Στον Νίκο Ταχιάο κατέληξε η ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης

Στην περίπτωση του πολιτικού μηχανικού Νίκου Ταχιάου κατέληξε η ΝΔ για την υποψηφιότητα που θα στηρίξει στον δήμο Θεσσαλονίκης, μετά και την απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη που δημιουργεί νέα δεδομένα στη μάχη και «ανοίγει»
το παιχνίδι.

Ο κ. Ταχιάος δεν είναι καθόλου άγνωστο πρόσωπο στην πόλη. Παλιός «μητσοτακικός» και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, έχει αυτοδιοικητική εμπειρία, όντας επί χρόνια δημοτικός σύμβουλος, αλλά και αντιδήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποια στιγμή βρέθηκε και εκτός φάσματος της ΝΔ, όντας εκ των ιδρυτικών μελών της Δημοκρατικής Συμμαχίας, της Ντόρας Μπακογιάννη. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει επανενεργοποιηθεί και μάλιστα έχει αξιοποιηθεί από τον κ. Μητσοτάκη ως αναπληρωτής γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας. Εκτιμάται, λόγω του προφίλ του, ότι έχει «πέρασμα» και σε χώρους εκτός του παραδοσιακού φάσματος της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Ταχιάος επιβεβαίωσε τη συνάντηση που έκανε προ εβδομάδος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ τον ρώτησε, αν θα τον ενδιέφερε μια υποψηφιότητα στον δήμο, με τον κ. Ταχιάο να απαντά θετικά. Η εν λόγω συνάντηση έγινε την προηγούμενη Τετάρτη και, κατά τις πληροφορίες, αλλά και με βάση τα όσα έγραψε δημοσίως ο κ. Ταχιάος, δεν κατέληξε σε οριστικό αποτέλεσμα. Με το δεδομένο της βούλησης Ταχιάου να διεκδικήσει τον δήμο, στη ΝΔ αξιολόγησαν όλες τις διαθέσιμες επιλογές και κατέληξαν, εν τέλει, στο πρόσωπό του, με το αποφασιστικής σημασίας τηλεφώνημα να γίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εγιναν και οι ανακοινώσεις από μεριάς ΝΔ, κλείνοντας έτσι μια σημαντική εκκρεμότητα που υπήρχε εδώ και εβδομάδες στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου βολιδοσκοπήθηκαν πολλά και διαφορετικά πρόσωπα. Επί παραδείγματι, κρούση είχε γίνει νωρίτερα μέσα στον χρόνο στον πρόεδρο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας Πάρι Μπίλλια, πριν από έναν μήνα στον δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, ο οποίος έφτασε κοντά σε μια υποψηφιότητα, αλλά και στον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος δεν ενδιαφερόταν να αφήσει τη Βουλή.

Βιογραφικό:

Ο Νίκος Ταχιάος είναι Θεσσαλονικιός και κατάγεται από μια οικογένεια που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην πόλη από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Διαθέτει πολύ μεγάλη πείρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αντιδημάρχους και από τους πιο καταρτισμένους δημοτικούς συμβούλους που θήτευσαν στην Θεσσαλονίκη. Του πιστώνονται εμβληματικά έργα της πόλης, όπως η νέα παραλία -με την μελέτη της οποίας ασχολήθηκε προσωπικά- και το δημαρχιακό μέγαρο, για το οποίο είχε την ευθύνη του διαγωνισμού.

Ο Νίκος Ταχιάος είναι επίσης από τους πρωτεργάτες πρωτοποριακών σχεδίων στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ο πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Νοτιοανατολική Πύλη, για τον οποίο ο δήμος βραβεύθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα της επέκτασης της περιοχής των Λαχανοκήπων.

Πλούσιο είναι το έργο του και στον τομέα του Πολιτισμού, που είναι και ενδεικτικό της ανοιχτής και κοσμοπολίτικης αντίληψής του. Κατά τη θητεία του ως αντιδημάρχου Πολιτισμού διοργάνωσε πρωτοποριακές πολιτιστικές εκδηλώσεις για τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1990, στο πλαίσιο των οποίων συμμετείχαν κορυφαίοι καλλιτέχνες διεθνούς φήμης.

Ο Νίκος Ταχιάος έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εξωτερικών ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων γεγονός που εγγυάται την καταλληλότητά του για να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ένας από τους βασικότερους εμπορικούς και επιχειρηματικούς πόλους των Βαλκανίων.

Η σχέση του, τέλος, με τη ΝΔ είναι μακρά. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ενώ σήμερα είναι αναπληρωτής γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος

loading...