OI XΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ! ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ… ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ, ΘΑ ΟΡΓΙΣΤΕΙΣ, ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ! ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ! Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

Η πρώτη μας χρεοκοπία, γνήσια χρεοκοπία σαν ελληνικό κράτος, συνέβη στα 1827.

Η πρώτη πράξη που έκανε ο κυβερνήτης τότε ήταν να δηλώσει αδυναμία πληρωμής των λεγόμενων “δανείων ανεξαρτησίας” που ούτε δάνεια ήταν, ούτε για την ανεξαρτησία της χώρας δόθηκαν και
το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 που συνέταξαν οι μεγάλες δυνάμεις, ερήμην φυσικά των Ελλήνων, προσδιόριζε με το άρθρο 6 ότι οι μεγάλες δυνάμεις επειδή ακριβώς τους χρωστάνε οι Έλληνες μπορούν να μπαίνουν όποτε γουστάρουν στη χώρα και να κάνουν ότι γουστάρουν σ’ αυτή τη χώρα.

Η δεύτερη χρεοκοπία έσκασε στα 1843.

Εκεί έγινε και η εξέγερση της 3ης Σεπτέμβρη του 1843 που διεκδικήθηκε σύνταγμα. Επειδή όμως το ελληνικό κράτος αδυνατούσε να πληρώσει ή να έρθει σε διευθέτηση με τους χρηματιστές του, του επιβλήθηκε η πρώτη κατοχή (σε απελευθερωμένο ελληνικό κράτος) που είναι η κατοχή του 1853 όταν Άγγλοι και Γάλλοι αποβίβασαν 15.000 πεζοναύτες στο Πειραιά, ασκήσανε κατοχή επί μια σχεδόν 10ετία που ήταν από τις πιο αιματηρές κατοχές που έζησε ο τόπος και ο λόγος ήταν το δημοσιονομικό, η καταβολή του χρέους στους τοκογλύφους, στις μεγάλες δυνάμεις.

Όποιος ξέρει από ιστορία γνωρίζει ότι είχαμε τη δική μας οκτωβριανή επανάσταση τον Οκτώβριο…του 1862 όταν εξεγέρθηκε ο λαός, καθάρισε τα κόμματα της κατοχής, το αγγλικό και το γαλλικό, διέλυσε τα πάντα, έδιωξε τον Όθωνα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις ενός νέου συντάγματος, μιας νέας συνταγματικής αρχής, που θεωρήθηκε ως η πλέον δημοκρατική της Ευρώπης εκείνη την εποχή. Ο λαός πάντα δηλαδή έκανε το χρέος του.

Η 3η μεγάλη χρεοκοπία είναι η μόνη γνωστή (που αναφέρεται δηλαδή στα ιστορικά βιβλία), το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη στα 1893.

Πήγε σε διαπραγμάτευση τότε η κυβέρνηση με τους ομολογιούχους, η κυβέρνηση Τρικούπη και ο Τρικούπης έλεγε, “παιδιά τι θέλετε να κάνουμε τώρα, να σας τα δώσουμε όλα άμα θέλετε, με εξαίρεση δυο πράγματα”.

“Δεν παραχωρούμε την εθνική κυριαρχία της χώρας, δεν παραχωρούμε το δημόσιο ταμείο”. Φυσικά οι ομολογιούχοι δεν το δέχτηκαν αυτό και στήσανε, έχοντας σύμμαχο το παλάτι που κατείχε ελληνικά ομόλογα, τον περίφημο πόλεμο του 1897, που ήταν στημένος από την αρχή μέχρι το τέλος μόνο και μόνο για να κερδηθεί ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στα 1898. Επειδή οι δανειστές της χώρας θέλανε να πληρώνονται σε χρυσάφι, πρωτομπήκε στην οικονομική φιλολογία της χώρας η ιδέα του σκληρού νομίσματος και μας έφτιαξαν τη χρυσή δραχμή.

Οπότε ξεκινάει ένας νέος φαύλος κύκλος δανεισμού, απίστευτου δανεισμού γιατί η Ελλάδα έπρεπε να εξασφαλίσει το χρυσάφι, για να στηρίξει τη χρυσή δραχμή, άρα νέα δάνεια.

Υπό το καθεστώς του ΔΟΕ και της Δημοσιονομικής Επιτροπής της Κοινωνίας των Εθνών που είχε και αυτή αναλάβει την εποπτεία της χώρας χρεοκοπούμε ξανά το 1932.

Η χρεοκοπία του 32 είναι του Βενιζέλου, αλλά την επέβαλε ο Τσαλδάρης. Πάλι οι ίδιες ιστορίες, πάλι λιτότητες, κλείσανε τα 2/3 των σχολείων της εποχής εκείνης για να πληρώσουν τους δανειστές, απολύσανε πάνω από τα 2/3 των εκπαιδευτικών της χώρας, οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι της διοίκησης απολύθηκαν, απαγορεύτηκε με την χρήση του ιδιώνυμου η συνδικαλιστική δράση ειδικά στο δημόσιο τομέα, στη δημόσια διοίκηση.

Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε πως γινόταν ο δανεισμός της χώρας: στα 100 χρυσά φράγκα δανείου ο τόκος, το επιτόκιο, έτρεχε στα 100, οι δανειστές όμως κρατούσαν ένα ποσοστό του δανείου, περίπου 20 με 30%, ανάλογα, ως “εγγύηση καλής εκτέλεσης δανείου”. Έτσι το δάνειο που εκταμίευε τελικά το κράτος έφτανε να είναι το 50% της αρχικής ονομαστικής αξίας.

Στην συνέχεια έφεραν τον βασιλιά, ο βασιλιάς φυσικά εκτέλεσε τις εντολές των Βρετανών και έφερε τη τεταρτο-αυγουστιανή δικτατορία του Μεταξά. Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μεταξάς ήταν να πάρει το αποθεματικό του ΙΚΑ, του νεοσύστατου τότε ΙΚΑ, μόλις 3 χρόνια είχε δημιουργηθεί, και ήταν κατάλληλα προικισμένο, πολύ σοβαρά προικισμένο, πολύ καλό, είχε μια πολύ καλή προοπτική. Πήρε επίσης ότι βρήκε στις τράπεζες συν τα αποθεματικά στο δημόσιο ταμείο και πλήρωσε τους Γάλλους και Βρετανούς χρηματιστές.

Μετά τον 2ο ΠΠ ήταν παλλαϊκό το αίτημα προς τους συμμάχους, που υποστήριξε και ο πρώτος πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος μετά την απελευθέρωση, ο Ξενοφών Ζολώτας: να μας χαρίσουν ή να μας διαγράψουν τα προπολεμικά χρέη. Αν μη τι άλλο, για τη προσφορά της χώρας στη νίκη των συμμάχων τουλάχιστον διαγράψτε τα χρέη τα προπολεμικά, έλεγαν.

Φυσικά όχι απλά δεν διαγράφτηκαν τα χρέη αλλά μετά από 15 χρόνια απανωτών πιέσεων και άνευ προηγουμένου εκβιασμών, φτάσαμε στο 1964 όπου έγινε η τελική ρύθμιση των προπολεμικών χρεών. Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που υπέγραψε τη χειρότερη δανειακή σύμβαση και ρύθμιση χρεών που έχει υπογράψει ποτέ η χώρα (εκτός από τη σημερινή). Αναγνώρισε το σύνολο των προπολεμικών χρεών της χώρας από το 1881 και μετά. Στο ακέραιο της αξίας τους, χωρίς να παίρνουμε υπόψη αυτά που πληρώθηκαν από τη χώρα ή που είχαν πληρωθεί μέχρι τότε. Χωρίς να παίρνεται υπόψη ότι γι’ αυτά είχαμε κηρύξει 2 πτωχεύσεις επίσημες, το 1893 και το 1932. Αναγνώρισαν επιπλέον το σύνολο των τόκων υπερημερίας που είχαν μεταφέρει φυσικά σε τιμές του 64 συν 71% προσαύξηση των τόκων υπερημερίας για το πιστωτικό κίνδυνο και φυσικά τη ψυχική οδύνη, το πρόβλημα ψυχικής γαλήνης, που είχαν υποστεί οι δανειστές. Καθορίστηκε να πληρωθούν αυτά τα χρέη σε 45 χρόνια, Δηλαδή, 1964 και 45 = 2009.

Τι έκανε η χούντα στη συνέχεια;

Έκανε τη πληρωμή των χρεών αυτών εξωλογιστική. Γι’ αυτό εμφανίζεται ότι έχει μικρά ποσοστά χρέους η χούντα. Τα πλήρωνε κάτω από το τραπέζι. Και τα πλήρωσε με 2 βασικούς τρόπους. Οι ξένοι δανειστές μας και οι μεγάλες δυνάμεις που κρύβονταν από πίσω απαίτησαν 2 πράγματα. Πρώτον εκχώρηση ολόκληρου του Αιγαίου την οποία την προετοίμασε προσπαθώντας να επαναφέρει (αυτό που πάει να κάνει τώρα η κυβέρνηση) τον “θεσμό επιφανείας”. Είχαν έτοιμες τις συμβάσεις, απλά έπεσε η ιστορία της μεταπολίτευσης και έχασαν αυτό το πράγμα. Και το δεύτερο, με την εκχώρηση της Κύπρου. Υπάρχουν χαρτιά στα αρχεία που δημοσιεύονται αυτή την εποχή όπου η παραχώρηση ή η εκχώρηση ή η τραγωδία της Κύπρου εμπεριείχε και ένα κομμάτι αποπληρωμής προπολεμικού χρέους της Ελλάδας. Δηλαδή σε αντάλλαγμα να μας χαρίσουν ένα κομμάτι του χρέους η χούντα άνοιξε την πόρτα στην τουρκική εισβολή και στο τι συνέβη μετά στην Κύπρο.

Μετά την μεταπολίτευση οι κυβερνήσεις φορτώσανε το χρέος αυτό στις δημόσιες επιχειρήσεις.

Υπάρχει έκθεση του 1985 που λέει ότι η ΔΕΗ, η τότε κρατική ΔΕΗ, για κάθε 1000 δραχμές που δανειζόταν είχε εσωτερική ανάγκη μόνο τη μια δραχμή. Όλο το υπόλοιπο ήταν απαιτήσεις εξωλογιστικές για πληρωμή χρεών. Την εποχή εκείνη αρχίζουν να δανείζονται ξανά οι κυβερνήσεις για τις δικές τους ανάγκες και ο δανεισμός είναι επαχθέστατος. Για παράδειγμα το 1977 συνάπτεται με όμιλο τραπεζών από τη Γαλλία δάνειο με την ελληνική κυβέρνηση όπου εκτός από τους τρομακτικά τοκογλυφικούς όρους που επιβάλλονται στην Ελλάδα, της επιβάλλονται και οι εξής όροι. Πρώτον. Το πόσες φρεγάτες θα αγοράσει από τη Γαλλία. Δεύτερον. Πόσο όγκο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων θα αγοράσει από τη Lacoste και από τις γαλλικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα φυσικά την καταστροφή της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας γιατί εισάγαμε αυτά που θα μπορούσαμε να παράγουμε οι ίδιοι με έναν αναπτυγμένο κλάδο της βιομηχανίας εκείνη την εποχή.

Αργότερα έγιναν και άλλες τέτοιες δανειακές συμβάσεις, η μεγαλύτερη ήταν το 1987 η οποία ήταν με τον όμιλο της Mitsubishi Funds όπου ανάμεσα σε αυτά που μας ζητούσαν να αγοράσουμε, ήταν και τα περίφημα ιαπωνικά προγράμματα της τηλεόρασης, δηλαδή τότε άρχισε η εισβολή των Pokemοn, των Digimon και όλη αυτή την τερατολογία ας πούμε που γενιές επί γενιών ζούνε τα δικά μας παιδιά. Από εκεί και πέρα έχουμε την δημιουργία τεράστιων ελλειμμάτων λόγω της σχέσης μας κυρίως με την ΕΟΚ που τα εκτινάσσει μετά το 1984 αλλά και μιας πολιτικής κυριολεχτικά αθώωσης των υπευθύνων για τη λεηλασία αυτού του τόπου και την καταστροφή της βιομηχανίας μέσω κυρίως των προβληματικών. Μιλάμε για 340 περίπου ή 370 βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας, την αφρόκρεμα της ελληνικής βιομηχανίας και της ελληνικής παραγωγής ευρύτερα.

Το ποσό που χρωστάγανε, το πόσο δηλαδή είχαν φορτώσει οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες αυτές τις μεγάλες βιομηχανίες και παραγωγικές επιχειρήσεις κατά μέσο όρο ήταν περίπου 12 φορές το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών και είχε μετατραπεί σε δανεικά και αγύριστα. Η κυβέρνηση λοιπόν παίρνει όλα τα χρέη αυτά στον προϋπολογισμό, αθωώνει τους παλιότερους ιδιοκτήτες και κρατάει επί μια 10ετία αυτές τις επιχειρήσεις είτε να υπολειτουργούν, είτε χωρίς να λειτουργούν καθόλου, δίνοντας απλά τον μισθό στους εργαζόμενους με αντάλλαγμα την ψήφο. Αυτό από μόνο του εκτίναξε το δημόσιο χρέος, γιατί αυτά με τι λεφτά θα γινόντουσαν; Μόνο με δάνεια. Το αποτέλεσμα είναι να εκτιναχθεί μέσα σε 4 χρόνια στο διπλάσιο το χρέος της χώρας.

Με την πρώτη κυβέρνηση ΝΔ μετά το ΠΑΣΟΚ έχουμε την δεύτερη μεγάλη επιτυχία του κ. Μητσοτάκη. Στα 3 χρόνια που είχε την κυβέρνηση, έχει ρεκόρ, πραγματικά παγκόσμιο ρεκόρ, 4πλασιασμού του χρέους, κυριολεκτικά μέσα σε 3 χρόνια σε απόλυτα νούμερα, δηλαδή είναι να τρελαίνεσαι. Και όχι μόνο αυτό αλλά είναι και ο πρώτος που έκανε τι; Αντί να δανείζεται από το εσωτερικό όπως γινόταν τότε με δραχμικό χρέος από την εσωτερική αγορά, άρχισε να δανείζεται ως επί το πλείστον από τη ξένη αγορά, δηλαδή από τις ξένες αγορές σε σκληρό νόμισμα. Και όπως ήθελα να ξέρετε και θα σας πληροφορήσω, καμία ποτέ, καμία χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει από τον εσωτερικό της δανεισμό. Το τρανότερο παράδειγμα είναι η Ιαπωνία με 220% χρέος, το μεγαλύτερο στον κόσμο, αλλά το 92% του χρέους αυτού είναι σε γιεν. Πάντα χρεοκοπείς από τον εξωτερικό δανεισμό. Από το δανεισμό δηλαδή που κάνεις από τις ξένες αγορές σε σκληρό συνάλλαγμα.

Παραμονές του ευρώ οι κυβερνήσεις Σημίτη μεθοδεύουν τη μετατροπή ολόκληρου του δημόσιου χρέους και κυρίως του εσωτερικού που μέχρι τότε ήταν περίπου το 80% του δημόσιου χρέους και ήταν δραχμικό, σε εξωτερικό χρέος εκφρασμένο σε σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Και ξέρουμε ότι είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσεις το εσωτερικό χρέος γιατί τέλος πάντων κανένα κράτος δεν έχει χρεοκοπήσει από το εσωτερικό του χρέος, στο δικό του νόμισμα. Χρεοκοπείς πάντα από το εξωτερικό χρέος. Από εκεί και πέρα οι οικονομολόγοι ξέρανε ότι η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Είναι υπόθεση συγκυρίας το πότε θα σκάσει το κανόνι.

Το δεύτερο που έγινε είναι ότι η οικονομία βίωνε μια απίστευτη κατάσταση μακροχρόνιας κρίσης ρευστότητας όπως λέμε. Δηλαδή άρχισε να εξαφανίζεται το χρήμα από την αγορά.

Αν δείτε τα στοιχεία το 2001, το 2002 μέχρι το 2004 που είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχαμε κάθε χρόνο μείωση της νομισματικής κυκλοφορίας ενώ το φυσιολογικό ήταν να αυξάνει η νομισματική κυκλοφορία ανάλογα με το ΑΕΠ. Με την αύξηση δηλαδή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που παράγει η χώρα, ανάλογα αυξάνει και η νομισματική κυκλοφορία. Αντί γι’ αυτό είχαμε μείωση. Τρομακτική ασφυξία. Γιατί; Γιατί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εκδίδει το νόμισμα δεν θεωρούσε ότι έπρεπε να μας δώσει περισσότερο νόμισμα. Πως καλύφθηκε αυτό το έλλειμμα νομισματικής κυκλοφορίας; Εμπορικά πλεονάσματα δεν είχαμε, νόμισμα δεν είχαμε. Τι έμενε; Ο δανεισμός. Κάθε χρόνο, μέσα στη 10ετία, κατά μέσο όρο, το “οικονομικόν θαύμα” όπως το ονομάσανε, η “ισχυρή Ελλάς” αναπτυσσότανε κατά 4%, όντως το ποσοστό ήταν εξαιρετικά σημαντικό ακόμα και σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο που ξεχάσανε να μας πουν δημόσια ότι για κάθε 4% άνοδο που είχαμε τότε ο δημόσιος δανεισμός αύξανε 18%. Δηλαδή δανειζόμασταν για να υπάρξει επέκταση του ΑΕΠ.

Παράλληλα είχαμε μια οικονομία της οποίας συνθλίφτηκε κυριολεκτικά η παραγωγική της βάση. Φτάσαμε, η αγροτική οικονομία, το υπογραμμίζω, στην Ελλάδα όχι στην Ολλανδία, ή στη Γερμανία ή στη Σουηδία. Στην Ελλάδα. Να έχει συμμετοχή στο ΑΕΠ 3%. Δηλαδή έχουμε λιγότερη συμμετοχή της αγροτικής μας οικονομίας στο ΑΕΠ από ότι έχει η Ολλανδία. Δηλαδή έλεος! Και συμμετοχή της βιομηχανίας και της παραγωγής ευρύτερα μόλις 13%. Όταν ο μέσος όρος παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 35%. Έχουμε μια οικονομία παρασιτικών υπηρεσιών. Μη παραγωγικών παρασιτικών υπηρεσιών. Που διαμορφώθηκε κατά κύριο λόγο μέσα στα πλαίσια του ευρώ αλλά και νωρίτερα, μόνο που το ευρώ το επιτάχυνε πάρα πολύ. Αυτό εκτίναξε σε ιστορικό ρεκόρ το εξωτερικό μας έλλειμμα.

Την ίδια ώρα το μέσο νοικοκυριό βιώνει μια λιτότητα που ουσιαστικά διαρκεί πάνω από δυο 10ετίες. Ουσιαστικά από το 1984 είναι σε συστηματική λιτότητα το εργαζόμενο νοικοκυριό. Φτάσαμε στο μοναδικό, και αυτό πάλι ιστορικό ρεκόρ, την τελευταία 10ετία να έχουμε αρνητικά πρόσημα αποταμίευσης. Μόνο το 2009 χαθήκανε 28 δισ. αποταμιεύσεις από την ελληνική οικονομία. Και όπως γνωρίζετε, ότι καθεστώς και να έχει μια χώρα, όποιος και να κυβερνάει, αν δεν υπάρχουν αποταμιεύσεις στις τράπεζες και αν δεν υπάρχει αυξημένη ροπή προς αποταμίευση δηλαδή διαθέσιμο εισόδημα που μένει όταν πληρώνω τα βασικά μου και μπορώ να το βάλω να γίνει αποταμίευση, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη. Φτάσαμε στο σημείο, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του νοικοκυριού για μια ολόκληρη 10ετία να βρίσκεται κάτω, να υπολείπεται δηλαδή των βασικών καταναλωτικών δαπανών που πρέπει να κάνει η μέση ελληνική οικογένεια στην Ελλάδα. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, πουθενά αλλού, ακόμα και στις κατεστραμμένες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Δηλαδή με λίγα λόγια για πάνω από μια 10ετία το μέσο νοικοκυριό δεν έχει εισόδημα πραγματικό που να του ικανοποιεί τις βασικές του καταναλωτικές ανάγκες. Οπότε αναγκάζεται και πάει στο δανεισμό. Το αποτέλεσμα: το 2010, το 77% του μέσου διαθέσιμου εισοδήματος το χρωστάμε στις τράπεζες.

Φτάσαμε λοιπόν παραμονές του 2009 όπου είχαμε την διεθνή βόμβα, το κραχ του 2008. Πως συνέβη αυτό; Στην παγκόσμια αγορά είχαν συσσωρευτεί τεράστια δανείσιμα κεφάλαια. Τι εννοούμε δανείσιμο κεφάλαιο; Δανείσιμο κεφάλαιο εννοούμε εκείνο το κεφάλαιο που δεν μπορεί να επενδυθεί στη παραγωγή. Είναι αυτό που δημιουργείται με χρηματοπιστωτικά παιχνίδια έναντι μελλοντικών αποδόσεων. Το δανείσιμο κεφάλαιο για να φέρει κέρδος πρέπει να γίνει τοκοφόρο κεφάλαιο. Δηλαδή να βρει κάποιον οφειλέτη να το δανειστεί και να του πληρώνει τόκους. Ξέρετε πόσα είναι αυτά τα δανείσιμα κεφάλαια υπολογισμένα με βάση τον Απρίλη του 2010; 1.000 τρισεκατομμύρια δολάρια, δανείσιμα κεφάλαια. Περίπου 1600 θεσμικοί επενδυτές έχουν αυτά τα δανείσιμα κεφάλαια στη παγκόσμια αγορά. Η μέση απόδοση αυτών των κεφαλαίων μέχρι πριν τη κρίση ήταν 6.22%. Η παγκόσμια οικονομία έχει Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν 57 τρισεκατομμύρια. Που σημαίνει ότι τα 1.000 τρισεκατομμύρια δολάρια προσδοκούν ετήσιο κέρδος 62 τρισεκατομμύρια δολάρια από μια οικονομία που παράγει στο σύνολο της 57 τρις. Εκεί μπλόκαρε η οικονομία και έσκασε η βόμβα το φθινόπωρο του 2008 και φυσικά άρχισαν να καταρρέουν οι τράπεζες γιατί οι τράπεζες βασικά είναι οι θεσμικοί επενδυτές που παίζουν με αυτά τα λεφτά. Λοιπόν, όταν έσκασε το κραχ, η κυβέρνηση, η τότε κυβέρνηση μας έλεγε, θα θυμάστε φαντάζομαι, ότι υπήρχε μεν η παγκόσμια κρίση, αλλά εμείς δεν φοβόμαστε, ήμασταν «οχυρωμένοι στο ευρώ», ήμασταν «θωρακισμένοι γερά» κλπ.

Το Γενάρη όμως του 2009 βγήκε να πουλήσει ομόλογα η ελληνική κυβέρνηση για να αντλήσει λεφτά όπως κάθε χρόνο για να τροφοδοτήσει τις τρομακτικές ανάγκες που έχει σαν κράτος. Και δεν αγόραζε κανένας. Και τότε υπήρξε ο γενικευμένος πανικός. Ξαφνικά ο τότε πρωθυπουργός και ο τότε υπουργός Οικονομικών ανακάλυψαν ξαφνικά την κρίση. Και αποδείχτηκε αυτό που γνωρίζαμε όλοι όσοι τουλάχιστον μελετούσαμε τα στοιχεία, ότι ο βασιλιάς είναι θεόγυμνος. Και αποδείχτηκε όχι μόνο αυτό αλλά και ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ανάταξης ή αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους. Γιατί στην τελευταία 10ετία, στη 10ετία του ευρώ, ο συνολικός δανεισμός του ελληνικού κράτους ήταν 490 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά ξέρετε τι πληρώσαμε; 450 δισεκατομμύρια πληρώσαμε εξυπηρέτηση χρέους. Δηλαδή μέσα σε μια 10ετία πληρώσαμε 1,5 φορά το χρέος που είχαμε στις 31/12/2009, (340 δις Χ 1,5 = περίπου 500) Και μένουν άλλα 40. Από αυτά τα 40 περίπου τα 18 με 20 είναι το συσσωρευμένο έλλειμμα 10ετίας του κρατικού προϋπολογισμού. Και τα υπόλοιπα 20 δεν ξέρουμε που πήγαν. Δεν ξέρουμε. Γιατί υπολογιστικά βγαίνει το νούμερο αλλά δεν υπάρχει αιτιολόγηση. Κάποιοι τα πήραν. Ποιοί τα πήραν; Το ψάχνουμε!

Λοιπόν, τι έγινε τώρα; Όταν κινδύνευε η χώρα, και βρέθηκε πλέον, αποκαλύφθηκε, το καθεστώς χρεοκοπίας της, η ευρωζώνη κλονίστηκε διότι εάν προχώραγε η χώρα, όπως είχε κάθε δικαίωμα να το κάνει, η συνθήκη της Λισαβόνας της το επέτρεπε, να προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση των χρεών της εκείνη τη στιγμή, δεν θα μπορούσε κανείς να την σταματήσει. Και δεν θα μπορούσε να την σταματήσει για τον εξής απλούστατο λόγο. Όταν δανείζεις ιδιώτη ή επιχείρηση, νοικοκυριό ή επιχείρηση και δεν μπορεί να πληρώσει τι κάνεις; Τον βάζεις σε εκκαθάριση, του παίρνεις τα περιουσιακά και τελειώσαμε. Στο κράτος δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των δανειστών κρατών από τον 19ο αιώνα. Τι γίνεται αν αποφασίσει το κράτος να μην πληρώσει; Δεν μπορείς να του κάνεις εκκαθάριση. Δεν μπορείς να του απαιτήσεις την περιουσία σαν δανειστής.

Γιατί; Γιατί έχει ασυλία λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Έτσι λένε οι νομικοί. Και αυτό είναι στο διεθνές δίκαιο, στον σκληρό πυρήνα του διεθνούς δικαίου. Το ήξεραν αυτό στην ευρωζώνη, οπότε τι κάνανε; Καλέσανε τα πολιτικά κόμματα στην έδρα, στις Βρυξέλλες, τις ηγεσίες, της τότε κυβέρνησης και της μελλοντικής κυβέρνησης και τους είπαν “εδώ είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση, προέχει το ευρώ”. Και επειδή πίσω από την Ελλάδα έρχονταν και άλλοι, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, είπαν «πρέπει να φτιάξουμε έναν μηχανισμό άμεσα που να μην επιτρέπει στα κράτη και στους λαούς φυσικά να επιβάλλουν είτε διαγραφή, είτε ρυθμίσεις ή οτιδήποτε μονομερώς για να χάσουν τα λεφτά τους οι τράπεζες».

Και έτσι στήσανε την ιστορία στην Ελλάδα γιατί ξέρανε ότι έχουμε τόσο εθελόδουλο πολιτικό σύστημα που μπορούν να επιβάλλουν ότι γουστάρουν εδώ. Και έτσι έγινε η μεταβολή, η πολιτική μεταβολή. Φυσικά επειδή κανένας δεν κάνει τίποτα με το αζημίωτο στήθηκε αυτή η λεηλασία των spreads, επιτοκίων και όλα αυτά τα πράγματα που είδαμε εκείνους τους μήνες και που απέφεραν στους κερδοσκόπους περίπου 17 δισεκατομμύρια κέρδη και από εκεί και πέρα άρχισε το γαϊτανάκι του να πάμε στο μηχανισμό στήριξης. Βεβαίως ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ δεν έχει καμία σχέση με το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Εκεί λοιπόν κάνανε το εξής. Αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν να βάλουν σε εφαρμογή το μνημόνιο αλλά την δανειακή σύμβαση. Με την δανειακή σύμβαση λοιπόν εξαναγκάσανε τη κυβέρνηση, “εξαναγκάσανε” τρόπος του λέγειν. Επειδή τυχαίνει λόγω επαγγέλματος να γνωρίζω και στελέχη του ΔΝΤ, γελάγανε τις μέρες εκείνες. Μου λέγανε ότι δεν είχαν προφτάσει να στείλουν τη δανειακή σύμβαση και είχε γυρίσει πίσω υπογραμμένη Ή τα ίδια στελέχη πιστεύανε ότι θα υπήρχε διαπραγμάτευση γι’ αυτό ήταν ακραία η διατύπωση της δανειακής σύμβασης με σκοπό να κοπούνε κάποιες, οι πιο ακραίες εκδοχές, μέσα από μια διαπραγμάτευση. Δεν υπήρξε τίποτα, υπογράφτηκε αβλεπί. Και γράφτηκε στον διεθνή τύπο άλλωστε πολύ έντονα, κάποιοι οικονομικοί αναλυτές είπαν “τι σόι κυβέρνηση έχετε στην Ελλάδα”.

Η δανειακή σύμβαση λοιπόν προβλέπει, το πρώτο πράγμα που προβλέπει είναι ότι η Ελλάδα αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται της ασυλίας λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας. Στις 6 Μαΐου του 2010 ψηφίζεται ο νόμος του μνημονίου από την Ελληνική Βουλή και δυο μέρες μετά, στις 8 Μαΐου, με τροπολογία σεψηφισμένο νομοσχέδιο της Βουλής, δίνεται το δικαίωμα μόνο με την υπογραφή του υπουργού να ισχύει η δανειακή σύμβαση. Βεβαίως όσο γνωρίζω εγώ που ασχολούμαι περίπου μια 10ετία με τα ζητήματα αυτά σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχει παρόμοιο συμβάν ή τέτοια δανειακή σύμβαση όχι μόνο στα ελληνικά χρονικά αλλά και στα διεθνή χρονικά από τις αρχές του 19ου αιώνα, δεν υπάρχει κράτος ακόμα και αποικία που να έχει υπογράψει τέτοιο πράγμα.

Ο Τσολάκογλου στις δίκες του 46, στις δίκες δοσιλόγων του 46, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα ότι “εγώ όταν μου ζητήθηκε από τους χιτλερικούς, από τους ναζί, να υπογράψω τη κατάλυση του ενιαίου και αδιαίρετου της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, παραιτήθηκα”. Αυτό είναι γεγονός. Δεν τον κάνει φυσικά λιγότερο δοσίλογο Αλλά τουλάχιστον ακόμα και αυτός είχε τσίπα. Και ‘δω μιλάμε, σε ομαλές συνθήκες, υπό καθεστώς υποτίθεται κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έχουμε κυβέρνηση εκλεγμένη από την χώρα που παρέδωσε το σύνολο της χώρας στους ξένους δανειστές.

Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό στη πράξη;

Πρώτον. Παραιτήθηκε η χώρα από όλα τα φυσικά δικαιώματα που έχει ένας οφειλέτης απέναντι στο δανειστή του. Ακόμα και αυτά που έχει ένα φυσικό πρόσωπο.

Δεύτερον. Με βάση τη δανειακή σύμβαση στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να πάει σε τρίτες πηγές να αναζητήσει τα χρήματα και να ξεχρεώσει τους δανειστές. Δηλαδή αν είχαμε μια κυβέρνηση που διεκδικούσε το κατοχικό δάνειο από τους Γερμανούς, που είναι άμεσα απαιτητό, και συμφωνούσε η γερμανική κυβέρνηση να μας δώσει το κατοχικό δάνειο, τα 160 περίπου δισεκατομμύρια που υπολογίζουμε ότι είναι η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου, δεν θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ξεχρεώσουμε τους κυρίους αυτούς.

Τρίτον. Οι δανειστές έχουν όμως το δικαίωμα, μερικά ή ολικά, να εκχωρήσουν τις δικές τους χρεωστικές απαιτήσεις σε τρίτους απέναντι στην Ελλάδα. Και σας λέω ένα σενάριο το οποίο αναφέρουν πάρα πολλοί ειδικοί. Ακραίο σενάριο, όντως, αλλά δεν είναι απίθανο, γιατί το έχουν υπογράψει αυτό το πράγμα. Και λέει ότι… το έχει πει ο κύριος Κασιμάτης, το έχω ακούσει και από τον κύριο Χρυσόγονο συγκεκριμένα, συνταγματολόγοι και οι δυο. Λοιπόν είπαν το εξής. Μπορούν να δώσουν τις χρεωστικές απαιτήσεις, πχ να δώσει η Ολλανδία τις χρεωστικές της απαιτήσεις απέναντι στην Ελλάδα στην Τουρκία, να έρθει η Τουρκία, να δεσμεύσει την Ακρόπολη και να τοποθετήσει την τούρκικη σημαία στην Ακρόπολη. Διότι παραίτηση από την ασυλία λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας σημαίνει ότι παραιτείσαι από την δημόσια περιουσία του κράτους από το σύνολο της εθνικής επικράτειας, από το εθνικό έδαφος. Παραιτείσαι από την ιδιωτική περιουσία των πολιτών σου. Και παραιτείσαι ακόμη και από τη δυνατότητα να μην υπάρξει δέσμευση ή υποθήκευση ακόμα και στον οπλισμό της χώρας. Αυτό το πράγμα είναι πρωτοφανές. Γι’ αυτό βγήκαν πάρα πολλοί αναλυτές στον κόσμο και νομικοί και λέγανε, συγκεκριμένα εγώ θυμάμαι έναν Αμερικανό χρηματιστή, ο οποίος είχε γράψει τότε στους New York Times ένα άρθρο λέγοντας “υπογράφει την εθνική της αυτοκτονία η χώρα”.

Τέταρτον και το χειρότερο. Με βάση τα διεθνή ήθη και έθιμα, στις διεθνής αγορές η δανειακή σύμβαση αυτή εμπίπτει στο περίφημο “ίσοι όροι ανάμεσα στους δανειστές”. Δηλαδή ότι ισχύει για έναν δανειστή υποχρεωτικά ισχύει για όλους είτε έχουν υπογράψει την δανειακή σύμβαση είτε όχι. Αν την εκτελέσεις δηλαδή μέχρι το τέλος αυτή τη δανειακή σύμβαση, τότε οποιοσδήποτε δανειστής του ελληνικού κράτους μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως νομικό προηγούμενο και να απαιτήσει τις ίδιες ρήτρες, τις ίδιες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι του, έστω και αν δεν συμπεριλαμβανόταν στην δανειακή σύμβαση. Αυτό λέγεται Pari Passu είναι ένας νομικός όρος που σημαίνει «ότι ισχύει για τον ένα, ισχύει για όλους».

Αυτό το πράγμα λοιπόν δεν έπρεπε να το μάθουμε εμείς, ούτε και η Βουλή βέβαια, γι’ αυτό και δεν πήγε ποτέ στη Βουλή, πήγε μόνο στη προπαρασκευαστική της Βουλής και έμεινε εκεί. Βεβαίως στη Βουλή μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο, είναι αναρτημένο πλέον. Δεν έχει κυρωθεί αλλά, με βάση το τι έχουν αποφασίσει, ισχύει γιατί εκτελείται.

Με βάση αυτά λοιπόν εφαρμόσανε τη πολιτική του μνημονίου η πολιτική του οποίου είχε σχεδιαστεί εξ’ αρχής όχι τόσο για να δημιουργήσει τα πλεονάσματα εκείνα για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πληρώνονται. Κάθε χρόνο η εξυπηρέτηση του χρέους μας κοστίζει 35 με 40% του ΑΕΠ. Αυτό το πράγμα δεν γίνεται να πληρωθεί. Είναι αδύνατο. Το ξέρανε. Και εφόσον λοιπόν το ξέρανε τι έπρεπε να γίνει;

Αν μας λέγανε το Γενάρη του 2010 “Θα βάλω χέρι στη δημόσια περιουσία”, θα ξεσηκωνότανε όλος ο κόσμος. Οπότε τι κάνανε; Έφεραν ολόκληρο τον κόσμο στην απόγνωση, στην απελπισία, μεροδούλι μεροφάι, να σκέφτεται την ανεργία, το αν θα μπορεί να επιβιώσει αυτός, το παιδί του, η οικογένεια του αύριο και να του θέσουν το εξής δίλλημα, αυτό που είπε ο κύριος Όλι Ρεν πριν 3 βδομάδες μετά την 11η του Μάρτη που αποφασίστηκε η εκποίηση των 50 δις της δημόσιας περιουσίας. Τι είπε; “Ή πουλάτε ή χάνετε τους υπόλοιπους μισθούς της 10ετίας”. Αυτό ήταν το δίλλημα των τοκογλύφων. Ή πουλάτε ή χάνετε ότι έχει μείνει από συντάξεις και μισθούς. Να εξαναγκάσουν το λαό να πει “Ας τα κομμάτια, πούλα κάτι, προκειμένου να μην χάσω και ότι μου έχει απομείνει”. Και την ίδια ώρα ένα ολόκληρο σύστημα προπαγάνδας προσπαθεί να πείσει το λαό ότι είμαστε πάμπλουτη χώρα ρε παιδιά. Έχουμε πετρέλαια… Σαουδική Αραβία έχουμε πυρηνικά, έχουμε ιστορίες, πλουτώνιο, χρυσάφια… Τι είναι τώρα να δώσουμε 350 δισεκατομμύρια που είναι το χρέος; Ενώ στη πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Λοιπόν, από κει και πέρα η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Σε 8 μήνες εφαρμογής του μνημονίου είχαμε υποχώρηση μιας 10ετίας στην ελληνική οικονομία και τα εισοδήματα κατέληξαν στο 1974 σε πραγματικούς όρους. Τα επόμενα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και πολύ χειρότερα από αυτό που έχουμε πληρώσει. Είμαστε στη προκαταρκτική διαδικασία.

Κατά τη γνώμη μου αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι ένα πραγματικά, αυθεντικά, ρωμαλέο παλλαϊκό μέτωπο που θα απαιτήσει τον επαναπροσδιορισμό όλων των πολιτικών συνθηκών στη χώρα. Δηλαδή την ανατροπή του πολιτικού συστήματος και τη δημιουργία νέων προϋποθέσεων μιας νέας εξουσίας που θα επιβάλλει:

Την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και το σύνολο του οικοδομήματος που στήθηκε πάνω σ’ αυτή ώστε να μπορεί να γλυτώσει την αγχόνη και το δόκανο ο ελληνικός λαός και να οικοδομήσει μια νέου τύπου πορεία για το τόπο. Μια νέου τύπου εξουσία που αντανακλά και πρέπει να αντανακλά τα πραγματικά συμφέροντα του μόνου αυθεντικού εκφραστή αυτού του τόπου που είναι αυτός που τον ποτίζει με τον ιδρώτα του.

Με αυτό το πράγμα θέλω να κλείσω, Κοιτάξτε. Οι εποχές που αναθέταμε σε κάποιους άλλους την διοίκηση και την κυβέρνηση της χώρας τελειώσανε ανεπιστρεπτί. Τελειώσανε ανεπιστρεπτί. Είναι πολύ σοβαρό το μέλλον της χώρας το μέλλον των παιδιών μας και των οικογενειών μας για να το αναθέσουμε σε τρίτους σωτήρες.

Ή εμείς ή κανένας.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

24 σχόλια :

 1. https://www.youtube.com/watch?v=5D6XSLbGF3o

  ΕΠΑΜ, Σπ. Στάλιας: Η Πολιτική Οικονομία του Εθνικού Νομίσματος
  Σπύρος Στάλιας: οικονομολόγος Ph.D, πρώην διοικητής του Ο.Λ.Π. και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Ε.ΠΑ.Μ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο πρωθυπουργός κ, Τσίπρας να το διαβάσει , ή μάλλον να το μελετήσει αυτό το άρθρο πολύ σοβαρα και μετά να καλέσει τους ανεύθυνους που έχει δίπλα του, να τους θέσει τα πράγματα ωμά και να αποφασίσουν για το αύριο της χώρας, χωρίς άλλες κοροιδίες και μεγάλα ΘΑ,
  Εάν δεν το κάνουν,και συνεχίζουν να μας δουλεύουν, τότε πολύ φοβάμαι, για την επανάληψη των νέων Οκτωβριανών
  στην Ελλάδα,
  Η ζωή των Ελλήνων έχει φτάσει στο απροχώρητο,
  Και για να μην ξεχνιόμαστε, οι καταθέσεις στο Εξωτερικό πολιτικών και μη,είναι πάνω από ένα ΤΡΙΣ ευρώ, και ο Λαός στενάζει,
  κύριε Πρωθυπουργέ ο λόγος σε σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν υπαρχει αλλη χρεωκοπια!
   600 δις εχει η ελλαδα καβατζα γυφτικη

   Διαγραφή
  2. ΕΡΙΞΕ ΚΗΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΨΩΡΡΙΑΡΗ ΤΟΝ ΓΥΦΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΙΥ ΤΟ ΦΥΣΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ!

   Διαγραφή
  3. ΕΠΟΜΕΝΟ ΗΤΑΝ,ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΑΧΑ ΠΗΡΕ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΠΟΥ ΤΙ ΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ??

   ΜΗΠΩΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...

   ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΩΝ ΧΡΕΩΝ ΣΕ ΕΦΟΡΙΑ,ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ,ΤΡΑΠΕΖΕΣ,ΔΕΗ,ΔΗΜ.ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ??

   ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ,ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΜΕ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΑ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΘΑΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ,Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΕΒΑΛΕ ΤΟΝ ΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ...

   Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΕΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΗ ΜΑΣ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 200 ΧΡΟΝΩΝ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΑΚΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ..."ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ"!!!

   Διαγραφή
  4. ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΤΕ ΟΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΦΕΣΕΩΣ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΡΙΝ ΤΟ 2030....

   ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΟΤΑΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΕΣΗΣ 17/5 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΟΥΤΟΥ.....

   ΒΡΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΓΜΤ....

   Διαγραφή
  5. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΥΡΩΜΕΝΑ ΖΩΟ ΜΕ ΤΑ 4 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΗΔΗ!
   ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΛΕΣ ΡΕ ΒΛΗΜΑ? ΠΟΥ ΘΑΑΑΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΒΩΣΝΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ Ο ΓΥΦΤΟΣ? Η ΑΠΟ ΤΑ ΦΙΛΛΙΠΙΝΕΖΙΚΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΟΣΤΑΡΕΤΕ ΣΤΟΝ ΑΛΦΕΙΟ?

   Διαγραφή
  6. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΡΧΗΓΟΙ!

   Διαγραφή
  7. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΡΧΙΔΙΩΝ Ο ΓΥΦΤΟΣ?
   5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΕ ΜΟΝΟΛΟΓΟΥΣ ΠΑΝΤΑ! ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΟΝ ΘΕΜΟ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΞΕΧΑΣΕΙ!!!!!!!
   ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΖΩΑ!

   Διαγραφή
  8. ΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 12ΘΕΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ! ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΥΦΤΙΚΗ ΑΡΧΙΔΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΟ ΓΥΦΤΟ ΠΟΥ ΠΟΥΣΤΑΡΕΤΕ

   Διαγραφή
  9. ΤΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΔΗΕ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

   Διαγραφή
  10. ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΩΝ 8 ΕΤΩΝ ΣΤΟ ΓΥΦΤΟΖΕΥΓΑΡΟ!!!!ΓΥΦΤΕ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΚΗΔΕΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ!!!!!!
   ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟ ΑΡΧΙΔΙ Ο ΨΕΥΤΟΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Ο ΨΥΧΑΣΘΕΝΗΣ ΠΙΥ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΤΙΣ 21 ΤΟΥ ΜΗΝΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΓΥΦΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ?????
   ΞΕΚΙΝΑΕΙ Ο ΓΟΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ 12ΘΕΑ ΖΩΑ

   Διαγραφή
  11. Ανώνυμος21 Ιουλίου 2017 - 7:55 μ.μ.
   ΑΝΤΕ ΝΤΕΕΕ ΤΣΑΠΕΛΟΦΑΓΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΘΩΟΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΙΚΟ ΣΩΡΡΑ? ΚΑΛΑ ΦΑΜΙΛΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΤΥΧΕΙ Ε? ΧΡΑΠ ΧΡΟΥΠ ΑΠΟ 8 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΣΥΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΑΠΑΤΕΩΝΑ ΜΟΥΓΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΕΡΗΣΗ ΠΟΛΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΤΙ ΕΙΑΙ ΑΥΤΟΙ ΡΕ? ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ? ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΝΚΟΣ ΛΕΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΞΕΥΤΕΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΝΑ ΘΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΑΝ ΨΑΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΓΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΥΧΗΣ ΚΟΠΕΛΑΣ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΖΟΥΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑ ΩΩ ΡΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΣΑΠΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ.

   Διαγραφή
  12. ΩΩΩΩΡΕΕΕΕΕ ΤΙ ΨΩΛΙΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΣΤΟΝ ΓΥΦΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟΓΥΦΤΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ

   Διαγραφή
  13. ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ, ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ "ΑΠΟΦΑΣΗ" ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ. ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΑΠΑΔΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΣΟΝΟΙ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ, ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΑΤΟΙ, ΟΙ ΤΑΤΙΑΝΕΣ, ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΤΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑΔΕΡΦΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΝΑΦΙ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΛΗΣΤΡΙΚΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΣ ΠΟΥ ΛΥΜΑΙΝΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. ΡΕ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΓΙΑ ΟΣΟ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΜΕΤΑ ΘΑ ΣΑΣ ΣΕΝΤΡΑΡΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΕΟΝ. ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΡΕ ΗΛΙΘΙΟΙ ΠΟΙΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ "ΕΦΑΓΕ" Ο ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ? ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΙΟΥΣ "ΕΒΡΑΙΟΥΣ" ΕΒΑΖΕ ΣΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΟ "Κ.Ι.Σ." ΚΑΙ ΤΟΥΣ "ΕΔΙΝΕ" ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ? ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΡΕ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΑΜΟΣΑΥΡΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΤΟΥ 2001. ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ "ΞΕΡΕΙ" ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΚΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΟ ΓΡΑΣΣΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΜΙΣΩ ΚΑΝΕΝΑΝ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΤΣΙΤΩΝΕΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥΣΤΗΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ, ΤΑ ΒΛΕΠΩ ...ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΠΙΟΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΒΛΑΜΕΝΑ ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΑΤΕ, ΜΕ ΤΙΣ "ΤΣΑΠΕΛΕΣ" ?

   Διαγραφή
  14. ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΜΟΕΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ! ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΑΠΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ!
   ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΑΦΕΛΩΝ ΜΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΒΩΣΝΥ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΛΙΠΙΝΕΖΙΚΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΠΖΑΡ

   Διαγραφή
  15. 12ΘΕΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΓΥΦΤΙΚΕΣ ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΑΠΗΡΟ ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΟ ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΙΟΛΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟΓΥΦΤΙΣΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΣ ΚΑΙ ΤΡΙΣ!
   ΘΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ 12ΘΕΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΣΟΡ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ

   Διαγραφή
  16. ΓΥΦΤΕ ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΕΧΕΙΛΩΜΕΝΗ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΚΑΠΟΤΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΕΙ ΤΖΑΚΥ ΨΩΡΡΙΑΡΑ

   Διαγραφή
 3. ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΠΗΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ;;; ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΔΑΗ ΕΛΛΗΝΑ. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΕΛΕΓΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ: "Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣΑΕΙ ΤΑΡΑΜΑ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στον, 8,22 μμ, Εσύ που γνωρίζεις την αλήθεια δεν έχεις παρά να τη δημοσιεύσεις, και θα συν κριθεί,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΒΡΩΜΟΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΓΥΦΤΟΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΙΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΦΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΑΝΟΓΥΦΤΙΣΑ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΤΟ ΙΚΑ ΤΟ ΘΕΣΠΙΣΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ. ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ;
  ΜΗΠΩΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ΄;
  ΜΗΠΩΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΣΑ ΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;
  ΜΗΠΩΣ ΠΟΛΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΕΘΝΑΡΧΗς ΚΑΡΑΜΑΝ ΑΛΗΣ ΕΠΕΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝ ΧΡΕΟΣ !!!!!!
  ΑΡΓΡΟΓΡΑΦΕ ΑΣΤΗΧΙΩΤΕ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΕ ΤΙΣ @@@ΚΑΚΙΕΣ ΣΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΛΑΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
  ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΑ! ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ...ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ!!!
  ΑΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ Ο ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ BUSINESS ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.ΜΕΤΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ.ΑΦΟΥ Η ΠΕΡΙΣΣΟΣ Α.Ε.ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.
  ΤΙ ΚΑΘΕΣΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ;ΑΝΤΕ ΤΡΑΒΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΜΠΥΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 11,50. μμ Το κεφάλι σου είναι τελείως άδειο

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]