Δ. Βίτσας: «Ο Ερντογάν κραυγάζει και απειλεί γιατί είναι σε αδιέξοδο»

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Περνά διάφορους κύκλους έξαρσης και ύφεσης. Όμως τα όρια στην τουρκική προκλητικότητα έχουν αρχίσει να μπαίνουν από τον διεθνή παράγοντα και αυτά είναι
η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Τα όρια τα βάζει η δική μας αποφασιστικότητα για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αποτρεπτική ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», είπε ο κ. Βίτσας.

Και συνέχισε: «Ο συνδυασμός αποφασιστικότητας και ψυχραιμίας που διακρίνει τις κινήσεις μας είναι παράγοντας σταθερότητας όχι μόνο σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Τα όρια τα βάζει το γεγονός πως τα ελληνικά σύνορα είναι συγχρόνως και ευρωπαϊκά. Ο κύριος Ερντογάν πράγματι ανεβάζει τους τόνους αλλά αυτό αφορά πλέον και τη διεθνή κοινότητα. Αυτό για εμάς είναι μια εξέλιξη που δεν περνάει απαρατήρητη και αναξιοποίητη. Οι φραστικές εξάρσεις και οι ατυχείς λεονταρισμοί, πολλές φορές γίνονται ως μια δήλωση παρουσίας ή αποτελούν μια κραυγή του αδιεξόδου που έχουν οδηγήσει τη γείτονα χώρα οι επιλογές της. Παρόλα αυτά δεν εφησυχάζουμε. Ειδικά στον χώρο τον Ενόπλων Δυνάμεων, επικρατεί ετοιμότητα και ψυχραιμία, που εδράζεται στη σιγουριά την οποία μας προσφέρει η επιχειρησιακή τους επάρκεια και το υψηλό φρόνημα των ανθρώπων που τις υπηρετούν».

Στο ερώτημα ποιά πρέπει να είναι η θέση της Ελλάδας για τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ είπε: «Οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελούν άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος μιας κυρίαρχης χώρας. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσονται, με την εμπλοκή μεγάλων χωρών και μεγάλων εταιρειών, αποτελεί ένα ντεφάκτο τείχος προστασίας για την άσκηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θέση της Ελλάδας ήταν και παραμένει σταθερή με την πλευρά της εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την επιδίωξη της ειρήνης χωρίς την παραμικρή υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα. Οι σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου είναι δεδομένες. Η Ελλάδα, σαν κυβέρνηση και σαν πολιτική ηγεσία, παραμένει σταθερή στην τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα και όποια αμφισβήτηση σε βάρος της Κύπρου αποτελεί μέρος μια ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας που αφορά και την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση, ούτε καν σαν σκέψη, δεν μπορεί να γίνει δεκτή».
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]