Τελικά ποιός Κυβερνά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δημήτρης  Ζακοντίνος
Oικονομολόγος -
π. Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών

Σίγουρα η επεισοδιακή παραίτηση του Γάλλου Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Στρατηγού  Pierre de Villiers  δεν θα ήταν και
κάτι ευχάριστο για τον Πρόεδρο Emmanuel J.M.F. Macron  μόλις 2 μήνες από την ανάληψη της Προεδρίας  της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Αν και κατά την άποψή μας  οι  ( κατα διάφορες πηγές)  φράσεις  που αποδίδονται στον Στρατηγό  de Villiers  " Δεν θα κάτσω να με  γ....... ο  Macron & μπορεί να είμαι χαζός αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν "  θα μπορούσαν να μην ειπωθούν για λόγους σκοπιμότητος, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αμαυρώσει την συμπεριφορά του Αρχηγού των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων που χαρακτηρίζεται από άψογο επαγγελματισμό & διακρίνεται από υψηλό αίσθημα ευθύνης & αγάπης απέναντι στη χώρα του αλλά & στον οργανισμό που υπηρετεί & ανήκει.

Αναμφίβολα η έκρηξη του Στρατηγού ήρθε όταν προφανώς δεν μπόρεσε να άρει την απόφαση του Γάλλου Προέδρου να περικόψει κατά  850 εκ ΕΥΡΩ τον αμυντικό προϋπολογισμό, πράγμα που κατά την εκτίμησή του θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στην επιχειρησιακή δυνατότητα των Γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Macron αντέδρασε υπερασπιζόμενος την απόφασή του λέγοντας ότι " έχω  συγκεκριμένες δεσμευσεις " & υπενθύμισε στον Στρατηγό ότι " είναι ο προϊστάμενός του".

 Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν σκοπίμως ελέχθει, η παραπάνω φράση από τον Γάλλο Πρόεδρο ωστόσο στο σημείο αυτό τίθενται δύο μεγάλα ερώτηματα:

 α. Tι είδους συγκεκριμένες δεσμεύσεις επί του θέματος έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της πλέον ισχυρής στρατιωτικά χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι & η μόνη που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο στην Ε.Ε.

β.  Απέναντι σε ποιόν.

Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε ευχερώς είναι  ότι ο κος Macron,  δεν δίστασε έναντι κάποιων αναληφθεισών δεσμεύσεων (ίσως απέναντι στην commission) να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ε.Δ. της χώρας του & να συγκρουσθεί με την ηγεσία των, που αν μη τι άλλο στην περίπτωση που οι εκτιμήσεις του Στρατηγού de Villiers είναι σωστές θα καταστήσουν τις  Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αναποτελεσματικές στα διάφορα μέτωπα όπως στη Μ. Ανατολή, Αφρική κλπ.με κίνδυνο να πληγούν τα εκεί Γαλλικά συμφέροντα.


Δημήτρης  Ζακοντίνος
Oικονομολόγος -
π. Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Ο Απόλυτος κυβέρνητησ του πλανήτη γη είναι ο ΠλΑνΗτΑρΧιΔαΣ ΝτΟναΛτ ΤρΑμΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τελικά ποιός Κυβερνά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;
  ΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΤΣΙΛΝΤ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]