ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΦΓΑΝΟΙ, ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Από το άγνωστο ημερολόγιο του Ενβέρ Χότζα

Γραφει η ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟY*

Ως γνωστόν, ο Ενβέρ Χότζα, κατά την διάρκεια της διακυβερνήσεως του, είχε καταφέρει και τα είχε ‘’σπάσει’’ με όλα τα τότε κομμουνιστικά κράτη , με πρώτη και καλύτερη την Σοβιετική Ένωση, γιατί θεωρούσε τον εαυτό του ότι ήταν ο μόνος που εφήρμοζε σωστά τις θεωρίες του κομμουνισμού, και έτσι κρατούσε την Αλβανία απομονωμένη. Εξ αφορμής των γεγονότων που συμβαίνουν στο Αφγανιστάν στις μέρες μας, το αλβανικό ιστολόγιο ‘’ Shqiptarja.com’ δημοσιεύει σελίδες από το άγνωστο ημερολόγιο του Αλβανού δικτάτορα, Ενβέρ Χότζα, οι οποίες αναφέρονται στην εισβολή των Σοβιετικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και την εννιάχρονη διαμάχη

(27 Δεκεμβρίου 197915 Φεβρουαρίου 1989) που διεξήχθη στο Αφγανιστάν, μεταξύ των Σοβιετικών Δυνάμεων που υποστηρίζονταν από το κυβερνόν Δημοκρατικό Κόμμα Μαρξιστών του Λαού του Αφγανιστάν και της ομάδας αντίστασης των Μουτζαχεντίν.

Η ομάδα των Μουτζαχεντίν από την πλευρά της υποστηριζόταν από πλήθος Ξένων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, καθώς και άλλα μουσουλμανικά έθνη. Η όλη διαμάχη διεξήχθη στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του ημερολογίου του Ενβέρ Χότζα :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1981

ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ

Οι Αφγανοί πατριώτες γιόρτασαν την επέτειο της κατάληψης της χώρας τους από τον Σοβιετικό Κοινωνικό-Αυτοκρατορικό Στρατό με μεγάλες διαδηλώσεις και όπλα. Σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις συνθήκες των περιστάσεων, οι εισβολείς δέχθηκαν επίθεση και χτυπήθηκαν με όπλα και πέτρες. Από όσα διάβασα στα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αυτές τις μέρες σε μια κεντρική γειτονιά της Καμπούλ, έγινε μια ισχυρή έκρηξη σε μια σημαντική σοβιετική εγκατάσταση. Πολλά άλλα κυβερνητικά κτίρια λιθοβολήθηκαν και οι Σοβιετικοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα εναντίον διαδηλωτών, φοιτητών, εργαζομένων και πολιτών. Υπήρξαν τραυματισμοί και πολλοί συνελήφθησαν. Οι Αφγανοί είναι ένας φτωχός αλλά περήφανος λαός με παράδοση γενναιότητας.

ΤΡΙΤΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΟΒΙEΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Τα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν περιστασιακά τον γενναίο αγώνα των Αφγανών πατριωτών ενάντια στον Σοβιετικό εισβολικό στρατό στο Αφγανιστάν, καθώς και τις συχνές ενέργειές τους σε αγροτικές περιοχές, ειδικά γύρω από την Καμπούλ. Μιλούν επίσης για τα άγρια ​​και βάρβαρα αντίποινα των Σοβιετικών εναντίον του Αφγανικού λαού. Τα μέτρα των αντιποίνων είναι σκληρά, ειδικά στις αγροτικές περιοχές όπου υπάρχει αντίσταση και ο λαός στηρίζει τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Οι μονάδες του Σοβιετικού στρατού χτυπάνε ασταμάτητα με πυροβολικό, αεροπλάνα και ελικόπτερα σε όλες τις περιοχές χωρίς διακρίσεις. Γίνεται λόγος για χιλιάδες νεκρούς μεταξύ του ευάλωτου πληθυσμού. Αυτές τις μέρες ο εισβολέας Σοβιετικός στρατός χτύπησε επίσης την πόλη Κανταχάρ με πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένης και μιας τεχνικής σχολής

3 ΜΑΡΤΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1981

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ

Παρόλο που είμαι πολύ απασχολημένος με τις εργασίες του Συνεδρίου του Κόμματος, διάβασα προσεκτικά τις ειδήσεις διαφόρων πρακτορείων, όχι μόνο για να δω την ηχώ των εργασιών του Συνεδρίου μας, αλλά και για να παρακολουθήσω τα μεγάλα διεθνή γεγονότα. Αυτές τις μέρες έχω παρατηρήσει ότι Αφγανοί πατριώτες έχουν διεξάγει αιματηρές συγκρούσεις με τους Σοβιετικούς σοσιαλ-ιμπεριαλιστές κατακτητές και έχουν καταλάβει μια ολόκληρη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Ταχάρ.

Οι ενέργειες των πατριωτών έχουν αυξηθεί πολύ, ακόμη και μέσα στην Καμπούλ, όπου έχουν χτυπήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και τη φοβερή φυλακή του Πουλ ελ Σαρκ.

Οι Patriots ελέγχουν έναν αριθμό δρόμων που συνδέουν την Καμπούλ με τις κύριες επαρχίες της χώρας, όπου υπάρχουν μεγάλες Σοβιετικές στρατιωτικές συγκεντρώσεις, ειδικά αυτή που οδηγεί στα σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση.

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1983

ΑΦΓΑΝΙΣΤΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ

Η ένοπλη αντίσταση του αφγανικού λαού ενάντια στους Σοβιετικούς σοσιαλ-ιμπεριαλιστές κατακτητές συνεχίζεται με επιτυχία. Αν και οι Σοβιετικοί δημιούργησαν μια σοβαρή λογοκρισία, από τη στιγμή της κατοχής μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύονται διάφορα γεγονότα, αποδεικνύεται ότι, παρά τον τρόμο, τη βάναυση στρατιωτική καταστολή, τη λογοκρισία και τον μαζικό βομβαρδισμό από τον Σοβιετικό στρατό, οι Αφγανοί προστίθενται και διευρύνονται. Πριν από λίγες ημέρες τα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν μια τολμηρή επιχείρηση στο Μαζάρ-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, κατά την οποία αιχμαλωτίστηκαν 16 κορυφαίοι Σοβιετικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.

Ισχυρή επίθεση αναφέρθηκε χθες στο μεγάλο αεροδρόμιο Τζαλαλαμπάντ κοντά στην Καμπούλ, κατά την οποία καταρρίφθηκαν 13 σοβιετικά ελικόπτερα. Κατά καιρούς, τα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν επίσης ισχυρές επιθέσεις σε σοβιετικά στρατιωτικά αρχηγεία και διοικήσεις. Η οικοδόμηση και η οργάνωση της αντίστασης και του ανταρτοπόλεμου από Αφγανούς πατριώτες μας χαροποιεί πάρα πολύ. .

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1983

ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΕΙ

Προφανώς, Αφγανοί πατριώτες επιτέθηκαν στη Σοβιετική Πρεσβεία στην Καμπούλ, παρά την εξαιρετική δύναμη των πολυάριθμων αμυντικών της. Σε αυτή τη χώρα με έναν τόσο γενναίο και μαχητικό λαό, οι Σοβιετικοί σοσιαλ-ιμπεριαλιστές εφαρμόζουν την πολιτική της «καμένης γης». Αλλά στην πραγματικότητα η γη, φωτίζεται και καίγεται στα πόδια τους. Δεν θα είναι ποτέ ασφαλείς και ειρηνικοί, οπουδήποτε στο Αφγανιστάν. Αναφορές ένοπλης αντίστασης και θαρραλέων ενεργειών Αφγανών πατριωτών δείχνουν ότι όταν ένας λαός πολεμά για την γη του και τα δικαιώματά του, καμία μεγάλη δύναμη, όσο βαριά οπλισμένη και αν είναι, δεν μπορεί να τον νικήσει.

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1983

BRAVO AFGHANISTAN PATRIOTS

Όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τις τελευταίες ημέρες, Αφγανοί πατριώτες επιτέθηκαν στο Γενικό Επιτελείο του κατοχικού Σοβιετικού στρατού, και ταυτόχρονα στην πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στην Καμπούλ. Αναφορές κάνουν επίσης λόγο για τολμηρές ενέργειες σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και επιθέσεις σε σοβιετικές στρατηγικές θέσεις. Φωτιά, φωτιά, ακατάπαυστα, στον ξένο εισβολέα

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1983, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟ 1983, ρεκόρ

ΟΙ ΑΦΓΑΝΟΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥΣ ‘’ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ’’

Αυτές τις μέρες βλέπουμε το τέλος τεσσάρων ετών πολέμου, από την κατάληψη του Αφγανιστάν από τον σοβιετικό στρατό. Οι Σοβιετικοί σοσιαλ-ιμπεριαλιστές πραγματοποίησαν αυτή τη φασιστική επίθεση, με την ελπίδα ότι όλα θα ξεχαστούν σύντομα και αυτό τους οδήγησε να πιστέψουν ότι ο αφγανικός λαός θα εξαπατηθεί και θα υποταχθεί εξίσου γρήγορα. Αλλά έκαναν σοβαρό λάθος. Το Αφγανιστάν και ο λαός του, ούτε για στιγμή δεν συμφώνησαν στην κατάληψη της πατρίδας τους από τις Σοβιετικές σοσιαλ-ιμπεριαλιστικές ορδές.

Αντίθετα, πολέμησαν και πολεμούν με τα όπλα στο χέρι τόσο αποτελεσματικά που η Σοβιετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να στείλει συνεχείς και νέες ενισχύσεις με πιο σύγχρονα στρατεύματα και όπλα, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων, για να πραγματοποιήσει μαζικούς βομβαρδισμούς με τη βία.

(ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ)

Ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι ο πόλεμος του Αφγανικού λαού είναι ένας δίκαιος πόλεμος και οι πατριώτες μαχητές του Αφγανιστάν αξίζουν να τιμηθούν και να γίνουν σεβαστοί από όλες τις πατριωτικές δυνάμεις του κόσμου, να υποστηριχθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να κλιμακώσουν τον πόλεμο με την απελευθέρωσή τους. ακόμη περισσότερο μέχρι να εκδιώξουν εντελώς τους Σοβιετικούς εισβολείς από την πατρίδα τους. Και, είτε το θέλουν είτε όχι οι Σοβιετικοί σοσιαλ-ιμπεριαλιστές και οι τοπικοί λακέδες τους, σίγουρα η νίκη θα έλθει στο όχι πολύ μακρινό μέλλον και ο λαός του Αφγανιστάν θα ανακτήσει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του. /Memorie.al

MQ / KT / Shqiptarja.com
Β) Ο Έντι Ράμα και οι Αφγανοί πρόσφυγες του σήμερα

Στο ημερολόγιο του Ενβέρ Χότζα, οι Αφγανοί περιγράφονται ως ένας υπερήφανος λαός , ο οποίος, ‘με γυμνά χέρια’ πολέμησε γενναία τους πολυπληθέστερους και άρτια εξοπλισμένους ‘Σοβιετικούς σοσιαλ-ιμπεριαλιστές’ που εισέβαλαν στην πατρίδα του.

Όμως η δημόσια εικόνα ενός σημερινού Αφγανού δεν είναι πια η ίδια, όπως την περιγράφει ο Ενβέρ Χότζα στο ημερολόγιό του. Ο σημερινός Αφγανός περιγράφεται ως ένας σκληρός και φανατικός μουσουλμάνος που δεν διστάζει μπροστά σε κανέναν και σε τίποτα και δεν έχει ηθικές αναστολές. Αυτές τις μέρες, με την ανάληψη της εξουσίας από τους αδίστακτους Ταλιμπάν, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο προσφυγικό κύμα από τρομοκρατημένους Αφγανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, όπως – όπως. Φεύγουν επίσης και οι περισσότεροι αντιπρόσωποι των ξένων δυνάμενων, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ.

Ο Έντι Ράμα με την συγκατάθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις ευλογίες των Αμερικάνων, προσφέρθηκε να πάρει Αφγανούς πρόσφυγές στην Αλβανία, λέγοντας :

«Ἑμείς (οι Αλβανοί) ήμασταν Αφγανοί πριν από μερικές δεκαετίες, όταν φύγαμε από την Αλβανία, το φρούριο της Βόρειας Κορέας στην Ευρώπη, κάτω από μια βάναυση δικτατορία, και χτυπήσαμε τις πόρτες των άλλων και μας καλωσόρισαν. Φυσικά, με πολλή δυσκολία, αλλά, βασικά, μας καλωσόρισαν».

Όμως, η αλβανική κοινή γνώμη είναι επιφυλακτική και εκφράζεται διά στόματος του αντιπρόεδρου του SMI, Petrit Vasili , ο οποίος είπε ότι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κάνει ‘’αηδιαστικό πολιτικό πρωταγωνισμό’’ με το καταφύγιο των Αφγανών. Σύμφωνα με τον Petrit Vasili , ο πρωθυπουργός έχει ξεχάσει τα προβλήματα της χώρας και δεν έχει ενημερώσει τον αλβανικό λαό πως θα διαχειριστεί το όλο θέμα των Αφγανών προσφύγων:

«Πρακτικά δεν τίθεται στο θέμα των προσφύγων κανενός είδους διαδικασία και κανενός είδους διαφάνεια, εκ μέρους του πρωθυπουργού.. Αυτό είναι ένα είδος αδιαφάνειας, δεν είναι σαφείς οι προθέσεις του σε όλους ήδη.

Η Αλβανία δεν είναι ιδιοκτησία του Έντι Ράμα, ούτε ενός πολιτικού κόμματος. Κάθε ενέργεια που έχει να κάνει με την εθνική ασφάλεια, με την υποδοχή ορισμένων δυνάμεων, θα απαιτούσε σίγουρα τη διαβούλευση όλων των θεσμικών οργάνων. Δεν είναι γνωστό πώς μπορεί να δοθεί η φιλοξενία , δεν γνωρίζουμε καν πώς χρηματοδοτείται, δεν γνωρίζουμε καν πόσοι θα έλθουν, που και πόσο θα μείνουν.

Η άφιξη αυτής της ομαδοποίησης δεν μου λέει τίποτε άλλο, παρά μόνο φυσική αλληλεγγύη. Πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση που αφορά μια κοινότητα ανθρώπων που έχει ανάγκη, και εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, όπως όλοι οι άλλοι. Η μόνη διαφορά εδώ είναι ένας ηλίθιος πρωταγωνισμός του Πρωθυπουργού, ο οποίος 24 ώρες το 24ωρο μιλάει μόνο για αυτούς (δηλ. τους Αφγανούς πρόσφυγες) , ενώ δεν γίνεται λόγος για τα άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως οι πανδημίες ή οι πυρκαγιές», είπε ο Petrit Vasili στο “Ora News”.

Σε αυτό, εμείς να προσθέσουμε την δική μας ανησυχία, ως Έλληνες, για το που ο Έντι Ράμα σκοπεύει να εγκαταστήσει αυτούς τους Αφγανούς πρόσφυγες. Έχουμε τον φόβο ότι μπορεί να τους εγκαταστήσει στις περιοχές της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως είχε ο ίδιος πει στο παρελθόν, όταν είχε πάλι μιλήσει για εγκατάσταση προσφύγων στην Αλβανία.

Ίδωμεν !!!

ΘΩΜΑΪΣ ΠΑΡΙΑΝΟY

PETRIT VASILI ENTI PAMA

loading...