό, οικονομικό όσο και σε άλλους τομείς, αφού η στρατιωτική-στρατηγική εταιρική σχέση είναι η τελευταία χορδή οποιασδήποτε ένωσης.

Επομένως, αυτό το φουτουριστικό σχέδιο του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία με την πρώην ισχύ της, αναγκάζοντας τελικά όλο τον κόσμο, ειδικά μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, είναι ξεκάθαρα καταδικασμένο σε αποτυχία.

Αν και η Άγκυρα έχει γίνει εξαιρετικά ενεργή εντός των «ιστορικών» συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πρέπει να κατανοήσει τον ουτοπικό χαρακτήρα των σχεδίων της.

Φαίνεται ότι το Μεγάλο Τουράν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προσωπική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Ερντογάν. Όχι χωρίς λόγο, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, του παρουσίασε πρόσφατα έναν χάρτη του «Τουρκικού Κόσμου», στον οποίο, εκτός από τις χώρες μέλη του ΟΤΚ, δεν δίστασαν να αρπάξουν 20 περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προφανώς, η Άγκυρα καθοδηγείται από την τουρκική παροιμία: “Hayalin gerceklegene kadar hayal etmeye devam et!” (Ονειρέψου μέχρι να γίνει πραγματικότητα το όνειρό σου!).

https://www.pentapostagma.gr/

loading...