Χρέη στην εφορία: Ποιοι θα κερδίσουν τις “νέες” 120 δόσεις

 Μια ρύθμιση “ειδικού σκοπού” για την εξόφληση χρεών σε έως 120 δόσεις προς την εφορία βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο, ενώ εξετάζεται να ισχύσει για επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους που το έχουν πραγματική ανάγκη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, πρόκειται για μια ρύθμιση που εξετάζεται να ισχύσει a la carte και όχι οριζόντια. Δηλαδή να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες για τους οποίους θα προκύπτει από τα οικονομικά δεδομένα ότι θα την έχουν πραγματικά ανάγκη για να στηριχθούν στα πόδια τους. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες ευκολίες εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία αναμένεται να κλειδώσουν την άνοιξη αφού ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν παγώσει οι πληρωμές φόρων για τους επαγγελματίες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση. Μοντέλο για τη νέα ρύθμιση αναμένεται να αποτελέσει ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφορά τελικά στους πληττόμενους και τα χρέη που βεβαιώθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 και έως το τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και περιουσιακών κριτηρίων για φυσικά πρόσωπα ενώ για τις επιχειρήσεις βασικό κριτήριο θα αποτελεί η πτώση του τζίρου τους μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού και τα δύο lockdown. Έτσι η πορεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών μέχρι τον Απρίλιο θα είναι καθοριστικό στοιχείο για τα μέτρα στήριξης που θα δικαιούται ο καθένας την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημία σε επίπεδο εσόδων τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν για την αποπληρωμή των χρεών προς την εφορία αλλά και τον ΕΦΚΑ, τα οποία μέχρι και την άνοιξη ενδεχομένως να πλησιάσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές πάντως έχουν γίνει βουνό για τους φορολογουμένους που δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων και την αγορά να πιέζει και να ζητεί ακόμα και κούρεμα των χρεών που έχουν φουσκώσει επικίνδυνα.

Στους φόρους που έχουν ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι και τον Απρίλιο θα έρθουν να προστεθούν και τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του νέου έτους αλλά και οι δόσεις των ενεργών ρυθμίσεων.

Πηγή: enikonomia.gr

loading...