Ποιοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον επόμενο μήνα

Μικρή αύξηση της τάξεως των 15 ευρώ θα δουν κατά μέσο όρο σχεδόν 220.000 συνταξιούχοι της χώρας στις επικουρικές συντάξεις τους την Πέμπτη, 3 Μαΐου 2018.

Το παραπάνω προκύπτουν ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβαν το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑΕΠ να υπολογίσουν στα πραγματικά ποσά σύνταξης τις εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ, που λανθασμένα παρακρατούσε από το καλοκαίρι του 2016 και μετά.

Από το υπουργείο Εργασίας τονίζεται ότι, τα αναδρομικά ποσά για όσες περιπτώσεις συνταξιούχων προκύπτουν επιστροφές θα πιστωθούν το επόμενο διάστημα απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων χωρίς να χρειάζεται η υποβολή αιτήσεων, ούτε άλλη ενέργεια εκ μέρους τους.

Την αναδρομική επιστροφή εισφορών δικαιούνται μόνο το 16% των συνταξιούχων του Επικουρικού Υπερταμείου (ΕΤΕΑΕΠ). Συνολικά θα διατεθούν 55 εκατ. ευρώ για 200.000 συνταξιούχους.

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, τελωνειακοί όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν τον Ιούνιο του 2016 κοντά στις 200.000 επικουρικές συντάξεις κυρίως των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, των ναυτικών πρακτόρων και του επικουρικού του ΙΚΑ υπέστησαν περικοπές βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Μετά τις περικοπές, οι συγκεκριμένες συντάξεις μειώθηκαν κάτω από το επίπεδο που ήταν το 2011.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει κινητικότητα και στο επίπεδο της επιστροφής των αναδρομικών. Οι συνταξιούχοι έχουν επί σχεδόν δύο χρόνια απώλειες που φτάνουν τα 58.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά από τις κρατήσεις θα επιστραφούν. Όμως το πότε και το πως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Πηγή: enikonomia.gr

loading...