Πώς ένας πάμπλουτος Γερμανός σχεδιάζει να σώσει τον Ερημίτη στην Κέρκυρα

Με το σύνθημα «Save Erimitis» παλεύει να σώσει την περιοχή από μια καταστροφική επένδυση

Τη διάσωση της προστατευόμενης περιοχής Ερημίτη στην Κέρκυρα από μια τουριστική επένδυση προσπαθεί να πετύχει ένας πάμπλουτος Γερμανός επενδυτής, σύμφωνα με άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ένας επενδυτής πολεμά για τον παράδεισο».

Πρόκειται για τον Γεργκ Ροκενχόιζερ, επικεφαλής της επενδυτικής εταιρίας Permira, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, τονίζει ότι επενδυτές από το εξωτερικό προτίθενται να αξιοποιήσουν στην Κέρκυρα, στην περιοχή Ερημίτης, μια προστατευόμενη έκταση, η οποία, όπως λέει, δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στο βωμό του τουρισμού.

Αντίπαλος του Γεργκ Ροκενχόιζερ είναι ο όμιλος NCH Capital. Inc. και το «Πρόγραμμα Κασσιόπη», που προτίθεται να επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια σε δασική προστατευόμενη έκταση 1,5 τετραγωνικών μέτρων στην τοποθεσία Ερημίτης απέναντι από την Αλβανία. Στα σχέδια της NCH είναι η κατασκευή πολυτελούς ξενοδοχείου, καθώς και δεκάδων επαύλεων. Ο όμιλος με έδρα της Νέα Υόρκη υπόσχεται να επενδύσει συνολικά 120 εκ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα ωστόσο έχουν εισρεύσει στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου μόλις 20 εκ. ευρώ.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει η ομορφότερη χώρα της Ευρώπης»

Με το σύνθημα «Save Erimitis», ο Γεργκ Ροκενχόιζερ έχει στο πλευρό του άλλους, επίσης πάμπλουτους επενδυτές, όπως ο Τζέικομπ Ρότσλιντ ή ο Ρομπ Λούκας από την επενδυτική εταιρία CVC και είναι σε θέση να πληρώσει τους καλύτερους δικηγόρους στις δικαστικές μάχες για τη σωτηρία του Ερημίτη.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο της FAS, ο Γεργκ Ροκενχόιζερ ελπίζει ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι καλύτερη από ό,τι η προηγούμενη. Ωστόσο η FAS αναφέρει ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο αρμόδιος υπουργός θέλει να αποδείξει στην Κέρκυρα ότι η νέα κυβέρνηση υποδέχεται επίδοξους επενδυτές με ανοιχτές αγκάλες. Ο υπουργός προσδίδει ρόλο προτύπου στην επένδυση στην Κασσιόπη, παρά την αντίθετη άποψη άλλων μελών του υπουργικού συμβουλίου που απορρίπτουν, πλέον, επενδύσεις όταν προβάλει αντίσταση ο τοπικός πληθυσμός, επισημαίνεται στο άρθρο.

Ο τρόπος για να πετύχει τη σωτηρία της περιοχής είναι να αγοράσει την εν λόγω έκταση. Για να τα καταφέρει όμως θα πρέπει, όπως λέει, να πείσει τους ομοϊδεάτες του να κάνουν μια «επένδυση» που στην ουσία δεν θα είναι επικερδής.

Σε επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό η ομάδα των επενδυτών-ακτιβιστών αναφέρει ότι ιδιωτικά έχει επενδύσει περισσότερα από 100 εκατομ. ευρώ στην Ελλάδα: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει η ομορφότερη χώρα της Ευρώπης. Προστατέψτε την φυσική ομορφιά του Ερημίτη», καταλήγει η επιστολή.

loading...