Το μετέωρο βήμα του Ρ.Τ.Ερντογάν: Θα επιβιώσει η Τουρκία εκτός δολαρίου; – Πού στοχεύει η Άγκυρα;

Ποιος είναι ο τελικός στόχος του Ρ.Τ.Ερντογάν αποδεσμεύοντας την Τουρκία από το δολάριο; Μα φυσικά να την καταστήσει μια ανεξάρτητη μεγάλη γεωπολιτική δύναμη, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί εάν η Άγκυρα είναι ευάλωτη σε αγορές που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον επειδή το αμερικανικό νόμισμα έχει γίνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Αυτό για να επιτευχθεί απαιτεί μια συμπόρευση με ένα νέο ανερχόμενο σε δύναμη, γεωπολιτικό μπλοκ που είναι «το Σύμφωνο της Σαγγάης» το οποίο περιλαμβάνει μια αγορά σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και τις δύο από τις τρεις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη, την Ρωσία και την Κίνα ή εναλλακτικά μια ισλαμική οικονομική ένωση που να περιλαμβάνει σιίτες και σουνίτες.

Μακροχρόνια ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατολίζεται σε μια οικονομική σουνιτική ένωση η οποία στην συνέχεια θα μπορούσε να εντάξει και τα τρία σιιτικά κράτη του Ιράν, του Αζερμπαϊτζάν και του Ιράκ, δημιουργώντας εν τέλει μια πανισλαμική οικονομική ένωση!

Ο ίδιος ο Ρ.ΤΕρντογάν δήλωσε πως «πρέπει να σώσουμε τα έθνη από την πίεση της ρευστότητας» εννοώντας πως όλα τα κράτη έχουν «σκλαβωθεί» στην ροή και στο ανεξέλεγκτο τύπωμα του αμερικανικού νομίσματος.

Όπως έλεγε άλλωστε κάποτε και ο παλαιός μεγαλοτραπεζίτης Άρτσιμπαλντ Ρότσιλντ «ας μου επιτραπεί να εκδώσω και να ελέγξω το χρήμα του έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιος θεσπίζει τους νόμους».

Είναι κάτι που ισχύει απόλυτα από τότε που καταργήθηκε ο κανόνας του χρυσού και αντικαταστάθηκε με το αμερικανικό δολάριο.

Φυσικά η ισλαμική αυτή οικονομική ένωση θα αποτελεί μέρος του «Συμφώνου της Σαγγάης» προσδίδοντας ακόμα μεγαλύτερη επιρροή και ισχύ σε Μόσχα και Πεκίνο. Άλλωστε η Άγκυρα χρειάζεται την βοήθειά τους αλλιώς δεν θα μπορέσει να επιβιώσει το εγχείρημα αυτό.

Αυτό που δήλωσε αρχικά  Ρ.Τ.Ερντογάν στην σύνοδο των G20 (“What I’m saying is that these debts should be in gold. Because at this point the karat of gold is unlike anything else. The world is continually putting us under currency pressure with the dollar. We need to save states and nations from this currency pressure”) το κάνει πράξη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας από σήμερα.

Τα όνειρα του Ρ.Τ.Ερντογάν πάντα περιλάμβαναν την προοπτική δημιουργίας ενός ισλαμικού μπλοκ του οποίου η Άγκυρα θα ήταν επικεφαλής και μέσω αυτού θα μπορούσε να επεκτείνει την επιρροή της μέχρι τα βάθη του… Τουράν, δηλαδή στα σύνορα της Μογγολίας.

Θεωρεί έτσι ότι όχι μόνο η Τουρκία θα επανσυσταθεί ως νέα οθωμανική αυτοκρατορία αλλά θα έχει και το απαραίτητο στρατηγικό βάθος για να ανταπεξέλθει στις μελλοντικές αμερικανικές επιθέσεις.

Προφανώς για αυτό χρειάζεται την βοήθεια Ρώσων και Κινέζων και εν γένει όλου του «Συμφώνου της Σαγγάης» το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν προορίζεται να μετασχηματιστεί σε ένα ανατολικό «αντι-ΝΑΤΟ» παρόμοιας αν όχι και μεγαλύτερης ισχύος.

Πριν λίγες ημέρες η χώρα έφερε πίσω 28,6 τόνων χρυσού από τις ΗΠΑ ανεβάζοντας σε 220 τόνους τον τουρκικό χρυσό που «επαναπατρίστηκε» , με σκοπό  «να χρησιμοποιηθεί έναντι του δολαρίου για να απαλλαγεί από τη συναλλαγματική ισοτιμία».

Την στιγμή που το ΔΝΤ προειδοποιεί  ότι «θα ήταν χρήσιμο να μειωθεί η πολιτική πίεση του Ερντογάν στην τουρκική κεντρική τράπεζα με ήπια νομισματική  πολιτική» ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά στον μεγαλύτερο αιφνιδιασμό που θα μπορούσε να κάνει σε οικονομικό επίπεδο: Αποδεσμεύεται από τα δολάρια και θα χρησιμοποιεί τα αποθέματα σε χρυσό ύψους 20 δισ. δολ. για την αποπληρωμή των δανείων προκειμένου να μην επιβαρύνει τον δανεισμό της χώρας και να μην πέσει “στα δίχτυα” του ΔΝΤ!

Oλα ξεκίνησαν από την σύνοδο των G20 πριν λίγες ημέρες  όταν πρότεινε την κατάργηση του δολαρίου ως βασικού νομίσματος στις συναλλαγές και την αντικατάστασή του, τουλάχιστον εν μέρει από χρυσό!

Κηρύσσοντας ταυτόχρονα τον πόλεμο στο ΔΝΤ!

Ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ομιλία του στο πρωτότυπο κείμενο:

“I made a suggestion at a G20 meeting. I asked: Why do we make all loans in dollars? Let’s use another currency. I suggest that the loans should be made based on gold. With the dollar the world is always under exchange rate pressure. We should save states and nations from this exchange rate pressure. Gold has never been a tool of oppression throughout history.

There is financial tutelage in the soul of the IMF. Most of the poor and miserable countries of the world have been groaning bitterly because they could not be liberated from that tutelage approach. Turkey is not in the IMF’s debt anymore.”

Ολα αυτά σημαίνουν απλά κήρυξη πολέμου, ίσως του μεγαλύτερου πολέμου της Τουρκίας, κατά του ΔΝΤ και κατά του δολαρίου. Εχει τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε πού θα καταλήξει αυτός ο πόλεμος.

Πάντως, πριν βγει να μιλήσει, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β.Πούτιν…

Θεωρείται βέβαιο ότι έχει την «ευλογία» του…

Περίπου 564 τόνοι χρυσού ανήκουν στο αποθεματικό της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας συνολικά .

Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις στην Τουρκία, με εξαίρεση τα αποθεματικά της στο ΔΝΤ «σκαρφάλωσε»  στην σχετική  κατάταξη… στην 10η θέση στον κόσμο σε αποθέματα χρυσού.

Γιατί έχει υψηλές πιθανότητες να πετύχει το σχέδιο του Ρ.Τ.Ερντογάν: Το Κατάρ και το Ιράν, «πριμοδοτούν» την Αγκυρα με μεγάλες ποσότητες χρυσού. Από το Ιράν, το αγοράζει σε χαμηλή τιμή, από το Κατάρ, σχεδόν… δωρεάν!

Το Κατάρ επιδοτεί τη Τουρκία με περίπου 1,5 δισ. δολ. μηνιαίως, κυρίως σε χρυσό (!) ως «Ευχαριστώ» για το γεγονός ότι «υπάρχει» χάρη στη Τουρκία: Πριν από δέκα μήνες η Σαουδική Αραβία θα είχε μετατρέψει σε επαρχία της το εμιράτο, αν η Τουρκία δεν είχε παρέμβει και δεν είχε χαρακτηρίσει casus belli, οποιαδήποτε προέλαση εντός του Κατάρ, των σαουδαραβικών Ταξιαρχιών!

Εν συνεχεία, εγκαινίασε με λαμπρότητα την βάση της και έχει ήδη 5.000 Τούρκους στρατιώτες ως προσωπικό στην βάση της στο εμιράτο.

Αυτό που επιχειρεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει διττό στόχο, από την μία να απεγκλωβιστεί από την συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου και από την άλλη να επεκτείνει την τουρκική βιομηχανία , φυσικό αέριο, πετρέλαιο με την τουρκική χρυσή λίρα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή.

Προς το παρόν μεγάλο εμπόδιο για τα τουρκικά σχέδια αποτελεί η Σαουδική Αραβία η οποία είναι ενταγμένη απολύτως στο αμερικανικό «άρμα», αλλά όλα αλλάζουν τίποτα ίδιο δεν μένει, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το Ριάντ δεν θα αλλάξει κάποτε προσανατολισμό. Μόνο οι χαζοί μένουν πάντα ίδιοι και δεν αλλάζουν όταν βλέπουν αλλαγή στους συσχετισμούς.

H Σαουδική Αραβία για να «πληγώσει» την Τουρκία για την υποστήριξη υπέρ του Κατάρ ακύρωσε την παραγγελία τεσσάρων κορβετών τουρκικής κατασκευής τύπου Milgem, αξίας 2 δισ. δολαρίων, στα ναυπηγεία Tuzla.

Πρόκειται για σημαντικό κτύπημα στην τουρκική ναυπηγική βιομηχανία που είχε δοθεί από το 2014 και αποτελεί το έτερο μέρος της συμφωνίας για τις τέσσερις κορβέτες MILGEM που υπογράφηκε στην πρόσφατη IDEF 2017 με το Πακιστάν, αν και οι οικονομικές «ενέσεις» από το Κατάρ, σίγουρα ισοσκελίζουν και με το παραπάνω την απώλεια.

Το γεγονός είναι ότι η πρώτη εξαγωγική επιτυχία (ακολούθησε αυτή του Πακιστάν με τέσσερις κορβέτες) της Τουρκίας σε ότι αφορά τα σκάφη επιφανείας, ακυρώθηκε σίγουρα θα μειώσει την αλαζονεία της Αγκυρας.

Τα πρώτα σύννεφα στην πώληση των MILGEM εμφανίστηκαν πέρσι όταν το από το Ριάντ έξι ελαφρών φρεγατών LCS από τις ΗΠΑ.

Τότε ο διευθυντής του τουρκικού υπουργείου αμυντικής βιομηχανίας SSM δήλωσε «Την πεποίθηση του ότι το πρόγραμμα των σαουδαραβικών MILGEM συνεχίζεται και θα υλοποιηθεί τελικά», αλλά όλα άλλαξαν όταν ξεκίνησε η κρίση του Κατάρ.

Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», «Η ακύρωση είναι οριστική και τίθεται ζήτημα σε ότι αφορά την χρηματοδότηση στρατιωτικών αγορών από το Πακιστάν, όχι μόνο για τις MILGEM, αλλά και για άλλα προγράμματα, όπως το επιθετικό ελικόπτερο Τ-129».

Το Κατάρ πάλι δεν είναι απλή περίπτωση. Συνεργάζεται με το Ιράν καθώς μαζί εκμεταλεύονται το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του κόσμου, που είναι το South-Pars με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ξεκινάει τα σχέδια της από μια πολύ καλή αφετηρία με δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους.

Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία είναι η τρίτη χώρα μετά τις Ρωσία και Κίνα που προχωρούν σε ενέργειες απεξάρτησης από το δολάριο και αποδολαριοποίησης του πλανήτη γενικότερα.

Μια διαδικασία που όμως θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να επιτευχθεί εκτός εάν βεβαίως υπάρξει στο μεταξύ κάποια παγκόσμια πολεμική… εκτροπή και επισπεύσει τις διαδικασίες αυτές.

loading...