Πρθ. Moραβιέτσκι: “Τα σύνορα δεν είναι απλώς μια γραμμή, εκατομμύρια Πολωνοί έδωσαν τη ζωή τους για να τα προστατεύσουν¨

Η μεταναστευτική κρίση βαθαίνει στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας

Τη Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου, χιλιάδες μετανάστες πραγματοποίησαν πορεία από τη Λευκορωσία προς τα πολωνικά σύνορα, προκαλώντας τη λήψη έκτακτων μέτρων στις μεθοριακές περιοχές της Πολωνίας. Οι πολωνικές δυνάμεις συνοριακής ασφάλειας τέθηκαν σε επιφυλακή όταν οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι κινούνταν αποκλείοντας την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων προς τη συνοριακή πύλη Bruzgi στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, πλησίασαν τα σύνορα.

Η πολωνική κυβέρνηση οδήγησε μια ειδική δύναμη 30.000 ατόμων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σύμφωνα με την είδηση του Ταρίκ Ντεμιρκάν από το BBC-τουκικά, σε κυβερνητική δήλωση που έγινε μετά την έκτακτη συνεδρίαση της μεταναστευτικής κρίσης το μεσημέρι, η Πολωνία ανέφερε ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα σύνορά της. Τονίστηκε ότι εάν οι μετανάστες πιέσουν τις συνοριακές πύλες, τα γεγονότα θα κλιμακωθούν και ενδέχεται να υπάρξουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Ταυτόχρονα με αυτή την ανακοίνωση, η πολωνική κυβέρνηση έστειλε επίσης ενισχύσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Morawieczki είπε, “Τα πολωνικά σύνορα δεν είναι απλώς μια γραμμή στον χάρτη, εκατομμύρια Πολωνοί έδωσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν αυτά τα σύνορα. Θα διατηρήσουμε αυτή την αποφασιστικότητα, κανείς δεν θα μπορεί να διασχίσει τα σύνορα χωρίς άδεια”.

Εκτός από την Πολωνία, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε και η λιθουανική κυβέρνηση, όπου και συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτροπή της εισόδου παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Γιατί οι παράνομοι μετανάστες προτιμούν τη Λευκορωσία;

Η μεταναστευτική κρίση βαθαίνει στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν ειδήσεις πως μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν άλλαξαν ρότα και και ότι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Ρωσίας, Τουρκίας και Λευκορωσίας. Οι μετανάστες, που έχουν κατασκηνώσει σε δασικές περιοχές στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας για εβδομάδες, αναμένεται να κινηθούν πριν από το χειμώνα.

Πίσω από το γεγονός ότι οι παράνομοι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στα σύνορα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προτιμούν τη Λευκορωσία αντί για τα σύνορα Ιταλίας ή Τουρκίας-Ελλάδας, βρίσκεται ότι αυτή η χώρα δεν έχει προβλήματα βίζας με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Επίσης μετά τις εντάσεις του Λευκορώσου ηγέτη Λουκασένκο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι γνωστό πως επιδιώκει να φέρει την ΕΕ σε δύσκολη θέση. Δεν είναι μυστικό ότι ο Λουκασένκο αποφάσισε να παίξει το «προσφυγικό χαρτί» για να φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επικρίνει και επιβάλλει κυρώσεις στις αυταρχικές συνθήκες της Λευκορωσίας

https://www.cnnturk.com/dunya/polonya-belarus-sinirinda-gocmen-krizi-derinlesiyor?utm_source=insider&utm_medium=web_push&utm_campaign=11.30_polonya_belarus&webPushId=MTE5MjAy&page=5

9/11/2021

loading...