Το παραμύθι για τη σωτηρία της χώρας με διοικητικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του κράτους

Θεόδωρος Κατσανέβας 

Το κεντρικό επιχείρημα των υποστηρικτών της παραμονής μας στην ευρωζώνη είναι ότι, το πρόβλημα της χώρας θα λυθεί αν
προχωρήσουμε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις με την προώθηση του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση επαγγελματικών προνομίων, μονοπωλίων και όποιων εργασιακών προνομίων έχουν παραμείνει, με την ορθολογική λειτουργία και αποτελεσματική διαχείριση του ευρύτερου κράτους.

Αναμφίβολα, ο εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης είναι αναγκαίος για την πρόοδο της χώρας. Όμως, ακόμα και με τις πλέον επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις για διοικητικό εκσυγχρονισμό, και πάλι δεν σώζεται η χώρα αν δεν λυθεί το πρόβλημα του χρέους και της ακραίας υφεσιακής πολιτικής με ένα υπερτιμημένο νόμισμα όπως είναι το ευρώ. Και σε τελευταία ανάλυση, αν δεν υπάρχει έλεγχος στην ασκούμενη νομισματική πολιτική προς όφελος της χώρας.

Έχει απόλυτα και αναμφισβήτητα τεκμηριωθεί από σοβαρές επιστημονικές  μελέτες  και ειδικότερα από τον ΟΟΣΑ ότι, οι όποιες μεγαλύτερες δυνατές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιτευχθούν όπως αυτές που αναφέρθηκαν ποιο πάνω, μπορούν να επιτύχουν ετήσια ανάπτυξη μόλις 1% του ΑΕΠ.
Με απλά λόγια, με δεδομένη την παραμονή μας μέσα στην ευρωζώνη, αν υποτίθεται ότι καταφέρουμε ως δια μαγείας να γίνουμε από την μια μέρα στην άλλη, κράτος τύπου Ελβετίας ή Σουηδίας, και πάλι το μόνο που θα πετύχουμε είναι ετήσια ανάπτυξη της τάξης  του 1% ετησίως !
Οι ενδιαφερόμενοι για να ψάξουν περισσότερο το θέμα και να πειστούν για του λόγου το αληθές, μπορεί να προσφύγουν στην ακόλουθη έκθεση του ΟΟΣΑ  : Buis,R., Duval,R.( 2011). Raising potential growth after the crisis : A quantitative assessment of the potential gains from structural reforms in the OECD area and beyond. OECD Economic Department. Working paper No 35), καθώς και στο πρόσφατο βιβλίο με επικεφαλής τον διαπρεπή  οικονομολόγο Dany Rodrik :  Rodrik D, McMillan Μ, Sepulveda C ed . Διαρθρωτική Αλλαγή. Θεμελιώδη Στοιχεία και Ανάπτυξη: Πλαίσιο και Μελέτες Περιπτώσεων .Washington, DC: Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Επισιτιστική Πολιτική. 2017. PDF
Έτσι για να τελειώνουμε με όσους φορείς και Πρέσπα προβάλουν την δήθεν προσωπική τους εξυπνάδα,ικανότητα, γενναιότητα, γοητεία  και καπατσοσύνη  ως το ελιξίριο για τη σωτηρία της χώρας. Αυτό ισχύει για όλα τα κόμματα της μνημονιακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που ομνύουν στο ευρώ αλλά και στους πολλούς  «μαϊντανούς-σωτήρες» που δημιουργούν άπειρα προσωποπαγή κόμματα ή περιφέρονται στα ΜΜΕ με το ίδια κοινότοπα επιχειρήματα. Υποστηρίζουν ότι, μπορούν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό όπου έχουν αποτύχει όλοι οι άλλοι και  αυτοπροβάλλονται ως σωτήρες-ασώματες κεφαλές, με σκοπό να χωθούν στο σύστημα και να πάρουν μερτικό από τις καρέκλες της δοτής εξουσίας που μοιράζει το Βερολίνο. Χορεύουν όλοι τους στον ίδιο ευρωραγιάδικο σκοπό. Είναι όλοι τους για γέλια και για κλάματα.
Αλλά και κάποιοι αφελείς ρομαντικοί που δημιουργούν ξεκομμένες αντιμνημονιακές πολιτικές κινήσεις, ομάδες και ομαδούλες, αλλά  χωρίς πρόθεση σύγκρουσης με την ευρωκατοχή, όχι μόνο δεν έχουν απολύτως καμιά τύχη αλλά σε τελευταία ανάλυση βοηθούν το καθεστώς. Λειτουργούν ως βαλβίδες εκτόνωσης των αγανακτισμένων πολιτών οι οποίοι διοχετεύουν την ενέργειά τους σε στείρες κατευθύνσεις. Έτσι, η ευρωκατοχή και το δίδυμο αδελφάκι της το μνημόνιο της καταστροφής, κερδίζουν χρόνο. Και οδηγούν τη χώρα στον Καιάδα.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Βρε κατσανεβάκο, τι θέλεις και γράφεις και στο διαδίκτυο; Γρατζούνα καλύτερα την κιθαρούλα σου, σιγοτραγούδησε και κανένα τραγουδάκι και άστα αυτά για άλλους που δεν ήταν ΠΑΣΟΚ....! Το ότι ανήκες σ΄αυτό το κόμμα μας φτάνει. Αντε λοιπόν φεύγα, ακόμα εδώ είσαι;.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΒΛΑΚΕΣΤΑΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ.......

   Διαγραφή
  2. Ευριπίδης Μπίλλη
   Προς εξυπνοτατον ανώνυμο
   Αποτελεί ίδιον του χειροτέρου φασισμού το να θέλει κανείς να φιμώσει κάποιον. Και μάλιστα έναν Καθηγητή ΑΕΙ που δείχνει να ενδιαφέρεται για τον τόπο. Ούτε η νεοναζιστική κατοχή δεν το κάνει αυτό θέλοντας να δείξει ότι δήθεν υπάρχει δημοκρατίας.
   Τα επιχειρήματα απαντώνται με επιχειρήματα και όχι με παιδιάστικη ειρωνεία ή ανώνυμες ύβρεις.
   Για την ουσία τώρα. Κάθε όχι στρατευμένος στην κατοχή οικονομολόγος ή όχι και με απλή λογική γνωρίζει, ότι χωρίς ρευστότητα στην αγορά και συνεπώς χωρίς αγοραστικό κοινό, γιοκ ανάπτυξη. Γιατί όπως είπε κάποτε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κάθε επένδυση για να μπορεί να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό πρέπει το 60% αυτώ που παράγει να διατίθεται μέσα στη χώρα.
   Πράγμα που με την κλοπή των συντάξεων και τον «μηδενισμό» των μισθών είναι αδύνατο.
   Βάλτε και το ληστρικό φορολογικά για να δείτε πόσο δίκαιο έχει Καθηγητής Κατσανέβας.
   Αναμένω επίσης τις ανώνυμες ύβρεις του ανώνυμου.

   Διαγραφή
  3. Αρχιβλακέστατε 2:06. Το σχόλιο του 2:39 για απάντηση στην τύφλα σου...

   Διαγραφή
  4. ΑΣΕ ΤΟΝ 2:39...........KAI TA ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ.
   ΕΣΥ ΔΩΣΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ.
   ΠΛΗΘΥΝΤΙΚΑ ΒΛΑΚΑΣ ΜΟΝΟ ΑΠΑΝΤΑ ΔΙΑ ΓΝΩΜΗΣ ΑΛΛΟΥ..........
   Διαγραφή
 2. Ευριπίδης Μπίλλη
  Αποτελεί ίδιον του χειροτέρου φασισμού το να θέλει κανείς να φιμώσει κάποιον. Και μάλιστα έναν Καθηγητή ΑΕΙ που δείχνει να ενδιαφέρεται για τον τόπο. Ούτε η νεοναζιστική κατοχή δεν το κάνει αυτό θέλοντας να δείξει ότι δήθεν υπάρχει δημοκρατίας.

  Τα επιχειρήματα απαντώνται με επιχειρήματα και όχι με παιδιάστικη ειρωνεία ή ανώνυμες ύβρεις.

  Για την ουσία τώρα. Κάθε όχι στρατευμένος στην κατοχή οικονομολόγος ή όχι και με απλή λογική γνωρίζει, ότι χωρίς ρευστότητα στην αγορά και συνεπώς χωρίς αγοραστικό κοινό, γιοκ ανάπτυξη.

  Γιατί όπως είπε κάποτε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κάθε επένδυση για να μπορεί να αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό πρέπει το 60% αυτώ που παράγει να διατίθεται μέσα στη χώρα.
  Πράγμα που με την κλοπή των συντάξεων και τον «μηδενισμό» των μισθών είναι αδύνατο.
  πιτυγχάνεται η ρευστότητα με σταδιακή επαναφορά μισθων και συντάξεων μια προφανής απάντηση υπάρχει.

  Βάλτε και το ληστρικό φορολογικά για να δείτε πόσο δίκαιο έχει Καθηγητής Κατσανέβας.

  Αναμένω επίσης τις ανώνυμες ύβρεις του ανώνυμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΠΟΙΑ ήταν τα κατορθώματα του κύριου καθηγητή, όταν στην παντοδυναμία του πεθερού του ήταν Υπουργός,
  Μήπως θυμάται πόσα άρπαξε από αυτή τη τότε λεηλασία του Ανδρέα για το προσωπικό του όφελος;
  Αυτά, που λέει τώρα δεν τα γνώριζε τότε; ΄η είχε αφοσιωθεί στο γέμισμα της τσέπης του , δεν τον ενδιέφερε το σήμερα;
  κύριε ΚΑΤΣΑΝΈΒΑ,σου δόθηκε η μεγάλη ευκαιρία,
  Τα κονόμησες, τα έβγαλες στο Εξωτερικό και τώρα μας πουλάς Φιλοσοφία Ντροπή σου. Καταστρέψατε ενα λοά και τώρα μιλάτε για σωτηρία χωρίς να αισθάνεστε ίχνος ντροπής, αίσχος κύριε Κατσανέβα αισχος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]