Σέρβος Αντιπρόεδρος: «Ήδη έχουμε Γ’ ΠΠ και διεξάγεται στο ουκρανικό έδαφος – Όλοι έχουν επιλέξει με ποια πλευρά είναι»

«Οι Αμερικανοί μας προειδοποιούν πως αν δεν στραφούμε κατά της Ρωσίας δεν θα αναπτυχθούμε»

Ο πλανήτης βρίσκεται ήδη σε καθεστώς Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που λαμβάνει χώρα προς το παρόν στο ουκρανικό έδαφος και όλοι έχουν επιλέξει ήδη πλευρά δήλωσε σήμερα ο Σέρβος Αντιπρόεδρος και ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Η ουκρανική σύγκρουση είναι ένας ακόμη παγκόσμιος πόλεμος, το ιδιαίτερο είναι ότι οι ένοπλες ενέργειες γίνονται σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Ουσιαστικά σχεδόν όλος ο κόσμος βρίσκεται στη μία ή στην άλλη πλευρά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Στον ΟΗΕ υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας ομάδας φίλων του ενός ή του άλλου.

Αποφεύγουμε να λάβουμε μέρος σε τέτοια, καθώς το να είμαστε σε μία από τις ομάδες που ορίζονται με αυτόν τον τρόπο συνεπάγεται τη θέση ενός εχθρού για τους εκπροσώπους της άλλης ομάδας», τόνισε ο Ντάτσιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να οριστεί ως παγκόσμια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, όπως αναφέρουν τα σερβικά media, σημείωσε επίσης ότι η Σερβία δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τη θέση της σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει η ίδια όπως καθορίστηκε αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας – θεωρούμε λάθος να παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά το ζήτημα της ένταξης στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα εθνικά και κρατικά μας συμφέροντα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Σέρβος πολιτικός.

«Κριτήριο μας είναι το συμφέρον της Σερβίας. Οι δυτικές χώρες δεν έδειξαν καμία κατανόηση για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, παρόλο που τώρα έχουν επανενεργοποιήσει την ιστορία της σημασίας της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας βοηθά ούτε μας ενθαρρύνει να κάνουμε μια επιλογή όταν πρόκειται για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Δεν μας βοήθησε όμως ούτε η στάση της Ρωσίας , η οποία αναφέρεται συχνά στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου όταν μιλά για το δικαίωμα απόσχισης ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας . 

Ούτε η μία ούτε η άλλη θέση είναι υπέρ μας γιατί δείχνει στην πραγματικότητα πώς οι αρχές μπορούν να ερμηνευτούν με διαφορετικούς τρόπους. Το ερμηνεύουμε μόνο με έναν τρόπο – διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας. Και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη πολιτική», πρόσθεσε.

Ο Ντάτσιτς υπενθύμισε ότι στο θέμα της «ευθυγράμμισης της εξωτερικής πολιτικής του Βελιγραδίου με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης», η Σερβία βρίσκεται υπό «διαρκή πίεση».

Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 12 Ιανουαρίου, ο σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντέρεκ Σολ υπενθύμισε ότι οι αρχές της χώρας πρέπει να αποφασίσουν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, διαφορετικά η Σερβία «δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί».

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η Σερβία πιέζεται και με άλλους τρόπους για να ταχθεί κατά της Ρωσίας και πως οι πρόσφατες κρίσεις με το Κόσοβο δεν ήταν καθόλου τυχαίες.

loading...