Οργή στην Τουρκία και στο Ισλάμ για το κάψιμο του κορανίου στη Στοκχόλμη: Η Σουηδία δεν πρόκειται να ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ

 

Διαδήλωση κατά της Τουρκίας στη Στοκχόλμη στην οποία κάηκε το Κοράνι – Η Σουηδία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, απαντά η Άγκυρα

Τελικά παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση το Σάββατο (21/1/2023) στη Στοκχόλμη κατά της Τουρκίας και της προσπάθειας της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Οι κινητοποιήσεις που συμπεριέλαβαν το κάψιμο ενός αντιγράφου του Κορανίου, αύξησαν απότομα την ένταση με την Τουρκία, την ώρα που η σκανδιναβική χώρα χρειάζεται την υποστήριξη της Άγκυρας για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και πίσω από μεταλλικά διαχωριστικά, ο Rasmus Paludan Σουηδοδανός εξτρεμιστής ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Stram Kurs (Hard Line), αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης, όπως είχε ανακοινώσει, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου. «Αν δεν πιστεύει κάποιος ότι πρέπει να υπάρχει εδώ ελευθερία της έκφρασης, πρέπει να πάει να ζήσει αλλού», δήλωσε σε ομιλία του που διήρκησε σχεδόν μια ώρα ο Paludan, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει και στο παρελθόν διαδηλώσεις όπου έχει κάψει αντίγραφο του Κορανίου.

Οργή στην Τουρκία

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη χυδαία επίθεση στο ιερό μας βιβλίο… Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιτραπεί αυτή η αντιισλαμική πράξη, που στοχεύει μουσουλμάνους και προσβάλλει τις ιερές μας αξίες, υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωσή του εκδόθηκε όταν ο ακροδεξιός πολιτικός έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην πρεσβεία της Τουρκίας. Το τουρκικό υπουργείο προέτρεψε τη Σουηδία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των δραστών και κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της ισλαμοφοβίας.

Την ώρα που ο εθνικιστής εταίρος του Tayyip Erdogan, Devlet Bahceli δηκώνει ότι η Σουηδία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών υπεραμύνεται της ελευθερίας έκφρασης στη χώρα αλλά καταδικάζει κάθε ενέργεια ισλαμοφοβίας, αναφερόμενο στον ακροδεξιό Paludan, που έβαλε φωτιά στο Κοράνι, μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Ο ακροδεξιός πολιτικός βρέθηκε στο στόχαστρο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu οποίος τον αποκάλεσε «τρελό που προσβάλει το Ισλάμ και το ιερό βιβλίο, το Κοράνι», ενώ μίλησε για «ρατσιστική πράξη και έγκλημα μίσους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος καταδίκασε την πράξη αυτή, ως μία «παράλογη και προκλητική ισλαμοφοβική πράξη».

Άλλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη υπέρ των Κούρδων και κατά του αιτήματος της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ομάδα φιλότουρκων διαδηλωτών πραγματοποίησε επίσης συγκέντρωση έξω από την πρεσβεία. Και οι τρεις κινητοποιήσεις είχαν λάβει άδεια από την αστυνομία.

Σουηδία: Αποκρουστικές ισλαμοφοβικές προκλήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Tobias Billström, χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις ισλαμοφοβικές προκλήσεις, με αφορμή το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό ακτιβιστή κοντά στην τουρκική πρεσβεία, εν μέσω διαδηλώσεων που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία έχει μια εκτεταμένη ελευθερία έκφρασης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η σουηδική κυβέρνηση ή εγώ ο ίδιος υποστηρίζουμε τις απόψεις που εκφράζονται», ανέφερε ο Billström σε δημοσίευσή του στο Twitter.
Οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις έχουν προκαλέσει την οργή της Τουρκίας, η οποία έχει θέσει εμπόδια τόσο στην υποψηφιότητα της Σουηδίας όσο και αυτή της Φινλανδίας αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, αφού οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν στην αντιτουρκική διαδήλωση να πραγματοποιηθεί στη Στοκχόλμη.

loading...