Ιστορικό άρθρο για τις σταλινικές διώξεις των Ελλήνων της Σοβιετικής Ένωσης το 1937 (Α)

Η «Ελληνική Επιχείρηση» του Στάλιν
Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια δόθηκε η εντολή για οργανωμένη εξόντωση των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα

Του Βλάση Αγτζίδη

Η 15η Δεκεμβρίου του 1937 θεωρείται η ημέρα που ο όρος «Ελληνας» μετατράπηκε σε πολιτική κατηγορία και οδήγησε σε μαζικές συλλήψεις κατά των μελών της ελληνικής μειονότητας στη Σοβιετική Ενωση.
Οι διώξεις συμπεριέλαβαν όλους τους άρρενες Ελληνες ανεξάρτητα από την πολιτική ή κοινωνική τους θέση. Συνελήφθη όλη η ελληνική ηγετική ομάδα που αποτελείτο από πιστά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συνελήφθησαν τόσο οι ντόπιοι Ελληνες (Μαριουπολίτες, Πόντιοι, απόγονοι των παλιών μεταναστών από τον ελλαδικό χώρο), όσο και οι πολιτικοί πρόσφυγες από Ελλάδα -μέλη και φίλοι του ΚΚΕ- που είχαν καταφύγει στη Σοβιετική Ενωση για να αποφύγουν τις πολιτικές διώξεις που είχαν ξεκινήσει με το Ιδιώνυμο (1928) και εντάθηκαν την περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά.
Με το Διάταγμα-Ντιρεκτίβα 50215 που έφερε την υπογραφή του επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας (ΝΚVD) Νικολάι Γιεζόφ, η ελληνική σοβιετική μειονότητα είχε θεωρηθεί ύποπτη. Σύμφωνα με αυτήν την αντίληψη, η εθνοτική καταγωγή ταυτιζόταν με πολιτικό αδίκημα. Υπολογίζεται ότι η Ασφάλεια συνέλαβε 15.000 πολίτες ελληνικής καταγωγής. Ενα σημαντικό τμήμα της μειονότητας, που προερχόταν από τις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε εγκατασταθεί στην ΕΣΣΔ εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής, βίωνε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια μια παρόμοια κατάσταση, καθώς λίγα χρόνια πριν είχε βρεθεί στο στόχαστρο των Νεότουρκων εθνικιστών. Η πολιτική αυτή της συλλογικής ευθύνης λόγω της ένταξης σε μια εθνοτική ομάδα και της ενοχοποίησης της πολιτισμικής ταυτότητας, θα αποτελέσει βασικό άξονα της σταλινικής πολιτικής κατά συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων.
Ενα διάταγμα σήμανε τις ομαδικές διώξεις κατά της μειονότητας
Τα σύννεφα είχαν αρχίσει να πυκνώνουν από το φθινόπωρο του ’37. Ο Ivan Tzouha (Iβάν Τζουχά) στο βιβλίο του «Gretseskayia Operatsia» («Ελληνική Επιχείρηση») αναφέρει ως πρώτη επίσημη πράξη κατά των μειονοτήτων, την απόφαση που ελήφθη στη συνεδρίαση του Οργανωτικού Γραφείου της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ-μπ) με βάση την οποία η ύπαρξη εθνικών σχολείων (φινλανδικών, γερμανικών, αγγλικών, ελληνικών κ.λπ.) θεωρείτο «επιβλαβής» για τον σοβιετικό σοσιαλισμό και καλούσε τους υπεύθυνους της NKVD να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Τότε έκλεισαν 250 ελληνικά σχολεία στον Καύκασο, την περιοχή Κρασνοντάρ (Νότια Ρωσία), την Κριμαία και την περιοχή της Αζοφικής (Μαριούπολη-Ντονιέτσκ).
Η πολιτική της στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας θα κωδικοποιηθεί με το Διάταγμα-Ντιρεκτίβα υπ. αριθμ. 50215. Στο Διάταγμα που είχε την υπογραφή του Γιεζόφ, «επιτρόπου του ΛΚΕΥ (Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) της ΕΣΣΔ, γενικού επιτρόπου της Κρατικής Ασφάλειας», αναφέρονταν τα εξής:
«Παράλληλα με την κατασκοπευτική και υπονομευτική δραστηριότητα προς το συμφέρον των Γερμανών και των Ιαπώνων, η ελληνική κατασκοπεία αναπτύσσει εντατική αντισοβιετική και εθνικιστική δραστηριότητα, στηριζόμενη σε πολίτες με αντισοβιετικές βλέψεις... ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό της ΕΣΣΔ. Με σκοπό την αναχαίτιση της δραστηριότητας της ελληνικής κατασκοπείας στο έδαφος της ΕΣΣΔ ΔΙΑΤΑΣΣΩ:
Στις 15 Δεκεμβρίου ταυτόχρονα, σ’ όλες τις Δημοκρατίες και τις Περιφέρειες, να συλληφθούν όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι είναι ύποπτοι για κατασκοπευτική, αντάρτικη και εθνικιστική αντισοβιετική δραστηριότητα.
Συλλαμβάνονται όλοι οι Ελληνες (Ελληνες υπήκοοι και πολίτες της ΕΣΣΔ) των εξής κατηγοριών:
Α) Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο του ΛΚΕΥ και όσοι είναι υπό παρακολούθηση.
Β) Πρώην μεγαλέμποροι, μαυραγορίτες και λαθρέμποροι.
Γ) Ελληνες που αναπτύσσουν εντατική εθνικιστική δραστηριότητα, πρώτοι απ’ όλους οι πρώην κουλάκοι και όσοι απέφυγαν την αποκουλακοποίηση.
Δ) Πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα και όλοι οι Ελληνες, οι οποίοι ήρθαν παράνομα στην ΕΣΣΔ, άσχετα από ποια χώρα έφτασαν».
Προσπαθώντας να μελετήσω την άγνωστη ιστορία του σοβιετικού ελληνισμού και ειδικά την εποχή των σταλινικών διώξεων, συνάντησα κάποιους αξιοσημείωτους ανθρώπους που έζησαν σε όλες τις μορφές τη βία εκείνης της εποχής. Τον Γιάννη Καραμανίδη τον συνάντησα στα τέλη της δεκαετίας του ’80 σ’ ένα φτωχικό αυθαίρετο σπιτάκι στην Ανω Φούσα Ασπροπύργου. Ο Καραμανίδης είχε βιώσει όλη την κοσμογονική αλλαγή που συνέβη στις δύο ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Τη γενοκτονία και την κυριαρχία του τουρκικού εθνικισμού στις περιοχές του μικρασιατικού Πόντου, την προσφυγιά στη Σοβιετική Ενωση και τις πολιτικές εξελίξεις του Μεσοπολέμου. Εζησε τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ) και υπήρξε θύμα του σταλινισμού κατά την έναρξη της «Ελληνικής Επιχείρησης». O Kαραμανίδης ήταν γόνος εύπορης οικογένειας των Κοτυώρων του μικρασιατικού Πόντου. Η πολιτική των Νεότουρκων τον υποχρέωσε να ανέβει στο βουνό στα 17 του χρόνια και να γίνει αντάρτης. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετά από πέντε χρόνια αντάρτικης δράσης, κατέφυγε στο Αντλερ της Σοβιετικής Ενωσης, όπου συνελήφθη το 1937. Περιέγραψε ως εξής τη σύλληψή του: «Με έπιασαν στις 18 Δεκεμβρίου 1937. Με πήγαν στη φυλακή του Κρασνοντάρ. Μου ζητούσαν να υπογράψω ότι ανατίναξα το γεφύρι στο Τανγκανρόκ. Εγώ δεν ήξερα ούτε πού βρισκόταν αυτό... Εκεί έφαγα πολύ ξύλο... Στις 12 το βράδυ έρχονται, με παίρνουν για ανάκριση. Με χτυπούσαν και μου έλεγαν να υπογράψω ότι χάλασα το γεφύρι. Με έβαλαν γυμνό σε μια κάμαρα να στέκω όρθιος. Οι τοίχοι γύρω ήταν γεμάτοι καρφιά. Δεν μπορούσες να ακουμπήσεις πουθενά. Εριχναν κρύο νερό πάνω μου. Πρήστηκα. Με έβγαλαν έξω να υπογράψω. Εγώ δεν υπόγραφα. Εκλειναν με το χέρι τους το κείμενο και μου έλεγαν “υπόγραψε”. Τους έλεγα “να διαβάσω τι γράφει και μετά θα το υπογράψω”. Αυτός δεν το φανέρωνε αλλά έβριζε και μου έλεγε “υπόγραψε”. “Ανοίχτε να διαβάσω για να ξέρω γιατί με έχετε εδώ” έλεγα. Τότε άρχιζε το ξύλο. Πολύ ξύλο. Με χτύπαγε ο ένας και μετά με πέταγε στον άλλο. Τα ίδια και αυτός. Μέχρι που σωριαζόμουν κάτω».
Τελικά η Δυάδα των Γιεζόφ και Βισίσκι που υπέγραφε όλες τις καταδίκες ή τις εκτελέσεις -από τον Σεπτέμβριο του ’38 το δικαίωμα υπογραφής δίνεται σε τοπικές Τριμελείς Επιτροπές (τρόικα)- τον καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη. Ο Καραμανίδης περιπλανήθηκε σε διάφορα μέρη στην Απω Ανατολή: Καμτσάτκα, Σαχαλίνη, Βλαδιβοστόκ για να καταλήξει τελικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μαγκαντάν της Κολιμά. Περιγράφει ως εξής τις συνθήκες διαβίωσης: «Το στρατόπεδο ήταν γεμάτο από Ελληνες. Υπήρχαν απ’ όλα τα έθνη: Ρώσοι, Γεωργιανοί, Πολωνοί, Εγγλέζοι. Δεκαοχτώ χιλιάδες έφεραν με μας εκεί. Από αυτούς επέζησαν οι 300. Οι άλλοι πέθαναν από την πείνα και το κρύο. Μαγειρεύαμε πριονίδι για να τρώμε. Στοίβες ήταν τα πτώματα. Μαυρισμένα ήταν. Εσκαβαν λάκκους 50 μέτρα μήκος και 15 πλάτος. Για να ανοίξουν ένα λάκκο έκαναν 4 με 5 μέρες. Παγωμένο ήταν το χώμα. Δεν σκαβόταν. Εσκαβαν λίγο, μετά έχυναν πετρέλαιο και έβαζαν φωτιά. Ετσι έλιωνε ο πάγος και συνέχιζαν το σκάψιμο. Μετά από λίγο πάλι. Μέχρι να φτάσουν τα τρία μέτρα. Τους πεθαμένους τους έσπρωχναν μ’ ένα τρακτέρ μέσα στο λάκκο. Χιλιάδες ομαδικοί τάφοι υπήρχαν σ’ εκείνους τους κάμπους της Κολιμά... Στη δουλειά μας πήγαιναν 20-30 ανθρώπους. Γύρω μας φαντάροι. Αν κάποιος δεν μπορούσε να περπατήσει τον χτυπούσαν. Το χειρότερο όμως ήταν τα σκυλιά. Οποιος ήταν φυλακισμένος με το άρθρο 58 του ποινικού κώδικα δεν είχε κανένα δικαίωμα. Κι αν πέθαινες και αν σε σκότωναν δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα. Στη φυλακή δεν μιλούσαμε καθόλου. Ο πολιτικός κρατούμενος δεν έχει γλώσσα. Παντού στη στολή είχαμε το νούμερό μας. Εγώ ήμουν το νούμερο 665. Αυτόν είχα μέχρι το τέλος. Οι ποινικοί κρατούμενοι είχαν περισσότερες ελευθερίες».
«Από 25.000 μείναμε 600»
Στην ερευνητική μου περιπλάνηση συνάντησα στη Νέα Σμύρνη και τον Παύλο Κερδεμελίδη. Αλλον έναν ομογενή που είχε βιώσει τη σταλινική βία και είχε ζήσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της περιοχής Βορκουτά 12,5 χρόνια. Ο Κερδεμελίδης είχε γεννηθεί στα περίχωρα της Τραπεζούντας του Πόντου και είχε καταφύγει στην Κριμαία της Ρωσίας λόγω της γενοκτονίας που πραγματοποιούσε ο νεοτουρκικός εθνικισμός στα νότια παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Τον συνέλαβαν στις 15 Δεκεμβρίου 1937 στην Αλούπκα (παραφθορά της Αλωπεκής Φωλέα, όπως ήταν η αρχαία ελληνική ονομασία της περιοχής). Ηταν ο πρόεδρος της «κοπερατίβας φωτογράφων».
Η σύλληψή του έγινε με τον εξής τρόπο: «Με συνέλαβε η NKVD χωρίς να ξέρω το γιατί. Αργότερα άρχισαν τις ανακρίσεις και μας πήγαιναν από τη Γιάλτα στη Σεβαστούπολη. Στις ανακρίσεις χτυπούσαν με βούρδουλα και ρωτούσαν τι ξέρω γι’ αυτόν ή τον άλλο. Δεκαοχτώ μήνες γίνονταν οι ανακρίσεις... Η κατάθεση που υπόγραψα έλεγε ότι ήμουν σε κάποια ομάδα, ότι θέλαμε να ρίξουμε τη σοβιετική κυβέρνηση».
Με βάση την ομολογία του ο Κερδεμελίδης καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα από την Τριμελή Επιτροπή. Μετά από περιπλάνηση σε διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης τον μεταφέρουν σε στρατόπεδο στην περιοχή Βορκουτά. Περιγράφει με τον εξής τρόπο τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης: «Το 1939 μας φόρτωσαν σε 90 βαγόνια 25.000 άτομα (σ.σ. απ’ όλες τις εθνικότητες) και μας πήγαν στη Σιβηρία. Εκεί ήταν δάση. Μας έβγαλαν, ανοίξαμε δρόμο και φτάσαμε σε μια πεδιάδα. “Εδώ θα μείνετε” μας είπαν. Μέσα στο δάσος, δίχως σπίτια, δίχως τίποτα. Μέσα στο χιόνι. Ετσι, σε έξι μήνες από 25.000 μείναμε 600... Εκεί δουλεύαμε. Κόβαμε ξύλα και τα στοιβάζαμε. Γύρω μας ήταν φαντάροι μ’ αυτόματα. Ολα τα ξύλα σάπισαν εκεί βέβαια. Ηθελαν να μας εξοντώσουν. Οι περισσότεροι πέθαναν. Κανείς ποτέ δεν θα μάθει πόσοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι... Πηγαίναμε για δουλειά τέσσερις τέσσερις. Γύρω τα σκυλιά και τα αυτόματα. Ενα βήμα δεξιά, ένα βήμα αριστερά πυροβολούσαν χωρίς προειδοποίηση».
Μικρό ενδιαφέρον από την ελληνική ιστοριογραφία
Παρότι έχουν περάσει 23 χρόνια από την έκδοση στην Ελλάδα της πρώτης μονογραφίας για εκείνα τα συγκλονιστικά γεγονότα με τίτλο «Ποντιακός Ελληνισμός: Από τη Γενοκτονία και τον Σταλινισμό στην Περεστρόικα», εντούτοις ελάχιστα ενδιαφέρθηκε γι’ αυτά η νεοελληνική ιστοριογραφία. Και ας ακολούθησε η κατάρρευση του κομμουνιστικού κόσμου, ας γέμισαν οι ελληνικές πολιτείες με χιλιάδες απόκληρους πρόσφυγες, ομογενείς και άλλους, του αποτυχημένου σοσιαλιστικού πειράματος του 20ού αιώνα και ας βιώνει ακόμα ο πλανήτης την ανισορροπία που επέφερε το τέλος του διπολικού κόσμου. Η ουδέτερη στάση -ίσως και αδιάφορη, αλλά και κάποιες φορές επιδοκιμαστική των διώξεων- είναι αποκαλυπτική των νεοελληνικών μας ορίων, της περιορισμένης ικανότητας να αντιλαμβανόμαστε τις εξελίξεις στον περιβάλλοντα χώρο, την έλλειψη συναισθημάτων αλληλεγγύης προς πληθυσμούς που υποφέρουν, αλλά και της βαθύτατης αλλοτρίωσης στην οποία έχει περιέλθει ο νέος ελληνισμός.

* Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας και μαθηματικός. http://kars1918.wordpress.com/
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

 1. ΝΑ ΘΥΜΙΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΤΗΝ 1η ΣΕΤΕΜΒΡΙΟΥ 1944 ΜΕΤΑΞΎ ΤΟΥ " ΚΑΠΕΤΑΝ" ΚΙΤΣΟΥ
  ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΟΥ 2ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ του 31ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ του ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΖΙ ΕΡΙΧ ΦΕΝΣΚΕ, ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΟΥ 2ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
  της ΜΟΝΑΔΑΣ 31756 !

  ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤ ΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ, ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΓΡΑΠΤΩΣ
  ΟΤΙ, Δ Ε Ν ΘΑΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΟΥΤΕ Ε Ν Α Ν ΓΕΡΜΑΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ .....

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ, ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΟΟΛΕΜΟ.

  Ο ΙΔΙΟΣ Ο Ο.Η. Ε, ΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ " ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ " & "ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ", ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΡΟΣΕΦΥΓΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΧΟΤΑΝ "ΑΚΗΡΥΧΤΟ ΠΟΛΕΜΟ " ΕΚ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΤΗΣ!

  ΚΑΙ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΪΟΥ 1947, Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ Ο. Η. Ε ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ, ΑΠΕΦΑΝΘΗ :

  " ΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ( ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ) ΜΕ ΣΤΟΧΟΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΙΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !!"

  ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ......" Ενδοξος " ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΟΧΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΝΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .....

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΩΣ ΕΥΤΥΧΩΣ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΘΗΚΕ. " ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ " ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΗΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ
  ΤΡΑΓΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΣ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ
  ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΣΦΑΙΡΕΣ !

  ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ, ΗΤΑΝ " ΣΤΡΑΤΟΣ ". ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ΟΡΙΚΙΣΤΗΚΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΙΝΟΣ ? ΚΑΙ ΤΙ ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΤΕ?

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ : ΒΙΒΛΙΟ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ ΑΝΤΩΝΑΚΕΑ - ΤΙΤΛΟΣ : "ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ .

  ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ !

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Την ιστορία οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ την διαβάζουν ανάποδα , όσα δεν τους αρέσουν τα αφήνουν και πέφτουν , τα δε υπόλοιπα τα στρογγυλοποιούν όπως του βολεύει . Κατά την θεωρεία ΚΟΝΤΟΝΗ , ΚΥΡΙΤΣΗ , ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ δεν διέπραξε εγκλήματα κατά των λαών , ούτε σφαγιάσθηκαν ή εκδιώχθηκαν ΕΛΛΗΝΕΣ , όλα τα εκ αντιθέτου λεγόμενα ή γραφόμενα είναι δημιουργήματα και φαντασιώσεις ανατρεπτικών κέντρον που θέλουν να αμαυρωνόσουν το θεάρεστων και μεγαλείωδες έργο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ τον οποίον παραδόξως σήμερα οι διασώστες αυτού το κατά το ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ συνεχίζουν να το συντηρούν ως ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ απολίθωμα ακόμη 2 ή 3 κράτη σε όλο τον κόσμο , οι δε λαοί που βίωσαν αυτή την ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν εύχονται ούτε στον χειρότερο εχθρό τους να το ΖΗΣΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σβετλάνα, κόρη του Στάλιν:

   ''Σιχαίνομαι τον κομμουνισμό''.

   Πηγή:
   http://www.mixanitouxronou.gr/svetlana-kori-tou-stalin-sichenome-ton-kommounismo-agapo-ton-theo-ke-ti-ameriki-o-stalin-iche-dolofonisi-tin-agapimeni-tis-thia-ke-ta-dio-aderfia-tis/

   Διαγραφή
 3. Η προπαγάνδα της μεταπολίτευσης (= αριστερο-δεξιά προπαγάνδα) κρύβει δυο σημαντικές αλήθειες, για να μην τις μάθουν οι μαθητές και οι νέοι της Ελλάδος:

  1η Αλήθεια: Τα εκατομμύρια θύματα που προκάλεσαν οι απάνθρωπες πολιτικές των Στάλιν και Μάο.

  2η Αλήθεια: Το γεγονός ότι σταλινιστές και ναζιστές υπήρξαν φίλοι και σύμμαχοι με το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, το οποίο υπέγραψαν το 1939. (Γιατί άραγε χαρακτηρίζουν άλλους ως φιλοναζιστές κι όχι τους εαυτούς τους;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ..................................................
  Θα επαναλάβω την ερώτηση σε οποιοδήποτε κομμουνιστή, γιατί χθες δεν πήρα απάντηση:

  1) Όταν οι ναζί εισέβαλαν π.χ. στην Νορβηγία (1940) ή στην Ελλάδα (1941), άφησαν πίσω τους ανθρώπινα θύματα και δυστυχία; Ναι ή όχι;

  2) Όταν οι σταλινιστές εισέβαλαν στην Φινλανδία (1939) ή στην Πολωνία (1939), άφησαν πίσω τους ανθρώπινα θύματα και δυστυχία; Ναι ή όχι;

  3) Τα θύματα των ναζιστών στους ανωτέρω πολέμους είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας των ναζί, ναι ή όχι;

  4) Τα θύματα των σταλινιστών στους ανωτέρω πολέμους είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας των σταλινιστών, ναι ή όχι;

  5) Από τα ανωτέρω θύματα μπορούμε να εξαιρέσουμε εκείνα που προκλήθηκαν από τις πολεμικές ενέργειες των σταλινιστών και να πούμε ότι οι πράξεις των σταλινιστών στους ανωτέρω πολέμους δεν είναι εγκληματικές;
  .......................................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ορκιστηκαν και υποσχεθηκαν ελευθερία στο λαό και έφεραν τυραννους
  Αμετανοητοι βαθυτατα ανοητοι έπληξαν τον τόποτο λαό και συνεχίζουν
  Αρνήθηκαν τον καλύτερο πατρογωνικο πολιτισμό για τη βαρβαροτητα
  Για το πολιτισμό του τυραννοσαυρου
  Της φοβερας αντι της λογικής
  Της αγγελης αντί του Θείου νόμου
  Του κατσαπλια αντί του εργατη
  Του απιστου που ζητάει πίστη
  Του προδότη αντι του πατριωτη
  Και
  Και δεν ηταν μόνο ο Στάλιν
  Είναι όλοι όσοι δεν αναγνωρίζουν τα εγκλήματα του
  Και φτανουμε στα αποβρασματα των Βαλκανίων ( Ράμα Κρουεφσκι Ερντογκαν
  Κλπ )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΟΥΤΕ ΚΟΚΚΙΝΟΣ,
  ΟΥΤΕ ΜΑΥΡΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΤΙΠΟΤΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΗ CIBA-CΕIGI Η ΑΜΡΙΚΑΝΙΚΙΑ Η ΝOVARTIS Η ΑΛΛΗ Η RUSSEL Η ΓΑΛΛΙΚΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΝΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕ ΕΚΑΤΟΜ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΕ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΜΗΟΥΡΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ Η ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ Η ΝΑ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΛΕΠΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΟΛΕΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ!!
  ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΛΕΠΡΩΣΗ ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΝΟΣΟ ΤΟΥ HANSEN ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΣΑΝ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΕΞΑΛΛΕΙΦΗΗΚΕ Η ΝΟΣΟΣ ΔΕΝ ΜΟΠΟΡΕΣΑΝ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΛΕΠΡΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ.
  ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΥΧΙΚΑ ΛΕΠΡΟΥΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΦΑΞΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΓΟΝΟΥΣ Κ.Σ ΔΗΛΑΔΗ ΤΕΚΝΑ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΝΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. ΝΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ 2 ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ (ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΣΙΚΟ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΔΩ ΕΤΣΙ) ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΟ ΤΣΕ ΤΟΥΝΓΚ Ε ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΟΥΜΜΟΙΥΝΚΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΥΔΡΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΥΤΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΣΥΧΩΡΕΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΣΟΥΣ ΕΣΦΑΞΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΚΑΛΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΣΦΑΞΕ. ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΑΣ ΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΣΤΑΛΙΝ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΦΑΓΕΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
  ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]