Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ντ. Τραμπ τον Οκτώβριο - Υδρογονάνθρακες και ΑΟΖ στο επίκεντρο (φωτό)

Στο γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, παρατηρείται τις τελευταίες ήμερες ένας «διπλωματικός πυρετός» καθώς ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να πραγματοποιήσει έναν γύρο διεθνών επαφών και μια σειρά σημαντικών επισκέψεων στο εξωτερικό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, διαψεύδουν τις πληροφορίες για προγραμματισμένο τετ α τετ Τραμπ-Τσίπρα στις 17 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές παραδέχονται ότι «υπάρχουν επικοινωνίες και ανοικτός δίαυλος ανάμεσα στις δυο πλευρές». Και δεν αποκλείουν μάλιστα, να υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο αντρών «ακόμα και το Φθινόπωρο».

Στο μεταξύ, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση με βοηθητικό στοιχείο τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές, έχει ριχτεί στο κυνήγι των επενδύσεων και προσβλέπει ιδιαιτέρως στη στήριξη των εταιρειών αλλά και των επιχειρηματιών της Ομογένειας, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση ανάκαμψη της οικονομίας.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να θέσει εκ νέου το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Δημοσιεύθηκαν οι χάρτες για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και ΚρήτηΜε τις δυο αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, παραχωρούνται συνολικά τρεις θαλάσσιες περιοχές, με σύμβαση μίσθωσης. Πρόκειται για τη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κεφαλλονιάς και δυτικά των νησιών Λευκάδας και Κέρκυρας στο Ιόνιο και για δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης.

Αναρτήθηκαν σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι χάρτες με τα προς παραχώρηση θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.

Για τις συγκεκριμένες περιοχές έχει προκηρυχθεί προ δεκαημέρου διεθνής διαγωνισμός, με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους εντός τριών μηνών.

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης μίσθωσης, το μίσθωμα θα κυμαίνεται από ένα κατώτερο όριο 4% επί της παραχθείσας ποσότητας υδρογονανθράκων, σε χρήμα ή σε είδος. Η μισθώτρια εταιρεία υπόκειται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 20% και σε περιφερειακό φόρο της τάξης του 5%.

Όσον αφορά στη διάρκεια του σταδίου των ερευνών, που διαιρείται σε τρεις φάσεις, μπορεί να φτάσει και τα οκτώ έτη. Για τις προς παραχώρηση περιοχές είναι διαθέσιμη δισδιάστατη σεισμική έρευνα 12.347 χιλιομέτρων νέων σεισμικών γραμμών, που καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Ιόνιο πέλαγος και το οικόπεδο νοτίως της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν από την Petroleum Geoservices(PGS) το διάστημα 2012-2014.

Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να έχουν πρόσβαση και στα σεισμικά δεδομένα 9.727 χιλιομέτρων ιστορικών σεισμικών γραμμών, τα οποία έχουν υποστεί επαναεπεξεργασία και προσαρμοστεί στα στοιχεία των διαθέσιμων θαλάσσιων γεωτρήσεων.

Ήδη από τον περασμένο Μάιο έχουν εκδηλώσει στο αρμόδιο υπουργείο το ενδιαφέρον τους για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης (εμβαδού περί τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκαστη) οι εταιρείες «Total E&P Greece B.V», «ExxonMobil Exporation and Production Greece(Crete) B.V» και «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε».

Αντίστοιχα, για το θαλάσσιο οικόπεδο εμβαδού 6.671 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Δυτική Ελλάδα, η «Energean Oil & Gas-Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων» έχει ενημερώσει για το ενδιαφέρον της τόσο τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τι έλεγες τσιπράκο, μέγιστε πολιτικέ, για τον τραμπ πριν τις Αμερικανικές εκλογές;
    "Μόνο αυτό να μην μας βρει....!" Άντε γλύψε τώρα βλάκα εκεί που έφτυσες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]