Τι απ' έγιναν οι «κηπουροί» του Γιώργου Παπανδρέου ή που είναι μετά από 7 χρόνια απ' το προδοτικό Καστελόριζο

Δύο άρθρα για το ίδιο θέμα από διαφορετικές προσεγγίσεις αρθρογράφων:
Το πρώτο από 25 Φεβρουαρίου 2012

Κάποιοι έφυγαν νωρίς, άλλοι ρίχνουν γέφυρες και μερικοί θεωρούνται «τελειωμένοι»

Ο όρος «κηπουρός» δεν είναι νέος στην πολιτική ορολογία. Χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του ΄50 στη χώρα μας. Απλά ο κ. Γ. Παπανδρέου επικαιροποίησε τον όρο και αναπαρήγαγε το είδος.

Τα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του είδαμε πολλούς «κηπουρούς» να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης με κύριο εφόδιο την στενή σχέση τους με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν σκωπτικά ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός συμπεριφερόταν σαν να είχε επηρεαστεί από το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη «Ο κήπος με τα αγάλματα». Οι βουλευτές και όσοι είχαν αντίθετη άποψη έπρεπε να κάνουν τα αγάλματα ενώ για τα πάντα θα φρόντιζαν οι… «κηπουροί».
Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου δεν πτοήθηκε από την ανοικτή κριτική που του είχε ασκήσει (στις αρχές του περασμένου χρόνου σε συνεδρίαση της ΚΟ ) ο κ. Γιώργος Φλωρίδης με τη φράση: «Δεν μπορείς να κάνεις υπουργό τον κηπουρό σου».
Σήμερα, μετά την κατάρρευση του κ. Παπανδρέου, οι λεγόμενοι «κηπουροί» βρίσκονται ...
κυριολεκτικά σε κενό αέρος!
Αρκετοί από αυτούς απομακρύνθηκαν από τον «κήπο» του κ. Παπανδρέου, άλλοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλοι βρίσκονται στα πρόθυρα κατάθλιψης βλέποντας ζοφερό το μέλλον τους στην πολιτική.
Ας δούμε όμως τα πρόσωπα που βρίσκονταν πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου στις 4 Οκτωβρίου του 2009 όταν ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θριάμβευσε με 43,9% των ψήφων και εξελέγη πρωθυπουργός:
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο καθηγητής και στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια του κ. Παπανδρέου, από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών. Πολλοί τον θυμούνται από την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός στο παλαιό κτήριο του «Αστέρα» στη συμβολή της βασιλίσσης Σοφίας με την Πανεπιστημίου, πίσω από στοίβες εγγράφων και χαρτών, κάτω από μια εταζέρα με αντίγραφα εκμαγείων…
Προέρχεται από το ΚΚΕ, θεωρητικός και για πολλούς το πιο δυνατό μυαλό που υπήρχε κοντά στον κ. Παπανδρέου. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ήταν ο εμπνευστής της στρατηγικής αντιμετώπισης του κ. Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 δίνοντας πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση.
Η στρατηγική αυτή ταύτιζε τον κ. Βενιζέλο με τη διαπλοκή και τα εξωθεσμικά κέντρα που ήθελαν να ελέγξουν και να αλώσουν το ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κοτζιάς ήταν ο πρώτος στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου που ήρθε σε σύγκρουση μαζί του και απομακρύνθηκε. Αμέσως μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου του πρότεινε τη θέση του υφυπουργού, στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον κ. Δημήτρη Δρούτσα, με τον οποίο επίσης γνωρίζεται από παλιά.
Ο καθηγητής θεώρησε μειωτική και προσβλητική την πρόταση και διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενώ το Μνημόνιο βοήθησε να δημιουργηθεί ένα αγεφύρωτο χάσμα. Σήμερα ο κ. Κοτζιάς «φλερτάρει» πολιτικά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΧΑΡΗΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ: Ο εξ απορρήτων συνεργάτης, καθηγητής, μεγαλοδικηγόρος, άνθρωπος ευφυής που συνδέθηκε στενά με τον κ. Γ. Παπανδρέου και τα αδέλφια του. Οι σχέσεις τους έγιναν στενές όταν ο κ. Παπανδρέου ήταν ο εκφραστής ριζοσπαστικών αντιλήψεων στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.
Πολλοί μάλιστα θυμούνται τον κ. Παμπούκη στις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που έπαιρνε ως υπουργός Εξωτερικών ο κ. Παπανδρέου πριν από τα χτυπήματα των Αμερικανών στην πρώην Γιουγκοσλαβία να αποτελεί το πιο ενημερωμένο και δυναμικό στέλεχος των ελληνικών αποστολών.
Ο κ. Χάρης Παμπούκης ήταν το πιο ισχυρό πρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης που σχημάτισε ο κ. Παπανδρέου. Ορίσθηκε υπουργός Επικρατείας αλλά ουσιαστικά «πρωθυπουργεύων» αφού είχε την αρμοδιότητα συντονισμού ολόκληρης της κυβέρνησης (Δεν είναι τυχαίο ότι το γραφείο του βρισκόταν στο Μαξίμου).
Ο κ. Παμπούκης ήταν ο εμπνευστής και ο άνθρωπος που υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε το fast track με την προσέλκυση επενδύσεων. Συνδέθηκε με το ενδιαφέρον του σεϊχη του Κατάρ για το Ελληνικό. Η πολυπραγμοσύνη του έστρεψε εναντίον του πολλούς υπουργούς. Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση στα μέσα του 2011 με αφορμή την κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και έκτοτε αποσύρθηκε αφού δεν ήταν βουλευτής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι αιτίες ήταν σημαντικότερες και βαθύτερες.
Ο κ. Παμπούκης είναι ο μόνος από τους πρώην στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που μπορεί να γίνει συνομιλητής του κ. Βενιζέλου. Αν δεν έχει ήδη γίνει….
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ο δήμαρχος Πάρου εντυπωσίασε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια κάποιων θερινών διακοπών του στο νησί. Αποτύπωνε την εικόνα και την ανάγκη νέων προσώπων, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να προβάλλει νέα πρόσωπα αφού θεωρούσε ξεπερασμένο το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Ραγκούσης με τις πλάτες του Προέδρου, βρέθηκε από το πουθενά εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Επικρατείας, γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και πανίσχυρος Υπουργός Εσωτερικών. Συγκέντρωσε μεγάλες αντιπάθειες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ λόγω της ταχείας ανέλιξής του αλλά και του χαρακτήρα του.
Ο κ. Ραγκούσης χρησιμοποιώντας τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, θέλησε να ανοίξει τη δική του περπατησιά, να αποτινάξει το χαρακτηρισμό του «κηπουρού». Διείδε έγκαιρα την ταχύτατη προσωπική φθορά του κ. Παπανδρέου και σχημάτισε, μαζί με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και την κ. Άννα Διαμαντοπούλου, την ομάδα των «τριών» που τάραξε, αρχικά, τα νερά αλλά στη συνέχεια αυτοδιαλύθηκε. Αιτία οι διαφορετικές προσωπικές στρατηγικές όσων συμμετείχαν σε αυτήν.
Οι σχέσεις του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο είναι εχθρικές και αυτό επιβεβαιώθηκε από το τελευταίο άρθρο του με το οποίο αφήνει σαφείς αιχμές κατά του Υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Ραγκούσης, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, θα αγωνιστεί για να εκλεγεί βουλευτής αφού αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική του επιβίωση. Προς το παρόν αναζητεί την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρώην σύμβουλος του κ. Κώστα Σημίτη, «έδεσε» με τον κ. Παπανδρέου από την εποχή που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίστηκε καταστροφική και έπληξε καίρια το πολιτικό του προφίλ. Ο κ. Βενιζέλος επανειλημμένως πήρε αποστάσεις από τον προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και σαν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες.
Αν παρέμενε ο κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι θα προστάτευε τον κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Με τον κ. Βενιζέλο όμως αυτό είναι απίθανο.
Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι έντονα προβληματισμένος αφού γνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εκλογή του με σταυρό προτίμησης. Έχοντας εγκαταλείψει την παλαιά εκλογική του περιφέρεια, το νομό Κοζάνης, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει σε αυτή και ακόμα πιο δύσκολο να εκλεγεί παρόντος του κ. Πάρι Κουκουλόπουλου.
Γι' αυτό και έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου. Περισσότερο όμως τον απασχολεί να μην αποτελέσει το μοναδικό και εξιλαστήριο θύμα της μνημονιακής πολιτικής αφού η υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ (της διόγκωσης του ελλείμματος) γνωρίζει ότι μπορεί να τον οδηγήσει σε περιπέτειες.
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον του κ. Παπακωνσταντίνου στην πολιτική δεν διαγράφεται ευοίωνο.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Στενός φίλος του κ. Παπανδρέου, επιχείρησε να παίξει το ρόλο του «γκουρού της επικοινωνίας» που είχε παλαιότερα ο κ. Κώστας Λαλιώτης. Μπήκε στη Βουλή μέσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αμέσως μετά ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Πολιτισμού.
Προετοίμαζε την κάθοδό του στην Α΄ Αθηνών αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ καθιστούν αδύνατη την εκλογή του. Γνωρίζει ότι η απομάκρυνση του κ. Παπανδρέου τον αποδυναμώνει ενώ η ταύτισή του και η σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό λειτουργεί αρνητικά πλέον.
Ο κ. Παύλος Γερουλάνος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό με την ιδιότητα του αρμόδιου υπουργού για τον Τουρισμό, ενώ οι επιδόσεις του στον τομέα του Πολιτισμού δεν είναι ενθαρρυντικές.
Οι κακές γλώσσες λένε ότι έχει αναθέσει τα διοικητικά καθήκοντα του υπουργείου στη γενική γραμματέα κ. Λίνα Μενδώνη. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και φίλος του Νικολάου (του γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου) δεν είναι φτιαγμένος για τη σκληρή και αδυσώπητη μάχη του σταυρού (οι άσπονδοι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούν «πρίγκηπα Παύλο»).
Αν διαπιστώσει ότι η εκλογή του είναι δύσκολη ή απίθανη τότε δεν θα είναι υποψήφιος ενώ δύσκολα θα βρει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα ηγεσία.
Η. ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Πρώην Αριστερός, από τα πρόσωπα που πίστεψε και προώθησε ο Γιώργος Παπανδρέου τοποθετώντας τον σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στην πρώτη κυβέρνηση που σχημάτισε δεν τον συμπεριέλαβε, στον ανασχηματισμό όμως του ανέθεσε τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Μόσιαλος βρίσκεται ήδη στη νέα εποχή διεκδικώντας την πολιτική του επιβίωση.
Με την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από τις Κάννες και με την απειλή ανατροπής του ο κ. Μόσιαλος αντιλήφθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πλέον ένα «καμμένο χαρτί» που κινδύνευε να κάψει και τον ίδιο.
Ενώ λοιπόν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου συζητούσαν στο Μαξίμου για τους τρόπους αντιμετώπισης της εσωκομματικής κρίσης, που οδήγησε τελικά στην παραίτηση Παπανδρέου, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος συσκεπτόταν με την ομάδα των «3» στο γραφείο του κ. Λοβέρδου προκαλώντας την οργή των «παπανδρεϊκών».
Αυτό φαίνεται ότι του στοίχισε την συμμετοχή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου μετά από βέτο του κ. Παπανδρέου. Ο Ηλίας Μόσιαλος στηρίζει πλέον ανοικτά τον κ. Βενιζέλο και στοχεύει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ ενώ γνωρίζει ότι είναι δύσκολη η εκλογή του στην επόμενη Βουλή. Δεν κρύβει την αντιπάθειά του προς τους εργαζομένους στην ΕΡΤ για όσα συνέβησαν με τη φαεινή ιδέα του να κλείσει την ΕΤ-1 ενώ αφήνει αιχμές για την αποτελεσματικότητα του κ. Πάνου Μπεγλίτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου.
Γι' αυτό και επιδιώκει να κάνει αυτό που ξέρει τόσο καλά, να είναι «ο άνθρωπος του Προέδρου».
Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Η γνωριμία της με τον κ. Παπανδρέου σε γυμναστήριο της Νέας Ερυθραίας την οδήγησε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, σε ρόλο εξωκοινοβουλευτικής υπουργού. Άνθρωπος χαμηλών τόνων δεν κατάφερε να κάνει πράξη το όραμα για «Πράσινη Ανάπτυξη» και απομακρύνθηκε από το υπουργείο μετά από παρέμβαση του κ. Γιώργου Μπόμπολα, όπως ακούγεται.
Την ώρα που όλοι μιλούσαν για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος και άνοιγαν μια νέα αγορά, η κ. Μπιρμπίλη έδινε συνεντεύξεις ακτιβιστικού χαρακτήρα, άνευ πολιτικού ενδιαφέροντος, λένε στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και ο δραστήριος υφυπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης κατάφερε να την αναπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο.
Βεβαίως, ο κ. Παπανδρέου δεν άφησε χωρίς δουλειά την κ. Μπιρμπίλη. Την τοποθέτησε εκπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι.
Η θητεία της κ. Μπιρμπίλη είναι πενταετής κάτι που της επιτρέπει να απολαμβάνει εργασιακή ασφάλεια για τα επόμενα πέντε χρόνια και μάλιστα έναντι ενός μηνιαίου μισθού που ξεπερνά τις 6.000 ευρώ. Μακρυά από την Αθήνα, στην πόλη του φωτός.
Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η επανάκαμψη της κ. Μπιρμπίλη στο ΠΑΣΟΚ και στην κεντρική σκηνή είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Οκτώβριο του 2009 βρέθηκε από διπλωματικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και μετά από λίγο καιρό υπουργός.
Οι σχέσεις του με το σύστημα ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι ανύπαρκτες, ο κ. Δρούτσας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Συνέβαλε και ο ίδιος βέβαια επιτιθέμενος στους βουλευτές για τα προνόμιά τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μείζον εσωκομματικό ζήτημα. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές, όπως οι κ.κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Μ. Κατρίνης τον επέκριναν δημόσια.
Την χρήση των προνομίων του Έλληνα ευρωβουλευτή απολαμβάνει όμως ο κ. Δρούτσας εδώ και 8 μήνες. Στον ανασχηματισμό του καλοκαιριού ο κ. Σταύρος Λαμπρινίδης ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών παραιτούμενος από τη θέση του ευρωβουλευτή. Πρώτος επιλαχών ήταν (…κατά σύμπτωση) ο κ. Δ. Δρούτσας που κατέλαβε τη θέση του.
Ο κ. Δρούτσας θα πρέπει να προσπαθήσει, πολύ για να πείσει τον κ. Βενιζέλο να τον συμπεριλάβει (σε εκλόγιμη βέβαια θέση) στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες ευρωεκλογές.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η πολιτική καριέρα του Σπύρου Κουβέλη απογειώθηκε μετά τη γνωριμία του, σε ένα αεροπορικό ταξίδι με τον κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε, σε εκλόγιμη θέση, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2007. Προερχόμενος από το χώρο της Οικολογίας ο κ. Κουβέλης κέρδισε γρήγορα την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κ. Παπανδρέου.
Στις εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής Α΄ Αθηνών αλλά δεν ανέλαβε το υπουργείο Περιβάλλοντος όπως ανέμεναν αρκετοί. Ο πρωθυπουργός του ανέθεσε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών, θέση στην οποία έμεινε εως τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.
Στην ψηφοφορία για το Νέο Μνημόνιο ο Σπύρος Κουβέλης ψήφισε «όχι» με αποτέλεσμα να διαγραφεί. Πολλοί ερμηνεύουν την κίνησή του ως ηρωική έξοδο αφού ο κ. Κουβέλης γνωρίζει ότι δεν έχει μέλλον σε ένα ΠΑΣΟΚ που πρόεδρό του δεν θα έχει τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ενδεχομένως να βλέπει τη συνέχεια του στην πολιτική μέσα από τις τάξεις της Δημοκρατικής Αριστεράς ή των Οικολόγων. Η κυβερνητική και κοινοβουλευτική του όμως θητεία αποτιμάται αρνητικά από τους συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
Γ. ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ: Εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Παιδείας στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου, με στενούς δεσμούς με την οικογένεια.
Θεωρείται ο εμπνευστής του Open.gov που όμως γρήγορα μπήκε στο «ράφι». Μνημειώδεις έμειναν οι συγκρούσεις του με την υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου. Ο κ. Γιάννης Πανάρετος αντλώντας δύναμη από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, συμπεριφερόταν ως υπουργός και πολλές φορές «καπέλωνε» πολιτικά την κ. Διαμαντοπούλου.
Πιο έμπειρη και μεθοδική η τελευταία κατάφερε να τον εξουδετερώσει και να αποτελέσει παρελθόν για το Υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Πανάρετος δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές.
newsbomb.gr/politikh/news/story/


Το δεύτερο πρόσφατο, Κυριακή 23 Αυγούστου 2017Πέρασαν ακριβώς επτά χρόνια από εκείνο το μεσημέρι της Παρασκευής, 23ης Απριλίου 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ.

Ψηφοφόροι και πολιτικοί αντίπαλοι δε «συγχώρησαν» στον πρώην πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες την απόφαση εκείνη, γι’ αυτό οι «μοιραίοι πρωταγωνιστές» εκείνης της περιόδου βρίσκονται εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Γιώργος Παπανδρέου, με το ΚΙΔΗΣΟ, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή και πλέον συνεργάζεται με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Γιώργος Πεταλωτής παραμένει ο πιο στενός και έμπιστος συνεργάτης του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου προσπαθεί να αποκαταστήσει το προφίλ του, ο Χάρης Παμπούκης δικηγορεί και έγραψε βιβλίο, ο Παύλος Γερουλάνος έμεινε στο ΠΑΣΟΚ (δεν πήγε στο ΚΙΔΗΣΟ), η Τίνα Μπιρμπίλη βρίσκεται στο Ναϊρόμπι, σε θέση του ΟΗΕ, που σύμφωνα με τις φήμες, ανέλαβε μετά από διαμεσολάβηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Χωρίς αμφιβολία, ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» της ελληνικής κρίσης και του Μνημονίου ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Παρά τις προσπάθειες να έχει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό -μέσα από την ίδρυση του ΚΙΔΗΣΟ- δεν τα κατάφερε. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιστρέψει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και, όπως φημολογείται, έχει συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά να είναι υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα, όπου θα εκλεγεί αυτοδικαίως ως πρώην πρωθυπουργός.
Πριν από λίγες μέρες, διαβιβάστηκε στη Βουλή δικογραφία σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αφορά στην παράνομη χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ). Ο πρώην πρωθυπουργός αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις για να μην προκαλεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο που είχε βάλει βέτο στην επιστροφή του, ενώ επανεξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το οποίο ήθελε πολύ (είχε πρωτοεκλεγεί τον Αύγουστο του 2012).
Από τότε ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ αποφεύγοντας και πάλι να παρεμβαίνει στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Την «επιστροφή» έκανε στις 3 Ιανουαρίου 2015, όταν προχώρησε στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επιβεβαιώνοντας την αναμενόμενη τότε απομάκρυνσή του από το ΠΑΣΟΚ. Οι μνήμες όμως ήταν ακόμη νωπές από το πρώτο Μνημόνιο. Μέχρι σήμερα, ψηφοφόροι και πολιτικοί αντίπαλοι του καταλογίζουν πως με την κίνηση αυτή καταδίκασε τη χώρα σε μια περιπέτεια χωρίς τέλος. Το κόμμα του δεν μπήκε στη Βουλή και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να μη συμμετέχει στις εκλογές, επικαλούμενος έλλειψη οικονομικών πόρων. Παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει επικοινωνία με τη Φώφη Γεννηματά για κοινή εκλογική συνεργασία, ο πολιτικός «αρραβώνας» δεν έγινε…
Τα χέρια έδωσαν στις 12 Ιανουαρίου 2017, μετά από συνάντησή του με τη Φώφη Γεννηματά, όπου ανακοινώθηκε από κοινού ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα του θα συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κίνηση που θεωρήθηκε ως επιστροφή και των στελεχών του κόμματός του στο ΠΑΣΟΚ.
Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
Η… φωνή του ΓΑΠ
Ο Γιώργος Πεταλωτής ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός και παραμένει έως σήμερα ένα από τα πιο έμπιστά του πρόσωπα. Εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ, ήταν από τα στελέχη που ήθελαν την επιστροφή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη για την οποία έχει μιλήσει αρκετές φορές δημόσια. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν από τα λίγα στελέχη που στήριξαν από την πρώτη στιγμή έως σήμερα τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου γι’ αυτό και πολλά πρώην και νυν στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως είναι «η ασπίδα προστασίας και η φωνή του πρώην πρωθυπουργού» στα δημόσια πράγματα.
Τον Νοέμβριο του 2014 ο Γιώργος Πεταλωτής είχε αφήσει αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου ζητώντας αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως εκπρόσωπος του ΚΙΔΗΣΟ είχε «κόψει» τις γέφυρες συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσφατα και μετά τον πολιτικό «γάμο» με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο κ. Πεταλωτής δήλωνε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου από τις αρχές της ίδρυσης του ΚΙΔΗΣΟ είχε τονίσει ότι σκοπός της δημιουργίας του είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει στη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της χώρας: «Οι όποιες διαφορές υπήρχαν έχουν αμβλυνθεί, έχουμε αντιληφθεί όλοι μας ότι είναι καιρός να βρούμε τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση, αφήνοντας πίσω τις όποιες αντιπαραθέσεις και βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλα αυτά είναι προς απόδειξη».
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Από τον «Τιτανικό»
στη λίστα Λαγκάρντ
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο τότε «τσάρος» την οικονομίας, που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή των άστοχων διαπραγματεύσεων, με δηλώσεις περί «Τιτανικού», που κατέληξαν στο Μνημόνιο, προσπαθεί να αποκαταστήσει το προφίλ του μετά και τη δικαστική του περιπέτεια για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ (το Ειδικό Δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή).
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού γύρισε σελίδα, άνοιξε προφίλ στο Linkedin δηλώνοντας ότι είναι ο ιδρυτής και ο επικεφαλής της εταιρίας GSP Advisory, ενώ σήμερα προωθεί το βιβλίο του «GAME OVER – Η αλήθεια για την κρίση».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου γράφει όσα έζησε και έπραξε στους 22 δραματικούς μήνες στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας: «Το βιβλίο δεν αποτελεί προοίμιο επανόδου στη πολιτική», ξεκαθαρίζει. Το κεφάλαιο αυτό για το ορατό μέλλον φαίνεται να έχει κλείσει ενώ το βασικό συμπέρασμά του είναι ότι τόσο η ένταξη σε Μνημόνιο όσο και τα όσα ακολούθησαν οφείλονται στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος με την κυριαρχία πελατειακής αντίληψης και την έλλειψη συνεννόησης.
Υποστηρίζει επίσης ότι στη διαπραγμάτευση για το πρώτο Μνημόνιο ο ίδιος και ο τότε πρωθυπουργός είχαν θέσει ζήτημα διευθέτησης του χρέους αλλά οι εταίροι ήταν απορριπτικοί. Παρά ταύτα, λίγους μήνες αργότερα, από το χειμώνα του 2010-11, άρχισαν οι συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη μείωσή του και πράγματι τον Ιούνιο του 2011 αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφιερώνει δύο από τα τελευταία κεφάλαια στα όσα συνέβησαν γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ: «Την ημέρα της ετυμηγορίας πήρα μαζί μου μια τσάντα με βασικό ρουχισμό. Ημουν ήρεμος, ήλπιζα για το καλύτερο, αλλά ήμουν προετοιμασμένος για το χειρότερο», γράφει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κι αποτιμά την απόφαση -ένα έτος με αναστολή- ως μια ισορροπία ανάμεσα στο νόμο και την πολιτική.
Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ
Στον ΟΗΕ η «πράσινη» Τίνα
Η Τίνα Μπιρμπίλη ζει στην Αφρική. Παρέμεινε και παραμένει πιστή φίλη του Γιώργου Παπανδρέου. Υπήρξε σύμβουλός του όταν εκείνος ήταν ΥΠΕΞ και στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος. Η κυρία Μπιρμπίλη εργάζεται στο γραφείο των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού στην Αφρική. Οι φήμες λένε ότι ανέλαβε τη θέση μετά από διαμεσολάβηση του Γιώργου Παπανδρέου.
Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ
Ονειρεύεται το… μεγάλο ΠΑΣΟΚ
Ο Παύλος Γερουλάνος, επίσης από τους στενούς φίλους και συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, διαχώρισε τη θέση του. Εμεινε στο ΠΑΣΟΚ και δεν ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό στο ΚΙΔΗΣΟ. Εξακολουθεί και «φλερτάρει» με την πολιτική, είναι επιχειρηματίας και πρότασή του είναι «να κτιστεί ένα νέο ΠΑΣΟΚ στο οποίο θα ενταχθούν όλοι».
Χ. ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ
«Εργοτάξια για νέα Ελλάδα»»
Ο Χάρης Παμπούκης, πρώην υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, επέστρεψε στη δικηγορία. Επίσης έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Περί ελπίδας. Ενα σχέδιο υπέρβασης της κρίσης», όπου καταπιάνεται με το ερώτημα «Πώς και πότε θα ξεπεράσουμε την κρίση;» και προτείνει ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης βασισμένο σε αυτά που αποκαλεί «εργοτάξια κατασκευής της Νέας Ελλάδας». Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του ο κ. Παμπούκης, τα εργοτάξια αυτά αφορούν στην ανασυγκρότηση της Πολιτείας, την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας, την ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, την Υγεία κ.ά.
Κατερίνα Κατσαβού

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. Γάμω το Μουνι της Εβραίας της μάνας σου γιωργακι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κουίζ για γερά μυαλά που ψήφιζαν μια ζωή πασοκ μόνο και μόνο για να βολευτούν και να βολέψουν.
  Η ερώτησή μας: « Τι κοινό έχουν όλοι οι «κηπουροί» μεταξύ τους;»

  1. Αποκαλούσαν τον γαπ στην κωδική τους γλώσσα Ζ.Α.V.Ο.
  2. "Εφαγαν" καλά επί πασοκ και παντοιοτρόπως (και πάλι παραπονιούνται).
  3. Είναι ακραιφνείς σαρσέμηδες.

  Το γερό μυαλό που θα απαντήσει σωστά, κερδίζει τρίχα απ΄τα εναπομείναντα μαλλιά του Ζ.Α.V.Ο. Στην περίπτωση που δεν θα έχει μαλλιά στην κεφαλή και ασχέτως αποτελέσματος για την @ωλή, κερδίζει μια τρίχα από τα φρύδια του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ATΥΧΩΣ ΓΙΟΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΣ ΠΟΥΜΕ.
  ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΩΣ ΚΟΜΜΑ ΘΑ ΕΠΑΥΕ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΚΟΜΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ 46 ΧΡΟΝΙΑ ΟΧΙ ΠΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΤΟΝ ΠΟΡΝΟ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΚΛΕΦΤΗ ΚΩΛΟΓΕΡΟ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΓΙΟΚ ΨΥΡΕΣ ΕΒΓΑΛΕ ΚΑΙ ΠΡΗΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΤΟΝ ΤΩΡΑ Ε΄ΛΕΥΘΕΡΟ ΤΡΩΕΙ ΠΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΕΡΝΑΕΙ ΜΙΑ ΧΡΑ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ. ΦΥΛΑΚΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΨΩΦΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΠΑΥΕΤΟ ΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ 'ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ''΄ΤΟΛΜΑΤΕ ΡΕ ΜΟΥΝΑΡΕΣ ΑΛΗΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΠΟΛΤΙΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΘΑ ΕΙΧΑΤΕ ΨΩΦΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΝΑ ΑΕΡΓΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΜΟΥΝΑΡΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ. ΜΟΛΙΣ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΠΑΝΩ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ? ΘΑΝΑΤΟΣ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΕΓΩ ΠΕΙΝΑΩ ΡΕ ΜΝΟΥΝΙΑ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ...ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΤΑΝ ΕΛΘΕΙ ΕΚΕΙΝΗ Η ΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ....ΘΑ ΔΩΣΠΥΘΜΕ ΠΤΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΞΟΙΖΕΙ ΣΑΠΙΠΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΜΟΥΝΙΑ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΟΛΟΙ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μην κάνετε έτσι έμεινε ο (Σα)Ραγκούσης να συνεχίσει την "κηπουρική", πολιτική ήθελα να πω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]