Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ
Στο Crans Montana η Τουρκία απέτυχε να δημιουργήσει το απαραίτητο επικοινωνιακό προγεφύρωμα για να υποστηρίξει τους...
στρατηγικούς στόχους και επεκτατικούς σχεδιασμούς της. Η εικόνα της Τουρκίας βυθίστηκε στο Στρατηγικό Βάθος του Άχμετ Νταβούτογλου.

Οι τουρκικοί σχεδιασμοί για μετατροπή της Κύπρου σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο –και όχι σε ένα φυσιολογικό κράτος– απεκαλύφθησαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.


Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πέτυχαν να αλλάξουν την ατζέντα του Κυπριακού και έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο πυρήνας του είναι οι εγγυήσεις και η ασφάλεια.


Η Τουρκία αποτελεί μια μόνιμη πηγή περιφερειακής αστάθειας, αναταραχής, ανωμαλίας και ασύμμετρων κινδύνων. Αποτελεί τον εξαιρετικά απρόβλεπτο, αρνητικό «Μαύρο Κύκνο» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου. Το τι θεωρείται Μαύρος Κύκνος έχει να κάνει με το απροσδόκητο, τον τεράστιο αντίκτυπο και το μέγεθος των επιπτώσεων που επιφέρει.

Όπως υποδεικνύει ο Καθηγητής Ν. Ταλέμπ –ο κορυφαίος παγκοσμίως ειδικό στο Risk Management– μπορούμε να έχουμε μια γενική ιδέα για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός Μαύρου Κύκνου και τις πιθανές συνέπειες και να είμαστε προετοιμασμένοι. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη ‘δυναμική’ του φαινομένου και να μετατρέψουμε τον Μαύρο Κύκνο σε Γκρίζο Κύκνο.

Στα βιβλία του «Ο Μαύρος Κύκνος – Ο αντίκτυπος του εξαιρετικά απρόβλεπτου» και «Μη ευθραυστότητα – Πράγματα που κερδίζουν από την αναταραχή» ο Ν. Ταλέμπ θέτει τους κανόνες για τη μετάβαση από το εύθραυστο στο ανθεκτικό σε όλους τους τομείς.

Το μοντέλο Antifragility βοηθά τους οργανισμούς να τροποποιούν την έκθεσή τους (modify their exposure) ώστε να είναι:

α) Λιγότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να ελαχιστοποιούν το ρίσκο και τη ζημιά από αρνητικές ασυμμετρίες).

β) Περισσότερο ανοικτοί σε θετικά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν (να μεγιστοποιούν το όφελος από θετικές ασυμμετρίες).

Τα πάντα στα εθνικά μας θέματα (Κυπριακό, ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου κ.ά.) μπορούν να εξεταστούν και αξιολογηθούν –με μαθηματική ακρίβεια– με τη βοήθεια του μοντέλου Antifragility και την παράμετρο ευθραυστότητα – ανθεκτικότητα. Το εν λόγω εργαλείο προσμετρά την μεταβλητότητα, την ρευστότητα, τις ασύμμετρες αβεβαιότητες, την πιθανότητα λανθασμένων προβλέψεων και τα εκρηκτικά ρίσκα που χαρακτηρίζουν τέτοια πολύπλοκα γεωπολιτικά ζητήματα.

Από το 1974, η όποια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά μας προς την Τουρκία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: 1.Καθιστούσε τη θέση μας πιο εύθραυστη και την τουρκική πλευρά πιο ανθεκτική. 2.Απομάκρυνε το ενδεχόμενο επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. 3.Επέτρεπε στην Τουρκία να παρατείνει την κατοχή και να υλοποιήσει τους όποιους άλλους σχεδιασμούς έχει.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δυστυχώς σταδιακά απώλεσε σε κάποιο βαθμό την ηθική της υπεροχή. Η Τουρκία κατάφερε να μετατρέψει την αλήθεια της εισβολής και κατοχής στο μύθο της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Λόγω της ισχύος και του μεγέθους της η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα: την ευχέρεια της επιλογής (optionality) και προβολής του δικού της αφηγήματος το οποίο εξυπηρετεί τους στρατηγικούς της στόχους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ- ΑΘΗΝΑΓράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]