Πως οι Έλληνες επιλέγουμε τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας;

Την ώρα της κάλπης δεν ψηφίζουμε τον «κανένα», αλλά είτε τον μεγαλύτερο λαοπλάνο, είτε τον αντίπαλο αυτού που μας έχει απογοητεύσει...


Δεν είναι τυχαίο, πως κατά τις δημοσκοπήσεις, στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, η απάντηση με τις περισσότερες προτιμήσεις είναι «κανένας».

Την ώρα της κάλπης όμως δεν ψηφίζουμε τον «κανένα», αλλά είτε τον μεγαλύτερο λαοπλάνο, είτε τον αντίπαλο αυτού που μας έχει απογοητεύσει.

Είναι αμφίβολο αν υπάρχει άλλος λαός τόσο πολιτικοποιημένος όσο εμείς. Κι ακόμη περισσότερο: κομματιζόμενος μέχρι υπερβολής. Όμως, είναι άλλο τόσο αμφίβολο αν αυτή η ενασχόλησή μας με την πολιτική, μας έχει εφοδιάσει με τα απαραίτητα, ώστε η κρίση μας να είναι, κατά το δυνατόν, ανεπηρέαστη από συναισθηματικές καταστάσεις και εξωγενείς παράγοντες.

Ασφαλώς, η παγίδα του πολιτεύματος έγκειται στο ότι έχει ο πολίτης την δυνατότητα να προτιμήσει τον λιγότερο κακό από τους υπάρχοντες. Και φυσικώ τω λόγω, όταν οι υπάρχοντες ηγέτες είναι μετρίας δυναμικότητας και περιορισμένων ικανοτήτων, ο καλύτερος εξ αυτών -ή ο μη χειρότερος- δεν πληροί τα προσόντα για να υπηρετήσει τον λαό. Αδιάφορο, αν είναι καλύτερος από τους άλλους συνυποψηφίους του.

Η αλήθεια είναι πως ενεργούμε παρακινούμενοι από την διαπίστωση του Ρωμαίου κωμωδιογράφου, Πλαύτου, που έγραψε «Δυοίν κακοίν προκειμένοιν, το μη χείρον βέλτιστον», αντί να μας ελκύσει η άλλη ρήση «εχθρός του καλού, το καλύτερο».

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε δύο κακές επιλογές, στην δεύτερη δύο ωφέλιμες. Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής των αρχόντων μας; Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχουν, ώστε να τύχουν της προτίμησής μας; Δεν μας είναι άγνωστα. Είναι ενδεικτικός ένας διάλογος του Σωκράτη, που διέσωσε φυσικά ο Πλάτων, ο οποίος δεν είναι γνωστός, και γίνεται αντιληπτό γιατί.

Ο Σωκράτης υποστηρίζει ότι καλός πολίτης είναι εκείνος, ο οποίος «διοικεί» σωστά το σπίτι του, ανατρέφει με τον πρέποντα τρόπο τα παιδιά του, επιδεικνύει ζήλο στην άσκηση του επαγγέλματός του, διακρίνεται για την εντιμότητά του, είναι αναμφισβήτητο το ενδιαφέρον του για τους άλλους, και για όλους τους παραπάνω λόγους έχει πετύχει την κοινωνική καταξίωση.

Τότε η ίδια η Πολιτεία, δεν έχει απλώς δικαίωμα, αλλά έχει υποχρέωση να του αναθέσει δημόσιο αξίωμα. Αφού πέτυχε κατ’ αρχάς στον μικρόκοσμο της οικογένειάς του και στη συνέχεια διακρίθηκε στον κοινωνικό του περίγυρο, τότε έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να αναλάβει σπουδαιότερα αξιώματα.

Προσπαθώ να καταμετρήσω, πόσοι από τους πολιτικούς μας -κεντρικής και τοπικής εξουσίας- των τελευταίων δεκαετιών κοσμήθηκαν ή κοσμούνται με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Πότε μελετήσαμε τη ζωή του υποψηφίου, και αφού βγάλαμε ικανοποιητικά συμπεράσματα γι’ αυτόν, τον επιλέξαμε να μας διοικήσει;

Πότε σκεφθήκαμε ότι από την ψήφο μας εξαρτάται η δική μας πορεία, το μέλλον των παιδιών μας, η τύχη του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ανήκουμε; Συνειδητοποιούμε άραγε, ότι αναθέτοντας τιμητικά αξιώματα σε υποψήφιο, του οποίου ο βίος δεν είναι ανεπίληπτος, δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας;

Είναι προφανές ότι ελάχιστα μας απασχολεί. Άλλα μας επηρεάζουν. Πότε η κομματική πειθαρχία, πότε η γνωριμία, πότε η πίεση γνωστών και φίλων, άλλοτε πάλι η ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων, και δυστυχώς από τη στιγμή που ενέσκυψε η τηλεόραση, σημαντικός παράγοντας επιλογής κατέστη η «αναγνωρισιμότητα». Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε παραδείγματα, πώς αποκτάται η τελευταία είτε με τον πλούτο είτε με τα σωματικά προσόντα.

Τα γνωρίζουμε όλοι. Και παρ’ όλα αυτά, κατά κανόνα ξαναδίνουμε την ευκαιρία σ’ αυτούς που επί χρόνια μας απογοητεύουν, να μας ξανααπογοητεύσουν. Οφείλουμε όμως να αντιληφθούμε, ότι σ’ αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε για τα όσα δυσάρεστα θα συμβούν εξαιτίας της επιλογής μας. Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να μετανιώσουμε. Διότι έχουμε πίσω μας τέσσερα χρόνια, κατά τα οποία έπρεπε σιγά-σιγά να βγάζουμε συμπεράσματα. Και όμως, το 10% των ψηφοφόρων, λέγουν οι στατιστικές, αποφασίζουν την Κυριακή των εκλογών.

Θεωρώ την άμεση δημοκρατία -την πραγματική και όχι την ψευδεπίγραφη- ως το σπουδαιότερο αγαθό, από τα πολλά που πρόσφεραν οι πρόγονοί μας στην ανθρωπότητα. Την ευτελίζουμε όμως με την ελαφρότητα που επιδεικνύουμε μπροστά στην κάλπη. Οφείλουμε, να αποφασίσουμε κάποτε ότι ήμαστε πολίτες και όχι «ιδιώτες».

Μακεδών
Voria
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. Κανεις πως δεν ξερεις,αυτος ο βρωμολαος ειναι αξιοςτης μοιρας του,δεν μας λυπαμαι καθολου,θα ελθουν και χειροτερα και καλως να ελθουν.τετοιος ξεφτυλισμενος λαος καλητερα να μην υπαρχει,να τον αλαξουν πρεπει και το προσπαθουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δηλαδη εσυ ρε αρχιδι που ανηκεις?
   δεν ανηκεις στον λαο?
   φτου σου ρε πουστη

   Διαγραφή
 2. Αγαπητέ μου φίλε το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού τόσο στην Αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα τα κέντρα εξουσίας τους κρατούν στην αμάθεια ή στην ημιμάθεια ώστε να είναι ευκολόπιστοι σε όσα τους λένε και τους υπόσχονται οι διάφοροι σαλτιμπάγκοι πολιτικοί μας, ώστε να μην διαθέτουν την ικανότητα του σκέπτεσαι και του κρίνεται , με άλλα λόγια στην Ελλάδα όποιος λέει τα ποιο πολλά ψέματα ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ , αρκεί να του τα έχεις περιτυλίξει σε ωραίο χαρτί ή του τα έχεις προσφέρει σε μια ωραία συσκευασία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Στον εναν,δεν το διαβασες καλα ειπα ..δεν μας λυπαμαι,αρα βαζω και την αφεντια μου μεσα.στον αλλον,τι μου εξηγεις?τα αιτια της βρωμας και της ξεφτιλας?οι περισοτεροι τα ξερουν δεν ειναι τοσο αφελεις,
  δουλευουν για την παρτη τους μονο,δεν τους ενδιαφερει το κοινο καλο,αρα ειναι συνειδητα διεστραμενοι και πορωμενοι.οι πολιτικοι δεν φταινε,η ευθυνη ειναι ολη δικη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΚΑΣΟ ΤΗΣ ΠΟΥΤΣΑΣ ΚΟΙΤΑΜΕ ΟΛΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣΣ, Ε ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΣΥΜΦΡΟΝ ΜΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ....!!!!!

  http://epamhellas.gr/wp-content/uploads/2017/04/%CE%A4%CE%BF-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9C_15_%CE%B2%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1.pdf

  https://www.epamhellas.gr/metavasi/index.html
  H μετάβαση - 5 βήματα για μια Ελλάδα κυρίαρχη, ανεξάρτητη και πραγματικά δημοκρατική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τι δικαστηριο αφου ολοι οι δικαστες σχεδον ειναι μασονια και διεφθαρμενοι

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]