13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1922. Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ.

Γράφει ο Αντιστράτηγος (ε.α.)Κωνσταντίνος Ζιαζιάς

Ειναι απαραίτητο να αναφερομαστε και σε γεγονότα που εμαυρωσαν την ιστορια του Εθνους μας , για να μαθαίνουμε απο τα λαθη μας και να καταλήγουμε στο γενικό συμπερασμα οτι πρεπει να βασιζόμαστε παντοτε στις δικές μας Δυναμεις και να υπαρχει Εθνικη Ομόνοια και συννενόηση για να επιτύχουμε τους Εθνικούς μας Στόχους .

Η απόβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, στις 2 Μαΐου 1919, μετά από εντολή του Ανώτατου Συμμαχικού Συμβουλίου και με άμεσο στόχο την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής από τις αυθαιρεσίες των Τούρκων, σήμανε την έναρξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μιας εκστρατείας που αποτέλεσε την τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας για την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό των προαιώνιων αλύτρωτων εδαφών, την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας.
Ο Αύγουστος του 1922, ο τρομερός και καταλυτικός μήνας, που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στα πεπρωμένα του Έθνους μας, ήταν ιδιαίτερα θερμός εκείνο το χρόνο στη Μικρά Ασία. Κανένας όμως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι στη διάρκειά του θα συνέβαιναν τόσο ιλιγγιώδη και κοσμογονικά γεγονότα.
Ήταν 5 ώρα το πρωί της καυτής 13ης Αυγούστου 1922, όταν αιφνιδιαστικά καταιγισμός πυρών του τουρκικού πυροβολικού σάρωσε τη Ζώνη Ευθύνης του Α΄ Σώματος Στρατού στην εξέχουσα του μετώπου τοποθεσία του Αφιόν Καραχισαρ .
Μέσα σε λίγες ημέρες το μέτωπο διασπάσθηκε και σκηνές απειθαρχίας, ηττοπάθειας, αλληλοφροσύνης, πανικού και άτακτης φυγής επικράτησαν. Σε λιγότερο από 20 ημέρες η Στρατιά Μικράς Ασίας με ανύπαρκτο ηθικό και σχεδόν διαλυμένη, πλην ελαχίστων Μονάδων και Συγκροτημάτων, με απώλειες 80.000 ανδρών σε νεκρούς, τραυματίες, αιχμαλώτους και αγνοουμένους, έναντι συνολικής δύναμης 230.000 μαχητών, εγκατέλιπε τη Μικρασιατική γη, ενταφιάζοντας τη Μεγάλη Ιδέα, με την οποία γαλουχήθηκαν επί αιώνες τόσες γενεές και γενεές.
Πολλά τα λάθη των πολιτικών κομμάτων, ιδίως της κυβέρνησης και της τοτε στρατιωτικής ηγεσίας με αποκορύφωμα τον Εθνικό Διχασμό.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία κατέληξε στη γνωστή μας Μικρασιατική Καταστροφή, που είναι η μεγαλύτερη Εθνική τραγωδία στην πορεία του Ελληνισμού ανά τους αιώνες, μεγαλύτερη ακόμα και από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, γιατί προκάλεσε τον οριστικό αφανισμό του Ελληνισμού από πατρογονικές εστίες χιλιάδων χρόνων. Η Εθνική αυτή πληγή ακόμα και σήμερα αιμορραγεί με τις αυθαίρετες και προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στα Δωδεκάνησα. Αλήθεια μπορούμε να φαντασθούμε πώς θα ήταν το Ελληνικό κράτος με τα παράλια της Μικράς Ασίας στην κυριαρχία του;
Πολλές οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την Μικρασιατική Καταστροφή σε οκτώ λέξεις, σε μια εξίσωση: Μικρασιατική Καταστροφή= Εθνικός Διχασμός + Συμμαχική Κακοπιστία + Κεμάλ Ατατούρκ.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

 1. Αποστολης Σταθόπουλος

  ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΗΝΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ (ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ) ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕ ΤΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ 2870, ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

  ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. ΟΛΩΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΣ !!!

  20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1922
  Ο νόμος 2870…Ένας νόμος, μια δημοσίευση, μια απόφαση, ένα απειλητικό «αόρατο» χέρι θανάτου…εφαρμόστηκε και οδήγησε σε σφαγές και φρικτό θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιάτες…Ο λόγος;

  Μα δεν είχαν διαβατήριο για να έλθουν στην Ελλάδα! Γιατί έτσι αποφάσισε η Ελλήνων Βασιλική Πολιτεία…

  Αυτά τα μιάσματα, οι βενιζελο-τρελαμένοι, οι τουρκομερίτες και τουρκόσποροι ας μείνουν εκεί, οι αχάριστοι, να σφαχτούν από τον Κεμάλ…ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ..!!!

  http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2015/07/11728771_967001609989285_6949444013059673721_o.jpg

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΓΙΑΤΙ Ο ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ; …

   Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΕΛΕΙΟΣ !

   ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΡΟΤΣΙΛΝΤ… , ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΙΟ ΔΟΛΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΩΘΕΙ…

   Ο ΜΠΕΝ ΖΕΛΟΝ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ !

   ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΘΟΝΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗΣ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ…

   ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΟΛΙΤΗ,ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΕ ΟΡΚΙΖΑΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΟΘΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΝΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΣΕΣ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΣΟΥ ΥΠΗΚΟΕ ..

   Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΦΑΓΗ ΚΑΙ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΙΩΝΑ,ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΗΝΟΣ..

   http://alfeiospotamos.gr/?p=16776

   Διαγραφή
  2. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΛΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑ-ΝΟΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΙΚΙΣΜΕΝΟΣ,ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΛΥΓΙΣΑΜΕ ΟΤΑΝ ΚΑΘΙΣΑΜΕ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΩΡΑ ΘΑ ΘΕΡΙΣΕΙ…

   Νίκος Αργυρού
   ΣΑΣ ΕΊΧΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ= ΠΡΏΤΟΙ ΕΒΡΑΊΟΙ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΊΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΩΑ ΟΥΣΊΑ ΜΑΣΔΙΑ ΝΑ ΦΈΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΆΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑ ΣΠΆΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΊΑ ΤΟΥ ΓΈΝΟΥΣ ΜΑΣ. .ΔΙΆΒΑΣΕ

   ΟΜΙΛΙΑ "ΓΕΡΜΑΝΟΥ" ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
   «Δεν θα ησυχάσουμε εάν το ύψος κάθε Έλληνα δεν κοντύνει κατά δύο πιθαμές».

   Αυτό το τρομερό μίσος κατά των Ελλήνων, δεν θα το συναντήσουμε ξανά, παρά μόνο στο βιβλίο των Μακκαβαίων στην «Παλαιά Διαθήκη».

   "Αδειάστε την Μικρά Ασία από τα ιθαγενή στοιχεία που σας στέκονται εμπόδιο". Ο τότε "Γερμανός" (σημερινός Σόϊμπλε) στους "Τούρκους"Ταλαάτ και Εμβέρ.

   "Είσαστε δάσκαλοι στην τέχνη της εκκένωσης. Και εμείς θα αντικαταστήσουμε τους σκύλους τους Έλληνες, τους ταραχοποιούς και άχρηστους με καλούς και τίμιους Γερμανούς, υποταγμένους και υπάκουους, οι οποίοι θα σας αποδώσουν στο εκατονταπλάσιο αυτό που η εξαφάνιση των Ελλήνων θα σας έχει στερήσει.

   Και τα οφέλη από την επιχείρηση θα είναι για σας σημαντικότερα απ΄ ότι όλοι οι θησαυροί του χαλίφη».

   Από το βιβλίο «Berlin – Bagdad» του GerhardAlbertRitter (1929 – 2015) όπως αποδίδεται στο βιβλίο «Τουρκία και Ανατολικά ζητήματα» του Θεόδωρου Μπατρακούλη, εκδόσεις Ινφογνώμων, σελίδα 321.

   Διαγραφή
  3. Ο ΓΥΦΤΟΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΙΚ ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ???
   ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΩΣΝΥ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΗΤΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

   Διαγραφή
  4. ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΛΕΠΡΑ, ΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΦΤΥΝΕ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΠΛΗΞΗ,ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ....

   ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙ ΤΩΡΑ ΡΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ??

   ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΞΕΡΑΤΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΟΛΑΕΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΙ,ΑΠΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΣΤΕΙ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΤΡΕΧΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΕΛΗ ΦΟΥΤΑΝΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙ...

   ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΠΕΤΑ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΙΣ Ε.ΣΥ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΑΛΛΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...

   ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΝΑΤΕ ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ??

   Διαγραφή
  5. ΑΚΟΜΑ ΜΑΛΑΚΑΣ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΖΩΟ?

   Διαγραφή
  6. Ανώνυμος12 Ιουλίου 2017 - 1:14 μ.μ.
   ΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΟ 12ΘΕΟ ΖΩΟ.
   ΣΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΩΛΑΡΑΚΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΑΡΑΦΛΟΓΙΔΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

   Ανώνυμος12 Ιουλίου 2017 - 1:24 μ.μ.
   ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑ
   ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΑΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ!!!!! ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ!!!!
   ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ!! ΤΟ ΕΛΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ ΖΕΥΓΑΡΙ,Ο ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΑΣ ΠΙΘΗΚΑΣ ΚΑΙ Η ΒΡΩΜΙΑΡΑ Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ!!

   Ανώνυμος12 Ιουλίου 2017 - 1:32 μ.μ.
   ΓΙΑ ΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΛΕΙΝΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΠΙΘΗΚΟΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΥΦΤΟΖΕΥΓΑΡΟ ΠΑΡΑΤΗΣΑΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!!!! Η ΣΚΟΠΙΑΝΟΓΥΦΤΙΣΑ ΚΑΡΙΟΛΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΡΕΛΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ Η ΒΡΩΜΙΑΡΑ

   Διαγραφή
 2. Ποιος δεν ήθελε να έλθουν οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες στην Ελλάδα;
  http://kartson.blogspot.gr/2015/06/blog-post_39.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]