«Καμπανάκι» για Σαντορίνη: Το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά

Ως χώρα εξακολουθούμε να μην έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ηφαίστεια
Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, μιας και είναι ο λόγος αυτής της ιδιότυπης μορφολογίας της Σαντορίνης όμως κανείς εν ζωή δεν είχε κάποια εμπειρία με το ηφαίστειο του νησιού.
Κι όμως, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ)  προειδοποιούν ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

«Σας λέω με βεβαιότητα ότι κάποτε στο μέλλον το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί θα το έχουμε προβλέψει πολύ νωρίτερα και θα έχουμε ενημερώσει. Θα είναι μία ελεγχόμενη κατάσταση, που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για το νησί προσελκύοντας ακόμα περισσότερους τουρίστες που θέλουν να δουν το φαινόμενο», δήλωσε ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΙΜΠΗΣ, κανείς δεν πίστευε ότι το ηφαίστειο θα είχε ξανά δραστηριότητα, μέχρι την περίοδο 2011-2012, που στη διάρκεια λίγων μηνών καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 σεισμοί. «Ενώ μέχρι τότε η Νέα Καμένη βυθιζόταν 6 χιλιοστά τον χρόνο, από το 2011 ανέβηκε 13 εκατοστά και από το 2014 άρχισε να κατεβαίνει ξανά 6 χιλιοστά το χρόνο», εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος.

Έκπληξη προκαλεί ότι, όπως σημειώνει ο κ. Βουγιουκλάκης, παρόλο που το 2011 το ηφαίστειο έφτασε σε οριακό σημείο να εκραγεί, ως χώρα εξακολουθούμε να μην έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα ηφαίστεια. «Έχουμε πρόβλημα με τις κρατικές υπηρεσίες, η στήριξη στο έργο μας είναι ανύπαρκτη», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης.

«Αν χρειαζόταν σήμερα να εκκενωθεί το νησί από έκρηξη του ηφαιστείου, το λιμάνι του Αθηνιού δεν θα λειτουργούσε, ενώ λόγω της στάχτης, πιθανότατα ούτε αεροσκάφη θα μπορούσαν να προσγειωθούν. Ακόμα και δύο χρόνια πριν να προβλεφθεί μια έκρηξη δεν αρκούν για να φτιάξουμε υποδομές», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Η έκρηξη που αναμένεται τα επόμενα χρόνια θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαχειρίσιμη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπο

loading...

1 thought on “«Καμπανάκι» για Σαντορίνη: Το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά

  1. Ω ρεε τα μονα εχαριστημενα ετσι και γινει κατι τετοιο θα ειναι τα γαιδουρια. θα γλυτωσουν απο το μαρτυριο του ανεβα κατεβα κουβαλωντασ κατι κωλαραδες και κωλαρουδες τουριστριες και τουριστες…χα χα χαααα

Comments are closed.